Supa od luka
Veoma se lako pravi i može da bude odličan izbor za nedeljni ručak.
POTREBNO JE:
50 g puter,
4 kašike ulja,
4 veće glavice crnog luka,
1 kašičica šećera,
100 ml belog vina,
2 kašike brašna,
2 l goveđeg bujona,
so,
biber,
6 kriški prepečenog hleba,
100 g kačkavalja.
PRIPREMA: Zagrejte puter i ulje. Dodajte crni luk isečen na rebra i propržite 2-3 minuta. Dodajte šećer, pa lagano pržite još 15-20 minuta, dok luk ne postane svetlosmeđ. Dodajte brašno, kratko promešajte, pa dodajte goveđi bujon i kuvajte još 30 minuta.
Dodati so, biber i vino po želji. Nasecite kriške hleba, malo iz zapecite u rerni, zatim ih izvadite i narendajte preko kačkavalj, pa vratite u rernu da se kačkavalj istopi. Na dno tanjira stavite prepečen hleb, prelijte ga supom i poslužite toplo.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice