Vodena pita osvojila društvene mreže: Jednostavan recept koji sada svi žele
Recept za tzv. vodenu pitu, poslasticu čija je glavna sastojka doslovno voda, postao je pravi viralni hit.
Zaboravljeni retro recepti ponovo su u centru pažnje, a jedan od njih – water pie ili vodena pita – svojim jednostavnim sastojcima i neobičnim načinom pripreme osvojio je društvene mreže.
Ovaj jedinstveni dezert potiče iz perioda Velike depresije, kada su domaćice morale da pokažu izvanrednu snalažljivost i od najosnovnijih i najjeftinijih sastojaka naprave ukusne poslastice. Takvim specijalitetima, nastalim iz nužde, danas se često kaže „pite iz očaja“ (desperation pies).
Ovi recepti nastali su u vreme oskudice i siromaštva, a svedoče o neverovatnoj domišljatosti tadašnjih kuvarica koje su znale kako da „stvore nešto iz ničega“. Iako su se najviše razvili 1930-ih, njihovi koreni sežu čak do 18. veka. Pre hladnjaka i brze dostave kvarljivih namirnica, kuvarice su bile ograničene sezonskim sastojcima i morale su improvizovati. Kada nije bilo svežeg voća, koristile su sirće, melasu, suvo voće, kukuruzno brašno ili ovsene pahuljice, praveći neobične, slatke i često iznenađujuće ukusne poslastice.
Danas se „pite iz očaja“ ponovo vraćaju u velikom stilu. TikTok i Instagram podstiču nostalgičan povratak receptima naših baka, a upravo ovakvi recepti postaju popularni među novim generacijama. Recept za water pie oduševio je korisnike jednostavnošću i neočekivano dobrim ukusom: bez jaja, mleka i voća, ali sa kremastom teksturom i blagom maslenom aromom.
VODENA PITA – jednostavan recept koji osvaja društvene mreže
Potrebni sastojci:
Za koru:
Sastojci:
200 g glatkog brašna
100 g hladnog putera (isečenog na kockice)
2–3 kašike hladne vode
1 prstohvat soli
(Napomena: količina vode može da varira, dodaj postepeno dok testo ne drži oblik)
Za fil
360 ml vode
30 g glatkog brašna
200 g kristal šećera
2 kašičice ekstrakta vanile
70 g putera (isečenog na tanke listiće)
po želji prstohvat cimeta
Priprema:
Kora
Mešanje brašna i putera:
U velikoj posudi pomešaj brašno i so. Dodaj hladan puter isečen na male kockice i utrljaj ga u brašno prstima ili pomoću sekača za testo dok ne dobiješ mrvičastu strukturu, sa delovima putera veličine zrna graška.
Dodavanje vode:
Postepeno dodaj hladnu vodu, po jednu kašiku, i lagano mešaj viljuškom ili prstima dok se testo ne počne skupljati u grudvu. Nemoj previše mešati – cilj je da ostanu male grudvice putera u testu, kako bi kora bila prhka i hrskava.
Formiranje kore:
Oblikuj testo u disk prečnika oko 15–18 cm, zamotaj u providnu foliju i stavi u frižider na najmanje 30 minuta (može i do 1 sat). Hlađenjem se puter stvrdne i kora će biti hrskava.
Razvlačenje kore:
Nakon hlađenja, testo razvuci na prečnik 23 cm, lagano prenesi u kalup za pitu i pritisni ivice. Spreči da testo naraste ili se deformiše tokom pečenja tako što ćeš ga izbosti viljuškom ili peći pred-pečeno („blind bake“) pre nego što dodaš fil.
Filovanje
Zagrejte rernu na 200 °C i rešetku postavite jednu poziciju niže kako bi se donji deo testa ravnomerno ispekao i lagano porumeneo.
U ohlađeno, sirovo testo za pitu sipajte vodu.
U manjoj posudi pomešajte brašno i šećer, pa ovu mešavinu ravnomerno pospite po vodi – nemojte mešati.
Dodajte ekstrakt vanile, a zatim po površini rasporedite listiće putera. Po želji pospite prstohvatom cimeta.
Stavite kalup sa pitom na pleh kako biste sprečili eventualno prosipanje tečnog nadeva i ubacite u rernu.
Pecite 30 minuta na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 190 °C i ivice testa prekrijte aluminijumskom folijom da se ne bi previše zapekle. Pecite još 30 minuta.
Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne – videćete da je još tečna, što je potpuno normalno.
Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, zatim pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.
Hladiti najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se nadev potpuno stisnuo, piše Govorise.si.
Serviranje:
Pitu pažljivo isecite oštrim nožem. Pošto puter na vrhu može formirati tanak, čvršći sloj, nož prethodno umočite u toplu vodu kako bi rez bio čist. Poslužite hladno, po želji uz šlag.

Trenutno nema komentara! Budite prvi