Tito je bio veoma oduševljen ovim jelom, to je specijalitet koji danas mnogi voole
Josip Broz Tito, bivši predsednik Jugoslavije, bio je poznat po svom istančanom ukusu u hrani i ljubavi prema dobroj kuhinji, piše Govorise.si.
Jedno od jela koje je posebno oduševilo Tita je Karađorđeva šnicla.
Nazvan po Karađorđu Petroviću, ovaj srpski specijalitet postao je jedno od najpopularnijih jela u bivšoj Jugoslaviji.
I danas mnogi vole da se prepuste tome – a evo i recepta.
Recept za Karađorđe šniclu
Karađorđe šnicla je ukusno jelo od mesa punjeno kajmakom, pohovano i prženo do savršenstva. Za pripremu (za 4 osobe) biće vam potrebni sledeći sastojci:
4 svinjske ili teleće odreske (oko 150 g svaki)
200 g pavlake (ili kreme za kuvanje)
2 jaja
100 g brašna
100 g prezle
Sol i biber po ukusu
Ulje za prženje
Limun za ukras
Peršun za ukras
Priprema
Odreske nežno istucite batom za meso da ih stanjite i omekšate. Pazite da ih ne lupate previše da se ne pocepaju. Lagano ih posolite i pobiberite sa obe strane. Svaki biftek namazati po kašiku kreme. Po sredini odreske ravnomerno rasporedite odreske u roladu, pazeći da je kajmak dobro zatvoren.
Pripremite tri tanjira: jedan sa brašnom, drugi sa umućenim jajima i treći sa prezlama. Svaku uvaljanu šniclu uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaje, a na kraju u prezle da dobijete ravnomeran premaz.
Zagrejte dovoljno ulja za prženje u dubokom tiganju. Rolat pažljivo stavite u zagrejano ulje i pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni i ne dobije hrskavu boju. Ovo obično traje oko 5-7 minuta sa svake strane. Nakon što su rolnice pržene, stavite ih na papirne ubruse da uklonite višak ulja.
Karađorđe šnicle poslužite tople. Ukrasite kriškama limuna i svežim peršunom. Jelo se može poslužiti uz razne priloge, kao što su pire krompir, pečeni krompir ili sezonska salat