• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Sarma
Sarma, foto: Dragomir Radovanovic / Panthermedia / Profimedia

Sarma, recept koji uvek uspeva

CityMagazine
26.12.2025. 2 min Recepti

Sarma je jedno od najprepoznatljivijih jela srpske kuhinje, nezaobilazna tokom zime, praznika i porodičnih okupljanja. Prava sarma traži strpljenje, kvalitetan kiseli kupus i lagano krčkanje, ali zauzvrat daje bogat, dubok ukus koji je još bolji sutradan.

Sastojci (za 6–8 osoba)

1 veća glavica kiselog kupusa (oko 1,5–2 kg)

700 g mlevenog mesa (mešavina svinjskog i junećeg)

100 g pirinča

1 veća glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 jaje (po želji)

1 kašičica mlevene crvene paprike

So i biber, po ukusu

Suvi biljni začin (po želji)

200–300 g suvog mesa (rebra, slanina ili suva kolenica)

2 lovorova lista

1 kašika masti ili ulja

Priprema

Listovi kiselog kupusa pažljivo se odvoje, a zadebljani deo pri dnu blago se stanji nožem kako bi se lakše savijali. Ukoliko je kupus previše kiseo ili slan, listovi se mogu kratko isprati mlakom vodom.

Crni luk se sitno isecka i proprži na masti ili ulju dok ne postane staklast. Doda se sitno seckan beli luk i kratko proprži, zatim se umeša mlevena paprika i odmah skloni sa vatre.

U većoj činiji pomešaju se mleveno meso, opran pirinač, propržen luk, jaje (ako se koristi), so, biber i začini. Fil treba dobro sjediniti, ali ne previše gnječiti.

Na svaki list kupusa stavlja se kašika fila, zatim se krajevi preklapaju i sarma čvrsto urola. Na dno šerpe ređa se nekoliko listova kupusa i sitniji komadi, zatim deo suvog mesa. Sarme se slažu gusto, jednu do druge, u krug. Između redova dodaje se suvo meso i lovor.

Sarme se preliju vodom toliko da ogreznu, poklope tanjirom ili poklopcem i kuvaju na tihoj vatri oko 2,5 do 3 sata. Po potrebi se doliva malo vode.

Saveti za savršenu sarmu

Sarma je najukusnija kada se kuva sporo i dugo, na tihoj vatri.

Još bolji ukus dobija sutradan, nakon što odstoji.

Suvo meso je ključno za aromu – ne treba ga preskakati.

Ako se sarma zapeče u rerni poslednjih 30 minuta, dobija dodatnu dubinu ukusa.

Kako čuvati sarmu i koliko dugo može da stoji

Sarma se čuva u frižideru u dobro zatvorenoj posudi do 4–5 dana. Svaki put treba zagrevati samo količinu koja se jede.

Za duže čuvanje, sarma se može zamrznuti:

Potpuno ohlađena sarma pakuje se u posude ili kese za zamrzavanje.

U zamrzivaču može stajati do 3 meseca bez gubitka ukusa.

Odmrzava se polako u frižideru, a zatim zagreva na tihoj vatri.

Sarma je jedno od retkih jela koje vremenom postaje sve bolje – zato se često kuva u velikim količinama i sa razlogom važi za kraljicu domaće kuhinje.

@city_magazine

City Magazine deli 9 majica! 🎁 Ove majice nisu obične – imaju poruku kojom želimo da završimo ovu godinu. I ti možeš da budeš jedan od srećnih dobitnika! 😎👕 Kako da učestvuješ? 1️⃣ Zaprati naš kanal 2️⃣ U komentar taguj 2 prijatelja i pozovi ih da nas zaprate 👫 3️⃣ Lajkuj ovu objavu ❤️ ⚡ Dobitnici se izvlače 30.12. u 11h, a njihova imena objavljujemo u 12h na sajtu CityMagazine.rs, ali i na našim kanalima. Ne čekaj – zgrabi šansu i stavi tačku na 2025. sa stilom! ✨ #citybeauty #citymagazine #giveaway

♬ original sound – CITY MAGAZINE

Oznake:

sarma

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Karbonare pasta: Evo u čemu je zapravo tajna za savršen recept
Prethodni

Karbonare pasta: Evo u čemu je zapravo tajna za savršen recept

Prethodni
24.12.2025.

Karbonare pasta: Evo u čemu je zapravo tajna za savršen recept

Karbonare pasta: Evo u čemu je zapravo tajna za savršen recept

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    vruć vetar
    “Vruć vetar” bez Čkalje i Ljubiše Samardžića danas je nezamisliv, a evo ko je trebalo da bude u njihovim ulogama
    CityMagazine
    "Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    “Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    CityMagazine
    Božić
    Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
    CityMagazine
    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖