Slani rolat, recept za jelo sa šunkom i sirom
Slani rolat je odlično jelo ako želite da spremite večeru i imate i sutra užinu za posao. Takođe, u vreme slavlja je jedno od omiljenih jela.
Evo jednog super slanog rolata koji je savršen za slavlje, predjelo ili čak večeru. Priprema je jednostavna, a rezultat je dekorativan i jako ukusan.
Ovo je recept za klasični slani rolat od patišpanja sa filom od šunke i pavlake.
Slani rolat sa šunkom i sirom
Sastojci za koru (patišpanj):
5 jaja5 kašika brašna1 prašak za pecivo1 kašičica soli100 ml jogurta (opciono, za još mekšu koru)
Fil:
200 g krem sira (ili pavlake)200 g rendane šunke150 g rendanog kačkavalja2-3 kašike kisele pavlakeperšun ili mirođija po željiso i biber po ukusu
Priprema:
Kora:
Umutite belanca sa malo soli u čvrst sneg.U drugoj posudi umutite žumanca, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i jogurt ako ga koristite.Lagano sjedinite sa snegom od belanaca (ne mikserom, već špatulom).Sipajte smesu u veliki pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte.Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta (dok blago ne porumeni).Odmah po vađenju, još toplu koru urolajte zajedno sa papirom (ili krpom), i ostavite da se ohladi.
Filovanje:
U činiji pomešajte krem sir, pavlaku, rendanu šunku i sir. Dodajte začine i seckano bilje po želji.Odmotajte ohlađenu koru, namažite fil preko cele površine.Pažljivo urolajte i uvijte u providnu foliju.Ostavite u frižideru najmanje 1 sat da se lepo stegne.
Varijacije:
Umesto šunke – možete koristiti dimljeni losos, pečenu piletinu ili tunjevinu.Možete dodati i kisele krastavčiće, kukuruz, masline…Za bogatiji rolat – dodajte u fil kuvana jaja ili ajvar.

Trenutno nema komentara! Budite prvi