Ne tražite dalje, imamo najbolji recept za sarmu
Nemojte tražiti dalje – imamo najbolji recept za sarmu uz koji će vam ispasti savršena.
Zimski meseci nezamislivi su bez sarme. Ove godine će se, kao i svake, naći na stolovima u brojnim domaćinstvima za Novu godinu.
Sarma se kod nas priprema sa mlevenim mesom, najčešće svinjetinom, a ponekad i mešanim mesom, koje se zatim pomeša sa pirinčem i zamota u list kiselog kupusa. Iako svaka domaćica ima svoj recept za sarmu, ovaj naš nikada ne razočara. Evo kako je pripremiti ako je pravite prvi put.
Potrebni sastojci za sarmu:
kiseli kupus
brašno
mleveno meso
luk
beli luk
paprika
pirinač
slanina
jaje
peršun
ulje
so i biber
Priprema:
U tiganju zagrejte malo ulja i propržite sitno iseckan luk. Iseckajte beli luk i ubacite ga u tiganj, pa ga kratko propržite. U drugoj posudi pomešajte meso, pirinač, iseckanu slaninu, papriku, jaje, peršun, so i biber. Ubacite luk i beli luk i dobro sjedinite sve sastojke.
Uklonite koren kupusa i odvojite listove. Veće listove sačuvajte, a preostale iseckajte. Listove kupusa nadjenite mesom, zatim presavijte rubove i zamotajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev i kupus.
Dno lonca prekrijte polovinom iseckanog kupusa i slanine, na to složite sarme. Pokrijte drugom polovinom iseckanog kupusa i slanine, pa začinite paprikom. Dodajte dovoljno vode da prekrije sarme. Pokrijte lonac i ostavite da prokuva, zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka dva do dva i po sata.
U tiganju, u istoj meri, popržite ulje i brašno da biste napravili zapršku. Kada smesa poprimi zlatnu boju, dodajte kašiku paprike i 125 do 200 ml vode. Mešajte dok se smesa ne zgusne. Prelijte zapršku preko kupusa i kuvajte još desetak minuta.
Dodatni saveti za najbolju sarmu:
Kada birate meso za sarmu, izbegavajte zapakovane mešavine mlevenog mesa i odlučite se za svinjsku ili juneći but samleven kod vašeg mesara. U nekim receptima koristi se isti odnos svinjetine i junetine, ali možete prilagoditi udeo mesa svom ukusu.
Kupus je jedan od najvažnijih delova sarme. Najbolje je da ga sami ukiselite, ali ako to nije moguće, kupite domaći sa pijace umesto vakuumiranog. Kada počnete da odvajate listove kupusa, isperite ih pod mlazom hladne vode kako jelo ne bi bilo previše kiselo.
U fil za sarmu ide i pirinač, ali pazite da je ne stavite previše jer smesa može da postane tvrda. Pirinč nije potrebno kuvati pre nego što ga dodate mesu, ali možete da ga potopite u vodi na desetak minuta da bi nabubrio.
Prilikom motanja sarme koristite veće listove kupusa, ali nemojte ih prepuniti – jedna kašika fila je dovoljna. Da se sarma prilikom kuvanja ne bi odmotavala, složite je u lonac uspravno, a ne vodoravno. Tako ćete je lakše izvaditi kad bude gotova.