Trik Gordona Remzija za najukusnija jaja na oko: Nakon ovoga ih nikad više nećete spremati na stari način
Saveti slavnih šefova poput Gordona Remzija za pripremu specijaliteta kao što su biftek Wellington ili čokoladni sufle odavno su prihvaćeni kao vrhunski. Ali šta je sa „običnim“, svakodnevnim jelima? Imaju li i za njih neki trik ili savet kako da ih unaprede? Jer ono što mnoge zapravo zanima jeste – kako profesionalni kuvari pripremaju najosnovnije stvari u kuhinji, recimo, jaje na oko.
Gordon Remzi je nedavno na društvenim mrežama otkrio kako priprema jaja koja, kako kaže, „mame na umiranje od ukusa“, pa hajde da isprobamo njegov recept.
Britanski kuvar, vlasnik restorana širom sveta, autor uspešnih kuvarskih knjiga i TV zvezda, osmislio je poseban način prženja jaja koji svaki put garantuje savršeno pečeno belance i hrskave ivice.
Pritom koristi i jedan neočekivan sastojak koji verovatno nikad niste probali uz jaja, kao i nekoliko jednostavnih trikova koji ovom jednostavnom jelu dodaju dubinu ukusa. Evo njegovih saveta:
1. Koristi dve vrste masnoće
Za jaja na oko ili kajganu, obično se koristi različita masnoća – ulje za prženje, maslac za mešanje. Maslac se koristi kod kajgane jer se kuva na nižoj temperaturi, pa ne gori, dok viša temperatura potrebna za jaje na oko lako može da ga pretvori u dim.
Remzi kombinuje oba – baš kao kad peče stek. U nelepljivi tiganj stavlja obilnu količinu ulja (najčešće suncokretovog) i još veću količinu maslaca. Ulje sprečava da maslac zagori, a maslac daje bogat, pun ukus.
Ne štedite na maslacu – Remzi nikad ne štedi – jer upravo je to ključno za njegov metod pripreme.
2. Pokreći tiganj dok se jaja prže
Kada se ulje dobro zagreje, Remzi ubacuje komad maslaca i razbija dva jaja u tiganj – čak i pre nego što se maslac potpuno otopi. Odmah ih posipa solju, biberom i ljuspicama čilija, kako bi se začini lepo zalepili.
Kad maslac počne da peni, lopaticom podiže ivice belanca kako bi se jaja mogla slobodno kretati po tiganju. Zatim okreće tiganj u krug, tako da se penasti maslac preliva preko jaja. Time ih „zaliva“, baš kao što biste zalivali stek, kako bi se gornji deo belanca skuvao – bez okretanja jaja.
Ako vam je ova tehnika previše zahtevna, možete jednostavno kašikom preliti vreo maslac preko jaja. Cilj je da dobijete hrskave, zlatno-smeđe ivice, savršeno skuvano belance i mekano, tečno žumance. Ako vidite da se žumance prebrzo kuva, sklonite tiganj s ringle dok još prelivate maslacem.
3. Završni dodaci: ljuto i slano
Nakon što skloni jaja s vatre, Remzi ih dodatno začini dok su još u tiganju. Prvo dodaje sriracha sos – dobro poznati ljuti sos s ukusom belog luka i čilija koji se odlično slaže s jajima.
Ali iznenađenje dolazi posle – Remzi dodaje i nekoliko kapi Worcestershire sosa. Reč je o fermentisanom britanskom sosu od sirćeta, inćuna, soli, šećera ili melase, često s dodatkom belog luka i začina.
Worcestershire ima dubok, slan i umami ukus koji svakom jelu daje bogatstvo. U kombinaciji sa srirachom, rezultat su jaja koja nikada više nećete želeti da pravite na stari način.

Ovo sto je on napravio vise nisu jaja na oko… fuj
Ja tako radim već godinama..samo ne stavljam nikakav sos kad jaja vratim ponovo na platu…
Bljak
Tako je još i moja baba spremala i prelivala sa svinjskom mašću, a verovatno i prababa i ostali preci… A začini su fuj!
Маслац после уља додајем и ја. Зачини су непотребни, довољна је со.
Šta je tebi tu novo britanski začini su bljak
Eto, bejah u zabludi ceo život. Hvala Bogu na Gordonu Remziju da me nauči kako se peku jaja na oko. Ima moju večitu zahvalnost za ovaj božanstveni recept. Sad mogu mirno umreti.
Ja pečem jaja na plotni od šporeta bez ulja i maslaca samo malo posolim.
Mnogi kuvari kradu recepte pa ih onda predstsvljsju kao svoje. Moj svekar je imao kafanu usred Beca i, tako jednog dana napunim ja prike po naski, naravno spremljene na masti pa onda pravac rerna…njihova kuvarica, inace Madjarica bila je iskreno odusevljena…