• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Trik Gordona Remzija za najukusnija jaja na oko: Nakon ovoga ih nikad više nećete spremati na stari način
foto: Valentyn Volkov / Alamy / Profimedia

Trik Gordona Remzija za najukusnija jaja na oko: Nakon ovoga ih nikad više nećete spremati na stari način

Ivana Milošević
23.07.2025. 2 min Recepti

Saveti slavnih šefova poput Gordona Remzija za pripremu specijaliteta kao što su biftek Wellington ili čokoladni sufle odavno su prihvaćeni kao vrhunski. Ali šta je sa „običnim“, svakodnevnim jelima? Imaju li i za njih neki trik ili savet kako da ih unaprede? Jer ono što mnoge zapravo zanima jeste – kako profesionalni kuvari pripremaju najosnovnije stvari u kuhinji, recimo, jaje na oko.

Gordon Remzi je nedavno na društvenim mrežama otkrio kako priprema jaja koja, kako kaže, „mame na umiranje od ukusa“, pa hajde da isprobamo njegov recept.

@gordonramsayofficial

An eggscellent tip for your weekend brunch plans from me ! #nextlevelkitchen

♬ original sound – Gordon Ramsay

Britanski kuvar, vlasnik restorana širom sveta, autor uspešnih kuvarskih knjiga i TV zvezda, osmislio je poseban način prženja jaja koji svaki put garantuje savršeno pečeno belance i hrskave ivice.

Pritom koristi i jedan neočekivan sastojak koji verovatno nikad niste probali uz jaja, kao i nekoliko jednostavnih trikova koji ovom jednostavnom jelu dodaju dubinu ukusa. Evo njegovih saveta:

1. Koristi dve vrste masnoće

Za jaja na oko ili kajganu, obično se koristi različita masnoća – ulje za prženje, maslac za mešanje. Maslac se koristi kod kajgane jer se kuva na nižoj temperaturi, pa ne gori, dok viša temperatura potrebna za jaje na oko lako može da ga pretvori u dim.

Remzi kombinuje oba – baš kao kad peče stek. U nelepljivi tiganj stavlja obilnu količinu ulja (najčešće suncokretovog) i još veću količinu maslaca. Ulje sprečava da maslac zagori, a maslac daje bogat, pun ukus.

Ne štedite na maslacu – Remzi nikad ne štedi – jer upravo je to ključno za njegov metod pripreme.

2. Pokreći tiganj dok se jaja prže

Kada se ulje dobro zagreje, Remzi ubacuje komad maslaca i razbija dva jaja u tiganj – čak i pre nego što se maslac potpuno otopi. Odmah ih posipa solju, biberom i ljuspicama čilija, kako bi se začini lepo zalepili.

Kad maslac počne da peni, lopaticom podiže ivice belanca kako bi se jaja mogla slobodno kretati po tiganju. Zatim okreće tiganj u krug, tako da se penasti maslac preliva preko jaja. Time ih „zaliva“, baš kao što biste zalivali stek, kako bi se gornji deo belanca skuvao – bez okretanja jaja.

Ako vam je ova tehnika previše zahtevna, možete jednostavno kašikom preliti vreo maslac preko jaja. Cilj je da dobijete hrskave, zlatno-smeđe ivice, savršeno skuvano belance i mekano, tečno žumance. Ako vidite da se žumance prebrzo kuva, sklonite tiganj s ringle dok još prelivate maslacem.

3. Završni dodaci: ljuto i slano

Nakon što skloni jaja s vatre, Remzi ih dodatno začini dok su još u tiganju. Prvo dodaje sriracha sos – dobro poznati ljuti sos s ukusom belog luka i čilija koji se odlično slaže s jajima.

Ali iznenađenje dolazi posle – Remzi dodaje i nekoliko kapi Worcestershire sosa. Reč je o fermentisanom britanskom sosu od sirćeta, inćuna, soli, šećera ili melase, često s dodatkom belog luka i začina.

Worcestershire ima dubok, slan i umami ukus koji svakom jelu daje bogatstvo. U kombinaciji sa srirachom, rezultat su jaja koja nikada više nećete želeti da pravite na stari način.

Oznake:

gordon remzijaja

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Savršen ručak za 37 u plusu: Hladna supa od najpopularnije letnje namirnice osvežava bolje i od klime
Prethodni

Savršen ručak za 37 u plusu: Hladna supa od najpopularnije letnje namirnice osvežava bolje i od klime

Sok od paradajza, recept za zimu
Sledeći

Sok od paradajza, recept za zimu

Sledeći
Sok od paradajza, recept za zimu
28.07.2025.

Sok od paradajza, recept za zimu

Prethodni
21.07.2025.

Savršen ručak za 37 u plusu: Hladna supa od najpopularnije letnje namirnice osvežava bolje i od klime

Savršen ručak za 37 u plusu: Hladna supa od najpopularnije letnje namirnice osvežava bolje i od klime

9 Comments

  1. Milan kaže:
    23.07.2025. u 15:19

    Ovo sto je on napravio vise nisu jaja na oko… fuj

    Odgovori
  2. Kekerez kaže:
    24.07.2025. u 09:23

    Ja tako radim već godinama..samo ne stavljam nikakav sos kad jaja vratim ponovo na platu…

    Odgovori
  3. Mts kaže:
    24.07.2025. u 16:57

    Bljak

    Odgovori
  4. Krle kaže:
    25.07.2025. u 10:30

    Tako je još i moja baba spremala i prelivala sa svinjskom mašću, a verovatno i prababa i ostali preci… A začini su fuj!

    Odgovori
  5. Мирослав kaže:
    25.07.2025. u 12:36

    Маслац после уља додајем и ја. Зачини су непотребни, довољна је со.

    Odgovori
  6. Mitar kaže:
    27.07.2025. u 05:11

    Šta je tebi tu novo britanski začini su bljak

    Odgovori
  7. Miki kaže:
    28.07.2025. u 20:05

    Eto, bejah u zabludi ceo život. Hvala Bogu na Gordonu Remziju da me nauči kako se peku jaja na oko. Ima moju večitu zahvalnost za ovaj božanstveni recept. Sad mogu mirno umreti.

    Odgovori
  8. Dragica kaže:
    06.08.2025. u 08:16

    Ja pečem jaja na plotni od šporeta bez ulja i maslaca samo malo posolim.

    Odgovori
  9. Duska kaže:
    29.08.2025. u 09:20

    Mnogi kuvari kradu recepte pa ih onda predstsvljsju kao svoje. Moj svekar je imao kafanu usred Beca i, tako jednog dana napunim ja prike po naski, naravno spremljene na masti pa onda pravac rerna…njihova kuvarica, inace Madjarica bila je iskreno odusevljena…

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

marčelo
„Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
CityMagazine
žikina dinastija
Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
CityMagazine
eva braun
Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
CityMagazine
Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖