• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
pita
Pita, foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Vodena pita osvojila društvene mreže: Jednostavan recept koji sada svi žele

CityMagazine
20.11.2025. 3 min Recepti

Recept za tzv. vodenu pitu, poslasticu čija je glavna sastojka doslovno voda, postao je pravi viralni hit.

Zaboravljeni retro recepti ponovo su u centru pažnje, a jedan od njih – water pie ili vodena pita – svojim jednostavnim sastojcima i neobičnim načinom pripreme osvojio je društvene mreže.

Ovaj jedinstveni dezert potiče iz perioda Velike depresije, kada su domaćice morale da pokažu izvanrednu snalažljivost i od najosnovnijih i najjeftinijih sastojaka naprave ukusne poslastice. Takvim specijalitetima, nastalim iz nužde, danas se često kaže „pite iz očaja“ (desperation pies).

Ovi recepti nastali su u vreme oskudice i siromaštva, a svedoče o neverovatnoj domišljatosti tadašnjih kuvarica koje su znale kako da „stvore nešto iz ničega“. Iako su se najviše razvili 1930-ih, njihovi koreni sežu čak do 18. veka. Pre hladnjaka i brze dostave kvarljivih namirnica, kuvarice su bile ograničene sezonskim sastojcima i morale su improvizovati. Kada nije bilo svežeg voća, koristile su sirće, melasu, suvo voće, kukuruzno brašno ili ovsene pahuljice, praveći neobične, slatke i često iznenađujuće ukusne poslastice.

Najbolji recept dana: Pita sa krompirom

Danas se „pite iz očaja“ ponovo vraćaju u velikom stilu. TikTok i Instagram podstiču nostalgičan povratak receptima naših baka, a upravo ovakvi recepti postaju popularni među novim generacijama. Recept za water pie oduševio je korisnike jednostavnošću i neočekivano dobrim ukusom: bez jaja, mleka i voća, ali sa kremastom teksturom i blagom maslenom aromom.

VODENA PITA – jednostavan recept koji osvaja društvene mreže


Potrebni sastojci:

Za koru:

Sastojci:

200 g glatkog brašna

100 g hladnog putera (isečenog na kockice)

2–3 kašike hladne vode

1 prstohvat soli

(Napomena: količina vode može da varira, dodaj postepeno dok testo ne drži oblik)

Za fil

360 ml vode

30 g glatkog brašna

200 g kristal šećera

2 kašičice ekstrakta vanile

70 g putera (isečenog na tanke listiće)

po želji prstohvat cimeta

Priprema:

Kora


Mešanje brašna i putera:
U velikoj posudi pomešaj brašno i so. Dodaj hladan puter isečen na male kockice i utrljaj ga u brašno prstima ili pomoću sekača za testo dok ne dobiješ mrvičastu strukturu, sa delovima putera veličine zrna graška.

Dodavanje vode:
Postepeno dodaj hladnu vodu, po jednu kašiku, i lagano mešaj viljuškom ili prstima dok se testo ne počne skupljati u grudvu. Nemoj previše mešati – cilj je da ostanu male grudvice putera u testu, kako bi kora bila prhka i hrskava.

Formiranje kore:
Oblikuj testo u disk prečnika oko 15–18 cm, zamotaj u providnu foliju i stavi u frižider na najmanje 30 minuta (može i do 1 sat). Hlađenjem se puter stvrdne i kora će biti hrskava.

Razvlačenje kore:
Nakon hlađenja, testo razvuci na prečnik 23 cm, lagano prenesi u kalup za pitu i pritisni ivice. Spreči da testo naraste ili se deformiše tokom pečenja tako što ćeš ga izbosti viljuškom ili peći pred-pečeno („blind bake“) pre nego što dodaš fil.

Filovanje

Zagrejte rernu na 200 °C i rešetku postavite jednu poziciju niže kako bi se donji deo testa ravnomerno ispekao i lagano porumeneo.

U ohlađeno, sirovo testo za pitu sipajte vodu.

U manjoj posudi pomešajte brašno i šećer, pa ovu mešavinu ravnomerno pospite po vodi – nemojte mešati.

Dodajte ekstrakt vanile, a zatim po površini rasporedite listiće putera. Po želji pospite prstohvatom cimeta.

Stavite kalup sa pitom na pleh kako biste sprečili eventualno prosipanje tečnog nadeva i ubacite u rernu.

Pecite 30 minuta na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 190 °C i ivice testa prekrijte aluminijumskom folijom da se ne bi previše zapekle. Pecite još 30 minuta.

Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne – videćete da je još tečna, što je potpuno normalno.

Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, zatim pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.
Hladiti najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se nadev potpuno stisnuo, piše Govorise.si.

Serviranje:

Pitu pažljivo isecite oštrim nožem. Pošto puter na vrhu može formirati tanak, čvršći sloj, nož prethodno umočite u toplu vodu kako bi rez bio čist. Poslužite hladno, po želji uz šlag.

Oznake:

vodena pita

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sarma
Prethodni

Posna sarma: Bogata i aromatična varijanta u kojoj nećete ni primetiti da fali meso

beograd
Sledeći

Svetski poznati brend je stigao u Beograd: O ovom fast foodu svi danas pričaju

Sledeći
beograd
21.11.2025.

Svetski poznati brend je stigao u Beograd: O ovom fast foodu svi danas pričaju

Prethodni
18.11.2025.

Posna sarma: Bogata i aromatična varijanta u kojoj nećete ni primetiti da fali meso

Sarma

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine
    leptirica
    Bila je Čkaljina mezimica, bila je Leptirica od koje je strepela cela Jugoslavija, a onda je nestala sa scene
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖