Stari restoranski trik koji će vam uštedeti više od 50 evra nedeljno na namirnicama: Imamo i spisak jela za 7 dana
Mnogi od nas vode užurbane živote, ali i dalje volimo da pojedemo fina, kuvana jela kod kuće. Ipak, često se dogodi da kupimo gomilu namirnica koje na kraju ostanu zaboravljene u frižideru i pokvare se. Problem nije u nedostatku želje da ih pojedemo, već u tome što jednostavno zaboravimo da su tu, piše The Kitchn.
Autorka teksta navodi da su ona i njen partner počeli da primenjuju jednostavan trik – pravili su nedeljni jelovnik i kačili ga u kuhinji, kao da svaki dan večeraju u svom privatnom restoranu.
Zašto je nedeljni jelovnik odlična ideja?
Njihov nedeljni jelovnik uključuje spisak večera, grickalica, pića i ideja za ručak, koje mogu lako pregledati bez previše razmišljanja.
Planiranje obroka unapred pomaže da se sete koje namirnice zaista imaju kod kuće i podstiče organizaciju kuvanja.
Manje je stresno kada vide na jelovniku „sendviči sa šunkom“, umesto da gledaju u sastojke i pokušavaju smisliti šta da skuvaju.
Uvođenje ove navike pomoglo im je da uštede novac i smanje bacanje hrane. Nedeljama kada ne bi pravili jelovnik, često bi bacali čitava pakovanja borovnica, narezanog mesa ili salata samo zato što su zaboravili na njih.
Ponekad bi na kraju naručili dostavu jer je bilo lakše nego smišljati šta da kuvaju. U nedeljama kada koriste jelovnik, kuvaju češće, bacaju manje hrane i uštede više od 50 evra.
Tri saveta za pravljenje vašeg jelovnika
Razmislite o kategorijama: Uvek uključite večere, grickalice, ručak i pića. Ako doručkujete kod kuće, dodajte i doručak. Ako vam je ručak obezbeđen na poslu, tu kategoriju možete preskočiti.
Napravite jelovnik odmah nakon kupovine: Tada su vam sve namirnice na koje ste upravo potrošili novac sveže u sećanju, pa će vam ideje za obroke i grickalice lakše padati na pamet.
Precrtajte potrošene stavke: Baš kao u restoranu, kada se nešto „rasproda“, to je odličan podsetnik na jela u kojima ste najviše uživali. Te stavke možete dodati na spisak za sledeću kupovinu. S druge strane, videćete i šta niste jeli, pa te namirnice nećete ponovo nepotrebno kupovati.
Subota – Dan za nabavku i pripremu
Napravi plan, uradi veću kupovinu i skuvaj nekoliko baza:
skuvaj pirinač i/ili testeninu za više obroka
ispeci pileća prsa i povrće u rerni (tikvice, šargarepa, krompir, brokoli)
pripremi sos od paradajza (može i kao osnova za pastu, musaku, pizzu…)
napravi supu ili čorbu za 2 dana
Nedeljni plan kuvanja
Ponedeljak
Ručak: Čorba od povrća s piletinom (od subote) + integralni hleb
Večera: Pečeno povrće + pileća prsa + jogurt sos sa belim lukom
Utorak
Ručak: Pasta s domaćim paradajz sosom i parmezanom
Večera: Hladna salata s piletinom, kukuruzom, paradajzom i dresingom od maslinovog ulja i limuna
Sreda
Ručak: Rižoto s povrćem i tunjevinom (koristi pirinač od subote)
Večera: Tost sa sirom i pečurkama + zelena salata
Četvrtak
Ručak: Musaka od tikvica ili krompira (pripremi u sredu uveče, imaš i za petak)
Večera: Omlet s povrćem i sirom
Petak
Ručak: Musaka (ostatak od četvrtka)
Večera: Mini pizze na tortiljama sa paradajz sosom, sirom i povrćem
Subota
Ručak: Laka jela – supa + sendvič s piletinom i povrćem
Večera: “Kućni restoran” – napravi novo jelo, npr. losos ili testenina sa pestom
Nedelja
Ručak: Varivo od sočiva ili pasulja (napravi više, ostaje i za ponedeljak)
Večera: Pečene batate sa humusom i salatom
Trikovi iz restorana (koji pomažu meal prepu):
Kuvaj “bazne” namirnice u većoj količini – pirinač, testeninu, piletinu, sosove.
Porcije podeli u kutije i drži ih u frižideru ili zamrzivaču.
Povrće iseci i drži u zatvorenim posudama – tako uveče samo ubaciš u tiganj.
Planiraj 2 dana unapred, da znaš šta treba izvaditi iz frižidera da se odmrzne.
Drži liste “hit recepata” – jela koja voliš i znaš da se lako spreme.

Trenutno nema komentara! Budite prvi