Tulumbe, recept za hrskvi slatkiš
Tulumbe su jako slatke. Ali malo ko može da im odoli.
Evo klasičnog recepta za tulumbe, jedan od najomiljenijih orijentalnih deserata, hrskav spolja, sočan i sirupast iznutra:
Tulumbe
Sastojci za testo:
250 ml vode100 ml ulja200 g brašna3 jajaprstohvat soli
Za prženje:
ulje (u dubljoj šerpi, da tulumbe mogu da plutaju)
Sastojci za sirup:
600 g šećera400 ml vode1 kesica vanilin šećera (ili par kapi ekstrakta vanile)2 kriške limuna (opciono, za osvežavajući šmek)
Priprema:
- Prvo napravite sirup: U šerpi pomešajte šećer, vodu i limun. Stavite na vatru i kuvajte dok ne provri. Smanjite temperaturu i kuvajte još 10–15 minuta da se sirup malo zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
- Priprema testa: U šerpi zagrejte vodu, ulje i prstohvat soli do ključanja. Sklonite sa vatre i dodajte svo brašno odjednom, pa mešajte brzo (najbolje drvenom kašikom) dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od šerpe. Ostavite testo da se malo ohladi (10-ak minuta), pa dodajte jedno po jedno jaje, muteći mikserom ili varjačom. Na kraju, testo treba da bude gusto, glatko i sjajno.
- Prženje: Testo stavite u poslastičarsku vrećicu (ili jaču kesu sa zvezdastim nastavkom). Ugrejte ulje na srednje jakoj vatri. Važno: ulje ne sme biti previše vrelo, da tulumbe ne pregore spolja a ostanu sirove iznutra. Istiskujte testo u ulje u željenoj dužini (5–7 cm) i pržite dok ne postanu zlatne i hrskave sa svih strana. Vadite ih na ubrus da se ocede, pa dok su još tople umačite ih u hladan sirup i ostavite da dobro upiju.

Trenutno nema komentara! Budite prvi