Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Deveti Cirkobalkana festival od 16. do 25. septembra

AUTOR: CityMagazine 05 Sep, 2021
Deveti Cirkobalkana festival od 16. do 25. septembra

Tokom deset festivalskih dana, publika će imati priliku da pogleda cirkuske predstave iz Francuske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Pored glavnog izvođačkog programa, sastavni deo festivala čine koncerti, filmske projekcije, okrugli stolovi, razgovori sa umetnicima, masterklasovi za profesionalno usavršavanje kao i edukacije za najmlađe.

U četvrtak 16. septembra u 20 časova festival otvara francuska kompanija Lazuz sa akrobatsko-žonglerskom predstavom Kretanje. Predstava se igra u cirkuskom šatoru, dok će ispred šatora u 19 časova biti otvorena izložba Sva deca Cirkobalkane umetnice Marije Stojković. Nakon predstave sledi koncert popularnog benda Šajzerbiterlemon sa početkom u 22 časa.

Drugo veče festivala rezervisano je za regionalnu premijeru predstave Duel od 21 čas. Četiri akrobate suočavaju se sa ishodom susreta. Ponekad igraju jedan protiv drugog, ponekad igraju zajedno. Izbori zahtevaju žrtvovanje njihove časti. Oni streme ka ciljevima i prihvataju poraz. Predstavu su kreirali umetnici iz Cirkusfere i Cirkorame u saradnji sa stručnim saradnicima iz francuske kompanije Vuk za čoveka.

Lazus (Foto: Christoffer Collina)

Prvog vikenda, 18. i 19. septembra od 18 časova, igraće se predstava Koža, francuske kompanije Vuk za čoveka. Ovaj kolektiv je pre dve godine nagrađen na BITEF festivalu kada je njihova predstava glasovima publike proglašena za najbolju. U nedelju 19. septembra će se u 11 časova odigrati i predstava za decu Svetu se ne može ugoditi u koprodukciji Cirkusfere i Malog pozorišta Duško Radović. Osim predstava, nedelja donosi i uzbudljiv dnevni program oko šatora, u okviru cirkuskog piknika. Čitav dan, posetioci će moći da uživaju u muzici, plesnom performansu, radionicama za decu, otvorenim treninzima, društvenim igrama i drugim pratećim programima festivala.

U ponedeljak 20. septembra cirkuski šator će se pretvoriti u bioskop, kada će u 19 časova biti prikazan film Gira and the Circus of Life brazilskih autorki Kejti Lund i Lili Fialjo. Nakon toga, publika se seli izvan šatora, gde će na kamionu biti prikazan film Nikole Mijatovića Ovo bi mogao biti cirkus.

Slovenački umetnik Tjaž Juvan će u utorak 21. septembra u 20 časova izvesti predstavu Noister: talas³ u kojoj kombinuje kinetički zvuk i kretanje tela zasnovano na savremenoj cirkuskoj praksi. Spajanjem dva različita umetnička žanra, autori istražuju odnos čoveka i mašine, koji smenjuju uloge manipulatora i izmanipulisanog. Kao rezultat odnosa, zvuk postaje katalizator za dalje interakcije i istovremeno povezuje prostor između izvođača i predmeta.

U sredu u 19:30 časova publika će moći da pogleda prezentaciju rada u nastajanju umetnice Mirte Petročilu. Autorka se u svom radu fokusira na koncept „između”, odnosno na tranzicionu sferu u kojoj se prostor, objekti, zvuk i pokret prepliću stvarajuću uslove za nastanak nove stvarnosti. Predstava koja nosi radni naziv [9] podržana je od strane Cirkusnext platforme, a nakon igranja uslediće razgovor sa umetnicom.

Sedmi dan festivala od 20 časova donosi spektakl pod nazivom Žonglerski koncert slovenačke trupe Mismo Nismo. Predstava obrađuje svet generacije milenijalaca, kritički ga stavlja u kontekst čitave socio-kulturne i političke klime. Osećaj rezignacije i depresije pomešan je sa pozitivnim i proročkim porukama o boljoj budućnosti.

U petak 24. septembra posetioci festivala će imati jedinstevnu priliku da pogledaju urnebesnu žonglersku predstavu TUTI FRUTI francuske kompanije LPM. Četiri fantastična umetnika manipulacijom objektima, akrobacijom, hip-hopom, vratolomijama, magijom, bioskopom, kung-fuom, hipnotizmom, biciklizmom, kapuerom, grafitima i homeopijom pružaju gledaocima mogućnost da dožive trenutke snažnog dramskog intenziteta, ushićujućeg i oslobađajućeg humora, koji ljude nasmeje ali ponekad i zgrozi.

LPM

Festival zatvara 25. septembra u 20 časova akrobatsko-lutkarska predstava Težina duše, sve je privremeno Kjare Marčez. Ova italijanska umetnica inovativanim scenskim jezikom govori o strahu, izgovoru i samopouzdanju, krhkim crtama, znakovima i značenjima. Reč je o nitima i tankoj liniji  koja povezuje naše impulse sa našom racionalnošću.

Za više informacija o programu festivala i ulaznicama posetite www.cirkobalkana.org i festival.bitef.rs.

Cirkobalkana je regionalni putujući festival, nastao u saradnji Cirkusfere iz Beograda i Cirkorame iz Zagreba. Festival na jednom mestu okuplja i podržava lokalne, regionalne i evropske cirkuske prakse, podstiče saradnju i razmenu iskustava, i na taj način predstavlja savremeni cirkus široj publici kroz njegov autentični i inovativni izvođački vokabular koji proizlazi iz njegove transdisciplinarnosti.

Festival Cirkobalkana se kao i prethodnih godina realizuje u partnerstvu sa BITEF festivalom i Francuskim institutom u Beogradu, uz logističku podršku i ustupanje prostora Silosa Beograd. Finansijski je podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije, Francuskog Instituta, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Kreativne Evrope, Circusnext platforme i BITEF festivala.

CirkoБalkana 9, festival savremenog cirkusa u cirkuskom šatoru

Dunavski kej 46
16.Sep 2021
25.Sep 2021
Silosi Beograd

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Kultura

Izložba „Šuma i zvezde“ Frančeska Amorozina

Izložba Šuma i zvezde Frančeska Amorozina biće otvorena 18. oktobra u 18.30h u galeriji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu…

Nemi pesnik: Nova nada novosadske muzičke scene

U inat vremenu u kojem je sve manje poeta a sve više tekstopisaca i kopirajtera Nemi pesnik odlučio je da…

Klišei iz romantičnih filmova koji su nam dosadili

Možda romantični filmovi nisu vaš omiljeni žanr, ali morate priznati da ste sigurno bar nekad pogledali neko takvo ostvarenje, bilo…