Rolat sa ajvarom – recept za omiljeno slavsko predjelo koje osvaja kako divnim ukusom, tako i dekorativnim izgledom
Rolat sa ajvarom je klasično slavsko predjelo koje mnogi rado pripremaju i konzumiraju. Dekorativnog izgleda i još lepšeg kremastog i osvežavajućeg ukusa, rolat sa ajvarom zvezda je slavske trpeze koja sa razlogom prva nestaje sa tanjira.
Osim toga, on se vrlo lako priprema, što ga čini idealnim izborom kada ste u žurbi. U nastavku pogledajte detaljne instrukcije:
Rolat sa ajvarom
Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike pavlake
- 4 kašike ajvara
- so po ukusu
Za fil:
- 200 g pavlake
- 200 g šunke
- 400 g feta ili nekog drugog sira
Priprema:
- Najpre odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg.
- Postepeno dodajte žumanca (jedno po jedno), a zatim i pavlaku i ajvar, pa sve fino umutite.
- Nakon toga dodajte so, brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano izmešajte vodeći računa da smesa ne splasne i da iz nje ne izađe previše vazduha.
- Preručite smesu u pleh koji ste obložili pek papirom, pa pecite na 180 stepeni C oko 20 minuta, dok ne dobije finu boju.
- U međuvremenu napravite fil tako što ćete u dubljoj činiji izgnječiti feta sir, pa mu dodati pavlaku i sitno iseckanu šunku i sve dobro promešati.
- Gotovu koru pokrijte mokrom krpom kako bi se dobro ohladila i bila savitljivija, odnosno da ne bi pucala tokom uvijanja u rolat.
- Kada je kora skroz ohlađena, preko cele površine ravnomerno rasporedite fil, čvrsto uvijte u rolat i stavite u frižider da se stegne.
- Nakon toga secite rolat na kriške, po želji dekorišite seckanim peršunom ili drugim začinskim biljem i poslužite. Prijatno!