Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Izložba „Girls Talk (a Lot)” Marije Aničić u Galeriji O3ONE

AUTOR: CityMagazine 12 Oct, 2021
Izložba „Girls Talk (a Lot)” Marije Aničić u Galeriji O3ONE

Žena koju nam, ozbiljno ali duhovito, ocrtava i predstavlja Marija Aničić je živa individua u savremenom društvu. Ona nije apstraktni model, koji treba kritikovati ili analizirati, odnosno odbaciti ili usvojiti. U isti mah opšta i posebna, ona je razmišljanje o stvarnoj ženi u našem vremenu i njen govor i glas.

Likovi žena i devojčica, postavljeni na apstraktnu belinu papira, bez prostornog konteksta, podeljeni su u dve grupacije: žene u spontanim pokretima – kao na filmu ili u fragmentima sećanja i devojčice u statičnim pozama – kao ispred fotografske kamere. Ovom podelom sugerišu se dva aspekta stvarnosti – kao stvarnog proživljenog iskustva i kao konvencionalnog društvenog modela, odnosno individualnost konkretne žene naspram univerzalnosti ženske društvene pozicije u čijem spletu se razvija ženska psihologija i ženski pogled na svet. Kontrast živog iskustva i konvencije modela je dodatno naglašen koloritom gde se živo iskustvo tretira uglavnom crvenim i ružičastim tonovima mekog vazdušastog akvarela koji stoje u jasnom kontrastu prema sivim ahromatskim valerima znatno tvrđeg crteža grafitnom olovkom.

Nedostatkom portretske obrade, koji stoji u kontrastu prema naturalizmu pokreta i poza, uspostavlja se balans brisanja i očuvanja individualnih crta likova čime se dodatno naglašavaju odnosi individualnog i univerzalnog u okviru teme. Motivi cigareta, stripovskih oblačića, balona ili pištolja ukazuju na emotivno-intelektualna stanja likova – prkos u cigaretama, zbunjenost i nesigurnost u oblačićima ili strah i agresija u pištoljima. Oni takođe donose reference na film, strip, pop-art, popularnu kulturu i živu svakodnevicu uopšte, a svojim blagim istoricističkim odjekom uspostavljaju finu distancu od banalnosti trenutka.

Serijom crteža i akvarela Girls Talk (a Lot) Marija Aničić se bavi temama ženskog pogleda na svet i mesta žene u savremenom društvu. Stavljajući u fokus odnos individualne žene prema ženstvenosti i društvu, umetnica se distancira od političkog feminizma i pitanje žene promišlja sa iskustvenog i psihološkog stanovišta.

Marija Aničić diplomirala je na osnovnim i master studijama na odseku za zidno slikarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Profesionalno se bavi fotografijom, crtežom i slikarstvom. Član ULUPUDS-a. Izlagala na više grupnih izložbi. Ovo je njena treća samostalna izložba.

Dobračina 59
13.Oct 2021
24.Oct 2021
O3ONE Art Space

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Kultura

Izložba „Šuma i zvezde“ Frančeska Amorozina

Izložba Šuma i zvezde Frančeska Amorozina biće otvorena 18. oktobra u 18.30h u galeriji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu…

Nemi pesnik: Nova nada novosadske muzičke scene

U inat vremenu u kojem je sve manje poeta a sve više tekstopisaca i kopirajtera Nemi pesnik odlučio je da…

Klišei iz romantičnih filmova koji su nam dosadili

Možda romantični filmovi nisu vaš omiljeni žanr, ali morate priznati da ste sigurno bar nekad pogledali neko takvo ostvarenje, bilo…