Recept za somun
Tanak okrugli hleb, somun, savršen je vazdušasti zalogaj. A upravo po zalogaju je i dobio ime. Na starogrčkom psomon znači zalogaj.
Na Balkan su ga doneli Turci tokom osvajanja i ostao je kao deo domaće kuhinje.
Imamo recept.
Sastojci:
300g mlake vode
30g svežeg kvasca
1 kašika šećera
400 – 500 g brašna
malo soli
2-3 kašike ulja
U malo mlake vode rastvoriti kvasac, dodati šećer. Kada se kvasac rastopi, dodati preostalu vodu, ulje, brašno i so. Zamesiti glatko testo, ne previše tvrdo. Pokriti i ostaviti da naraste. Zatim premesiti testo i podeliti ga na jednake loptice (oko 200 g svaka). Pokriti krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Svaku lopticu rukama rastanjiti u obliku tanjira. Na pleh staviti pek papir, posuti brašnom, pa poređati somune. Ponovo pokriti krpom i ostaviti 10 minuta.
Rernu zagrejati na 250 stepeni C i peći oko 15-20 minuta. Temperaturu možete smanjiti na 200 stepeni. Kad se somuni ispeku, izvaditi iz rerne, pokriti ih krpom i ostaviti da odstoje.
Ako želite da somun bude još vazdušastiji moraćete da dodate malo aditiva, tačniej soda bikarbonu ili prašak za pecivo.
No Comment! Be the first one.