Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dragan Mićanović: Mi smo društvo koje teško uspostavlja pravu „meru” u bilo čemu

AUTOR: Zoran Janković 20 Oct, 2021
Dragan Mićanović: Mi smo društvo koje teško uspostavlja pravu „meru” u bilo čemu

Sveprisutnog, i dobro je što je postojano i dalje tako, Dragana Mićanovića, uskoro ćemo u sklopu redovne bioskopske distribucije gledati i u hrvatskom ostvarenju Tereza37 reditelja Danila Šerbedžije, filmu koji je ovogodišnji predstavnik naših komšija u trci za oskarovsku nominaciju. Onda ni ne čudi što je upravo taj film i njegova rola u njemu bio u fokusu ovog našeg razgovora sa proslavljenim i cenjenim glumcem.

Pošto Tereza37 zvanično nije hrvatsko-srpska koprodukcija, pa nije moralo da dođe producentskih kalkulacija tog tipa, kako je došlo do vašeg angažmana u ovom hrvatskom filmu?

Ukratko, kako to obično i biva u ovom našem poslu, poziv je usledio od reditelja, Danila Šerbedžije. Rekao mi je da želi da mi ponudi ulogu u njegovom novom filmu, poslao mi scenario kog sam u dahu pročitao, i presrećan pristao da budem deo ekipe Tereze37. Nakon toga su usledile probe u Zagrebu i snimanje u Splitu. Sve u svemu, za mene jedan divan period koji mi je ostao u prelepom sećanju.

Da li ste već bili upoznali sa rediteljskim opusom Danila Šerbedžije i da li ste prilikom razgovora, pregovora i priprema za ovu rolu izučavali dosadašnji rad Lane Barić na filmu?

Gledao sam njegov prvi dugometražni film Sedamdeset i dva dana, i pre nekoliko godina na FEST-u Oslobođenje Skoplja. Posle projekcije smo se videli u Beogradu i već tada pričali o Terezi37. Sećam se da mi je pokazivao slike objekata u Splitu gde bi trebalo da snimamo. Imao je ceo film u glavi i ja sam znao da se „puštam u ruke“ jednom istinskom filmskom znalcu.

S tim u vezi, šta je prevashodno obeležilo Vašu glumačku saigru sa Lanom Barić u ovom ostvarenju, koja bi bila ključna odrednica vaše glumačke saradnje tu?

Lana, kakva je to glumačka snaga, inteligencija… kakav raskošni talenat. I jos pisac scenarija. Prava heroina našeg filma. Smela i hrabra u sredstvima koje je koristila da bi nam dočarala sudbinu te nesrećne i neshvaćene žene. Divna i bo’me zahtevna partnerka. Prava je privilegija raditi sa njom jer se možete opustiti i prepustiti priči da vas vodi i jer imate poverenje jedno u drugo.

Kako ste Vi sebi predočili taj lik, koju ste širu priču ili fiktivnu predistoriju sebi stvorili u slučaju samozatajnog Nikole, o kome iz filma saznajemo prilično malo faktografije, osim da je romantik i da je „Srbin iz Srbije“?

Da, ali to malo što o Nikoli znamo dovoljno je da vidimo da je „drugačiji“, a šta tek reći za našu glavnu junakinju – potpuno neshvaćenu u ovim krutim patrijarhalnim sredinama sa manjkom empatije i gajenjem otklona prema „drugim i drugačijim“. Bolnih tema za naše društvo se dohvatio ovaj film.

Pri kraju filma uz karaoke zapevaćete (zajedno sa Lanom Barić) čuvenu Felićita, da li je to možda nagoveštaj ili znak da ćemo Vas na filmu možda gledati i u nekom filmu sa podosta pevanja, ako ne mjuziklu, premda je njih kod nas zaista malo?

Ako mi dozvolite da budem neskroman, scena karaoka, uz pesmu Felićita, je jedna od najlepših koje sam do sada snimio.

Gledali smo Vas u podosta serija u poslednjih nekoliko godina, nazire li se kraj toj ekspanziji i da li smo već zagazili i u hiperprodukciju?

Da, u poslednje vreme se dosta snima, pa smo eto došli do toga da se pominje i reč hiperprodukcija, a dobro pamtim, ne tako davno vreme, kada produkcije, maltene, nije ni bilo, pa smo svako snimanje nazivali ekscesom. Mi smo društvo koje teško uspostavlja pravu „meru“ u bilo čemu.

Šta je ono što je u ovom trenu najaktuelnije kod Vas na profesionalnom planu (na filmu i, u serijama, u pozorištu)?

Sa nestrpljenjem očekujem prikazivanje serije Nečista krv koju smo radili prošle godine i radujem se snimanju filma Što se bore misli moje. U pozorištu, Uobraženi bolesnik i Vrat od stakla su naslovi koje igram i nadam se još nekoj premijeri u bliskoj budućnosti.

Fotografije: Nikola Predović

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Intervjui

Bend “M.O.R.T.” za City Magazine: Nećemo da menjamo gitare za laptop

Bend sjajnih i energičnih nastupa, “M.O.R.T.”, konačno se ponovo vraća pred beogradsku i novosadsku publiku i ta vest je obradovala…

Nikola Krivokapić: Umetnici i dizajneri iz Srbije u nekim oblastima mogu pratiti svet

Nikola Krivokapić je naš 41-godišnji multidsciplinarni umetnik, poznat po svojim kreativnim ilustracijama iz serijala “Segmenti”, koje su našle svoje mesto…

Shamso 69 (Brkovi): Bend nikada nije zvučao bolje

Prošli put kada smo ih videli u Beogradu na solo koncertu, Brkovi su oduševili prepunu Halu sportova na Novom Beogradu,…

“Swedish House Mafia” za City Magazine: Danas stvaramo ono što smo kao mladi želeli da imamo i budemo

Kada bi pravili reprezentaciju Švedske, ali u sveopštoj pojavi i pop kulturi današnjice ove skandinavske zemlje, mnogi se kandiduju, ali…

Vuk Tripković, Belgrade Wine Week: Vino piće za svakoga kome ono prija i ko u njemu uživa

Sa sloganom – „Vino se vraća u grad“, očekuje nas još jedan „Belgrade Wine Week“, na kom ćemo se upoznati…

Nenad Milenković, Fedis festival: “Jako me raduje činjenica da se kod nas snima toliko serija”

I ovog oktobra nas očekuje novo izdanje Fedisa, festivala drama i tv serija. Pravo učešća na Festivalu imaju TV serije…