Da li znate šta je Karabobanov lungić? Jeli ste ovaj naš specijalitet 1000 puta, a Hrvati ga baš ovako zovu
Karabobanov lungić je specijalitet koji možete da naručite u Hrvatskoj, ali nemojte da se iznenadite kad vam kelner donese Karađorđevu šniclu.
Društvenim mrežama se deli novo otkriće jer u praćenju raznih gurmanskih i food blogera saznali smo da ljudi u komšiluku vole da odu u restoran i naruče pohovani svinjski file punjen kajmakom, i da ga zovu ni manje ni više nego Karabobanov lungić.
Kako su objasnili na kanalu Gastro Tražilica razlika je svinjsko meso, s obirom da se kod nas češće koristi teleće meso i da se pored kajmaka dodaje i sir.
Karabobanov lungić:
Takođe postoji i opcija da se doda sir i šunka i to se onda zove Zagrebački odrezak.
Ostalo nam je nepoznato ko je Crni Boban po kom je ovo parče pohovanog mesa dobilo ime, a lungić je, ako neko ne zna, hrvatska reč za svinjski file.
Prvu Karađorđevu šniclu napravio je Milovan Mića Stojanović, čuveni Titov kuvar i profesor generacijama kuvara. Napravio ju je slučajno, kao alternativu “kijevskom kotletu”, a ubrzo je postala hit za sebe. I u „Mićinoj domaćoj kujni“ u Zemunu, Karađorđeva je, bez konkurencije, najtraženiji specijalitet. Uvek se pravi po originalnom receptu i servira baš onako kako je Mića zamislio.