Sok od paradajza, recept za zimu
Savršen kao osnova za sosove, čorbe i razna jela tokom zime, kuvani paradajz je nezaobilazan u svakoj ostavi. Priprema je jednostavna, a rezultat mirisan, gust i pun ukusa leta.
Sastojci:
5 kg zrelog paradajza1 ravna supena kašika soli(po želji) 1 ravna kašičica šećeraSterilisane tegle i poklopci
Priprema:
Paradajz se najpre dobro opere i očisti od peteljki. Zatim se zaseče na vrhu krstićem i potopi u ključalu vodu na minut-dva, kako bi se lakše oljuštio. Oljušteni paradajz se seče na krupnije komade i stavlja u veliki lonac.
Na srednjoj vatri paradajz se kuva dok ne omekša i pusti sok – oko 20 minuta. Po želji, masa se može propasirati ili ostaviti s komadićima, u zavisnosti od toga da li se želi gušći ili ređi rezultat. Dodaje se so, a ako je paradajz kiselkast – i malo šećera. Sve se još 10–15 minuta lagano krčka.
Vruć kuvani paradajz sipa se u zagrejane, sterilisane tegle, odmah zatvara i prevrće poklopcem nadole da se vakumira. Tegle se umotaju u ćebe i ostave da se polako hlade preko noći.
Napomena:
Za dodatnu sigurnost, tegle se mogu pasterizovati još 15 minuta u rerni ili vodi.
Ovako spremljen paradajz čuva se na tamnom i hladnom mestu do godinu dana.

Trenutno nema komentara! Budite prvi