• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu
foto: Dragomir Radovanovic / Panthermedia / Profimedia

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu

CityMagazine
04.12.2025. 2 min Recepti

Recepti za “najbolju” sarmu se prenose s kolena na koleno, domaćice često imaju svoje trikove i tajne sastojke koji jelu daju taj poseban šmek, međutim jedan uvek izazove raspravu. Jaje.

Treba li u fil dodati jaje ili ne? Dok jedni tvrde da je jaje važan sastojak jer vezuje smesu i daje punoću ukusa, drugi smatraju da mu tu nikako nije mesto. I ta rasprava oko jajeta u sarmi traje već godinama, na celom Balkanu.

Kada je reč o sarmi i spornom jajetu, radiosarajevo.ba piše kako se dodavalo u smesu i pre 70 godina. Na pitanje čemu to jaje služi, odgovaraju da baš taj sastojak garantuje sočnu i kompaktnu smesu koja se neće raspasti nakon dugog kuvanja.

Sarma
Sarma, foto: Shutterstock

U tom kontekstu daju i taj stari recept iz jugoslovenskog kuvara koji ponovo postaje hit – mnogi tvrde da upravo po njemu sarma uvek ispadne savršena i da ćete mu se, kad ga probate, uvek vraćati. Pa, evo ga…

Sastojci

600 g mlevenog mesa

20 većih listova kiselog kupusa

100 g crvenog luka

2 čena belog luka

malo ljute paprike

peršun

1 jaje

200 g pirinča

so po ukusu

300 g sitno seckanog kiselog kupusa

100 g suvog mesa

Za zapršku:

100 g masnoće

200 g brašna

so

prstohvat šećera

1–2 ljute papričice

oko 200 g paradajz sosa

Priprema

Listove kupusa odvojite i uklonite im koren na listu. Smesu pripremite tako što u mleveno meso dodate sitno naseckani crveni i beli luk, peršun, papriku, so, jaje i skuvanu, isceđenu rižu. Sve dobro sjedinite i rasporedite po listovima kupusa, pa urolajte sarme. Na dno širokog lonca stavite malo naseckanog kiselog kupusa, zatim poređajte sarme i među njih ubacite suvo meso. Prekrijte ostatkom kupusa, prelijte vodom ili bujonom, poklopite i pustite da lagano krčka. Kad sarme budu na pola kuvane, dodajte zapršku i nastavite s laganim kuvanjem nekoliko sati, dok sve potpuno ne omekša i ukusi se sjedine.

Za zapršku prepržite brašno, dodajte crvenu papriku, paradajz sos (po potrebi razređen), ljutu papričicu i malo čorbe iz lonca. Posolite i lagano zasladite kako biste izbalansirali kiselinu paradajza. Ovim sosom prelijte sarme i nastavite da kuvate.

Ovaj stari recept naglašava da sarma mora krčkati polako, na blagoj vatri, satima. Upravo to donosi onu mekoću i miris koji budi nostalgiju.

Oznake:

receptsarma

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Bundevara
Prethodni

Bundevara, recept za komad slatkog zadovoljstva

srbija
Sledeći

Proglašena je najbolja nacionalna kuhinja za 2025, a Srbija je u samom vrhu: Pogledajte koji naš specijalitet je oduševio ceo svet

Sledeći
srbija
06.12.2025.

Proglašena je najbolja nacionalna kuhinja za 2025, a Srbija je u samom vrhu: Pogledajte koji naš specijalitet je oduševio ceo svet

Prethodni
03.12.2025.

Bundevara, recept za komad slatkog zadovoljstva

Bundevara

4 Comments

  1. Svetlana Dragović kaže:
    05.12.2025. u 21:07

    Paradajz sos u sarmu od kis. kupusa!? I 200gr. brašna za zapršku? Svašta!

    Odgovori
    1. Anonimni kaže:
      10.12.2025. u 23:38

      Ne jaje ne paradajz sos

      Odgovori
  2. Dina kaže:
    06.12.2025. u 07:13

    Jaje u smesi za sarmu NIKAKO!Uopste nema ni potrebe da se stavlja jaje……

    Odgovori
  3. misakostic kaže:
    06.12.2025. u 09:19

    Jaje u Sarmi… bljak!

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

porodica po ugovoru
Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
CityMagazine
"Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
“Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
Filip Milosavljević
domaći film
Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
CityMagazine
kosmogenit
Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
CityMagazine
8 putnik
„Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖