Španska pita – recept za brz, sočan i ukusan doručak koji svi vole
Španska pita je naziv za jelo koje najviše podseća na projaru, s tim što je obogaćeno raznim šarenim dodacima kao što su: šunka, sir, crvena paprika i krastavčići, što mu daje ne samo divan ukus, već i vrlo dekorativan izgled.
Ovo jelo sprema se vrlo brzo i jednostavno, od sastojaka koje gotovo uvek imamo u kući, može se jesti i toplo i hladno, te je zahvaljujući tome odličan izbor za nutritivno bogat doručak, užinu ili večeru. Zvog svog atraktivnog izgleda, rado ga jedu i deca, pa ako vam je ponestalo inspiracije na temu zanimljivih dečjih obroka, španska pita je sjajna ideja! Recept sledi u nastavku:
Španska pita
Sastojci:
- 4 jajeta
- 400 ml mleka
- 200 ml ulja
- 200 g pšeničnog brašna (oštrog)
- 200 g kukuruznog brašna
- 1-1,5 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 200 g trapist sira
- 200 g šunke
- kiseli krastavčići (po ukusu)
- kisele crvene paprike (po ukusu)
Priprema:
- Kisele krastavčiće, paprike i šunku iseckajte na sitne kockice (kao za rusku salatu), a trapist narendajte.
- Pleh za pečenje podmažite i pospite brašnom (da se ne bi zalepilo) ili prekrijte papirom za pečenje.
- U dubljoj posudi mikserom umutite jaja, pa dodajte ulje i mleko, a zatim i so po ukusu. U drugoj posudi sjedinite obe vrste brašna sa praškom za pecivo, promešajte i dodajte u prvu posudu sa jajima, pa sve dobro izmešajte mikserom.
- Na kraju dodajte i seckane krastavčiće, papriku, šunku i rendani trapist, pa sve dobro izmešajte (najbolje ručno varjačom ili kašikom).
- Smesu izlijte u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok pita ne postane zlatnosmeđa.
- Sačekajte malo da se ohladi da biste mogli lepo da je isečete, poslužite uz jogurt ili kiselu pavlaku i uživajte. Prijatno!
No Comment! Be the first one.