• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Stari restoranski trik koji će vam uštedeti više od 50 evra nedeljno na namirnicama: Imamo i spisak jela za 7 dana
Jela za 7 dna, foto: Neil Guegan / ImageSource / Profimedia

Stari restoranski trik koji će vam uštedeti više od 50 evra nedeljno na namirnicama: Imamo i spisak jela za 7 dana

CityMagazine
25.10.2025. 3 min Recepti

Mnogi od nas vode užurbane živote, ali i dalje volimo da pojedemo fina, kuvana jela kod kuće. Ipak, često se dogodi da kupimo gomilu namirnica koje na kraju ostanu zaboravljene u frižideru i pokvare se. Problem nije u nedostatku želje da ih pojedemo, već u tome što jednostavno zaboravimo da su tu, piše The Kitchn.

Autorka teksta navodi da su ona i njen partner počeli da primenjuju jednostavan trik – pravili su nedeljni jelovnik i kačili ga u kuhinji, kao da svaki dan večeraju u svom privatnom restoranu.

Zašto je nedeljni jelovnik odlična ideja?

Njihov nedeljni jelovnik uključuje spisak večera, grickalica, pića i ideja za ručak, koje mogu lako pregledati bez previše razmišljanja.

Planiranje obroka unapred pomaže da se sete koje namirnice zaista imaju kod kuće i podstiče organizaciju kuvanja.

Manje je stresno kada vide na jelovniku „sendviči sa šunkom“, umesto da gledaju u sastojke i pokušavaju smisliti šta da skuvaju.

Uvođenje ove navike pomoglo im je da uštede novac i smanje bacanje hrane. Nedeljama kada ne bi pravili jelovnik, često bi bacali čitava pakovanja borovnica, narezanog mesa ili salata samo zato što su zaboravili na njih.

Ponekad bi na kraju naručili dostavu jer je bilo lakše nego smišljati šta da kuvaju. U nedeljama kada koriste jelovnik, kuvaju češće, bacaju manje hrane i uštede više od 50 evra.

https://www.tiktok.com/@city_magazine/video/7559951850447867147?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7488648335356954118

Tri saveta za pravljenje vašeg jelovnika

Razmislite o kategorijama: Uvek uključite večere, grickalice, ručak i pića. Ako doručkujete kod kuće, dodajte i doručak. Ako vam je ručak obezbeđen na poslu, tu kategoriju možete preskočiti.

Napravite jelovnik odmah nakon kupovine: Tada su vam sve namirnice na koje ste upravo potrošili novac sveže u sećanju, pa će vam ideje za obroke i grickalice lakše padati na pamet.

Precrtajte potrošene stavke: Baš kao u restoranu, kada se nešto „rasproda“, to je odličan podsetnik na jela u kojima ste najviše uživali. Te stavke možete dodati na spisak za sledeću kupovinu. S druge strane, videćete i šta niste jeli, pa te namirnice nećete ponovo nepotrebno kupovati.

Subota – Dan za nabavku i pripremu

Napravi plan, uradi veću kupovinu i skuvaj nekoliko baza:

skuvaj pirinač i/ili testeninu za više obroka

ispeci pileća prsa i povrće u rerni (tikvice, šargarepa, krompir, brokoli)

pripremi sos od paradajza (može i kao osnova za pastu, musaku, pizzu…)

napravi supu ili čorbu za 2 dana

Kaiserschmarrn: Recept za austrijsku poslasticu koja osvaja svakim zalogajem

Nedeljni plan kuvanja


Ponedeljak

Ručak: Čorba od povrća s piletinom (od subote) + integralni hleb
Večera: Pečeno povrće + pileća prsa + jogurt sos sa belim lukom

Utorak

Ručak: Pasta s domaćim paradajz sosom i parmezanom
Večera: Hladna salata s piletinom, kukuruzom, paradajzom i dresingom od maslinovog ulja i limuna

Sreda

Ručak: Rižoto s povrćem i tunjevinom (koristi pirinač od subote)
Večera: Tost sa sirom i pečurkama + zelena salata

Četvrtak

Ručak: Musaka od tikvica ili krompira (pripremi u sredu uveče, imaš i za petak)
Večera: Omlet s povrćem i sirom

Petak

Ručak: Musaka (ostatak od četvrtka)
Večera: Mini pizze na tortiljama sa paradajz sosom, sirom i povrćem

Subota

Ručak: Laka jela – supa + sendvič s piletinom i povrćem
Večera: “Kućni restoran” – napravi novo jelo, npr. losos ili testenina sa pestom

Nedelja

Ručak: Varivo od sočiva ili pasulja (napravi više, ostaje i za ponedeljak)
Večera: Pečene batate sa humusom i salatom

Trikovi iz restorana (koji pomažu meal prepu):

Kuvaj “bazne” namirnice u većoj količini – pirinač, testeninu, piletinu, sosove.

Porcije podeli u kutije i drži ih u frižideru ili zamrzivaču.

Povrće iseci i drži u zatvorenim posudama – tako uveče samo ubaciš u tiganj.

Planiraj 2 dana unapred, da znaš šta treba izvaditi iz frižidera da se odmrzne.

Drži liste “hit recepata” – jela koja voliš i znaš da se lako spreme.

Oznake:

jela

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

karađorđeva
Prethodni

Karađorđeva šnicla, jelo koje je nastalo slučajno: Priča Titovog kuvara koji je osmislio kraljevski gastro klasik

Ima duplo više vlakana od šargarepe i savršena je zamena za pomfrit: Ovo će postati vaš omiljeni zimski prilog
Sledeći

Ima duplo više vlakana od šargarepe i savršena je zamena za pomfrit: Ovo će postati vaš omiljeni zimski prilog

Sledeći
Ima duplo više vlakana od šargarepe i savršena je zamena za pomfrit: Ovo će postati vaš omiljeni zimski prilog
26.10.2025.

Ima duplo više vlakana od šargarepe i savršena je zamena za pomfrit: Ovo će postati vaš omiljeni zimski prilog

Prethodni
23.10.2025.

Karađorđeva šnicla, jelo koje je nastalo slučajno: Priča Titovog kuvara koji je osmislio kraljevski gastro klasik

karađorđeva

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    "Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    “Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    CityMagazine
    Božić
    Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
    CityMagazine
    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖