• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Vurda, recept za namaz koji hranu diže na novi nivo
Vurd, foto: Shutterstock

Vurda, recept za namaz koji hranu diže na novi nivo

CityMagazine
07.04.2025. 1 min Recepti

Vurda je tradicionalni mlečni proizvod koji se najčešće pravi u istočnoj i južnoj Srbiji, ali i u nekim krajevima Crne Gore i Bugarske.

Po ukusu i teksturi je nešto između mladog sira i kajmaka, blago slan, kremast, pun mlečne masti i veoma ukusan.

Pravi se od surutke (tečnosti koja ostaje nakon ceđenja sira), a često se dodaje i malo mleka ili pavlake da bi bila masnija i ukusnija.

Domaći recept za vurdu


Sastojci:

3 litra surutke (najbolje od ovčijeg ili kravljeg mleka)0.5 litra punomasnog mleka (po želji)2–3 kašike kisele pavlake ili kajmaka (opciono, za bogatiji ukus)So po ukusu

Priprema:

U veću šerpu sipaj surutku i po želji dodaj mleko (za puniji ukus i više masnoće).Zagrej lagano na srednjoj temperaturi i mešaj povremeno.Kada počne da se pojavljuje belkasta pena i grušvice, dodaj pavlaku ili kajmak (ako koristiš).Kada se počnu formirati mekane grudvice nalik skuti ili mladom siru, ne kuvaj predugo – skini sa vatre.Ocedi sve kroz gazu ili čistu krpu – ostavi da se dobro ocedi i stegne (1-2 sata).Posoli po ukusu dok je još toplo, dobro promešaj i sipaj u posudu.Ohladi i čuvaj u frižideru – može da stoji nekoliko dana.

Kako se jede?

Uz vruću proju, pitu, kukuruzni hleb ili lepinjuKao namaz za doručakU kombinaciji sa medom ili ajvarom – prava domaća gozba!

Oznake:

vurda

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

testenina
Prethodni

Zašto nikada ne biste smeli da potpuno ocedite testeninu

Recept dana: Junetina tako meka da se raspada kada je dodirnete viljuškom
Sledeći

Recept dana: Junetina tako meka da se raspada kada je dodirnete viljuškom

Sledeći
Recept dana: Junetina tako meka da se raspada kada je dodirnete viljuškom
09.04.2025.

Recept dana: Junetina tako meka da se raspada kada je dodirnete viljuškom

Prethodni
05.04.2025.

Zašto nikada ne biste smeli da potpuno ocedite testeninu

testenina

One Comment

  1. Величко kaže:
    27.09.2025. u 12:25

    Спрема се од крављег, овчијег или козјег млека, или мешавине овчијег или козјег са крављим млеком. Цеђењем киселог млека се добија цеђено кисело млеко. У тако исцеђену смесу може се ставити и паприка и чувати у чистој посуди на умереној температури тридесетак дана. За то време долази до врења које производи смесу киселкастог укуса и кремастог облика, слично крем сиру или паприци у павлаци.[

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

domaći film
Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
CityMagazine
kosmogenit
Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
CityMagazine
8 putnik
„Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
CityMagazine
bend gutalax
Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
CityMagazine
brain rot
Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖