Vanilice, recept u koji ide mast ili puter
Vanilice su tradicionalni kolači koji potiču iz različitih zemalja Balkana. Ovi kolači su poznati po svojoj mekoći, bogatom ukusu vanile i voćnog džema, pa su omiljeni u regionu.
Sastojci:
Za testo:
250 g masti (sobne temperature ili putera)
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
1 jaje + žumance
500 g mekog pšeničnog brašna
Prstohvat soli
limun
Za filovanje:
150 g džema (obično kajsija ili šipak)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U velikoj posudi, umutite mast ili puter sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte vanilin šećer (ili ekstrakt vanile) i jaja, par kapi limuna, pa dobro promešajte.
Postepeno dodajte brašno i so u smesu od putera, mešajući dok ne dobijete homogeno testo.
Testo zamotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 30 minuta.
Prethodno zagrejte rernu na 180°C (preporučuje se i ventilatorska rerna).
Razvucite testo na pobrašnjenoj površini na debljinu od otprilike 5 mm. Koristite čašicu za rakiju kao modlu.
Stavite polovinu krugova na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 12-15 minuta.
Izvadite vanilice iz rerne i ostavite ih da se prohlade jednu stranu namažite džemom, prekrijte drugim keksićem i uvaljajte ih u šećer u prahu.
Ovo je klasičan recept za vanilice, ali možete eksperimentisati sa različitim vrstama džema ili filova da biste dobili različite ukuse. Uživajte u pripremi i degustaciji ovih ukusnih kolača!
No Comment! Be the first one.