Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Marko Louis:  Sloboda je u nama

Na samom kraju turbulentne 2020, kao pravo osveženje, izašao je novi album Marka Louis-a simboličnog naziva Sloboda. Kako smo protekle godine bili sve samo ne slobodni, ovaj svestrani talentovani muzičar za City Magazine govori o tome kako je stvarao u ograničavajućim okolnostima i gde je pronašao inspiraciju…

Budući da je naziv tvog novog albuma Sloboda, gde si ti našao slobodu tokom prethodne vrlo izazovne i čudne godine?

Iskreno, iskoristio sam lockdown da počistim studio i da izbacim sve što mi ne treba, tako da je stvaranje posle toga bilo čistije i organizovanije. 🙂 Šalu na stranu, našao sam slobodu u tome što nisam imao puno stvari koje su me ometale. Nastao je veći fokus na stvaranju, a paralelno sa tim, mogao sam da provodim više vremena kod kuće sa porodicom.

Slobodu karakteriše spoj tradicionalnog i modernog zvuka, uz upliv mnogih drugih žanrova… Čime je ovaj album bio inspirisan i šta si njime želeo da poručiš publici?

Veoma su me inspirisali muzika i ritmovi šamanske kulture i rituala. Taj ritam je pokrenuo pesmu Sloboda i postao vid inspiracije za ceo album. Želim da delim sa publikom sve svoje ideje, ritmove, melodije i tekstove. Namera mi je da pokrećem ljude, emotivno i fizički – bilo da neko krene da đuska, ili se pronađe u nekom tekstu. 

Koliko smo po tvom mišljenju slobodni kao društvo, i koliko je teško u današnje vreme izboriti se za slobodu, pogotovo ako ste umetnik?

Sloboda je reč koja se koristi za različite stvari. Ja mislim da je sloboda u nama, i da je potrebno da je opet pronađemo. Sistem, mediji i društvo teraju nas da tražimo slobodu u bogatstvu ili u trošenju novca i pažnje. Koliko je važno da budemo deo naših inspiracija i uticaja, toliko je bitno i da izađemo iz navika i da se pronađemo iznova. 

Tvoje albume često krase sjajni dueti, pa je to slučaj i ovoga puta. Šta za tebe znači prilika da sarađuješ sa drugim vrsnim muzičarima i sa kim bi želeo da snimiš naredni duet?

Svaka saradnja izvuče iz mene nešto novo i zato je to za mene nešto posebno. Na novom albumu imam duete sa divnom Lenom Kovačević, i snimio sam čak dve numere sa talentovanim Skaj Viklerom. Sa Lenom sam objavio moju prvu pravu baladu Kraj i publika je sjajno reagovala na nju. Imam želju da snimim pesmu jednog dana sa nemačkim pevačem Ksavijerom Najduom. On je jedan od izvođača koji je mnogo uticao na moju muziku, aranžmane i izraz. 

Na jednom od tvojih prethodnih albuma, pod nazivom Beskraj, posebno se izdvojila obrada pesme Cveće cafnalo… Ovoga puta, tu su obrade Vranjanke i numere Neverno plavo oko koju je svojevremeno izvodio tvoj otac Ljubiša Stojanović Louis. Koliki je izazov za jednog mladog savremenog autora da se „uhvati u koštac” sa tradicionalnim numerama i udahne im novo ruho, i šta za tebe kao umetnika to lično znači?

Svaka kompozicija je novi izazov. Ja svaku obradu koju snimim prihvatim kao da je nova, i tako svakoj pesmi dam nešto potpuno lično. Pesma Neverno plavo oko je kompozicija koja nije dobila veliku pažnju i drago mi je da će doći do publike zato što je mnogo volim. Sa druge strane, sjajna Vranjanka legendarnog autora Dragana Tokovića je kompozicija koja je mnogo puta obrađena, i to je bio veliki izazov. 

Tokom protekle godine u više navrata držao si live nastupe na Instagramu, i tako nam popravljao raspoloženje… Kakav je bio osećaj nakon njih izaći na scenu Kombank dvorane i održati pravi koncert pred publikom?

Svaki koncert ima svoje čari. Kada sam izašao na „binu” na onlajn koncertu, nisam imao manje treme nego kada sam držao koncert u Kombank dvorani. Siguran sam da ću, i ako se sve vrati u normalu, opet održati neki onlajn nastup. Imao sam divne onlajn koncerte na lepim lokacijama. U svakom slučaju, ništa ne može da zameni živi nastup, i nadam se da će se uskoro vratiti i taj format. 🙂

Tvoja muzika i nastupi uvek zrače neverovatnom energijom i posebnom emocijom. Kako ti polazi za rukom da uvek zvučiš sveže i drugačije, i gde crpiš energiju za neprestano stvaranje?  

Ja volim da đuskam i skačem sam sa sobom. Tako da, kada je ispred tebe publika koja se smeje, plače, đuska i pokreće, onda je mnogo lako biti energičan i svež. Pokreću me publika i muzika. Sa druge strane, nema ništa lepše nego da se povežeš sa muzičarima i prijateljima oko sebe na stejdžu. Zahvalan sam što sviram zajedno sa vrsnim muzičarima, koji su pre svega pravi prijatelji i dobri ljudi. Sve su to faktori koji utiču.

Šta privatno voliš da slušaš?

Najviše sam u životu slušao soul, hip hop i r’n’b muziku. Volim evoluciju celog tog pokreta kao što je neosoul i slično. Mešaju se žanrovi i to mi je super. Ima dosta dobre muzike sada u regionu, i drago mi je da se i tu nešto dešava. Preporučio bih svima da poslušaju novi album nemačke rege legende Gentleman-a. 

Kakvi su ti planovi za ovu godinu i čemu se nadaš u ovoj 2021?

Radim na novim lepim projektima. Paralelno radim na više baš dobrih projekata i jedva čekam da i to podelim sa svima. Nadam se da ćemo uskoro moći opet da održavamo koncerte, idemo na iste i da možemo da se grlimo sa svima. 🙂

Fotografije: Dragan Jereminov