Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Na fasadi palate u Firenci postavljena je fascinantna umetnička instalacija

AUTOR: CityMagazine 25 Mar, 2021
Na fasadi palate u Firenci postavljena je fascinantna umetnička instalacija

U mnogim italijanskim gradovima, uključujući i Rim, Veneciju i Milano, od 15. marta su ponovo na snazi stroge mere za suzbijanje širenja korona virusa. U Firenci, s druge strane, sloboda kretanja lokalnog stanovništva nije toliko ograničena. Ipak i u ovom gradu, muzeji i druge kulturne institucije ne rade.

Popularni francuski ulični umetnik JR, međutim, odlučio je da ljudima ipak omogući da uživaju u deliću kulturnog blaga koje nudi Firenca. On je, naime, nedavno obelodanio svoju umetničku instalaciju na fasadi palate Stroci. U pitanju je velika optička varka, pod nazivom La Ferita, što na italijanskom znači rana.

Kao što možete viditi na slici iznad, JR je napravio iluziju da postoji velika rupa na jednom zidu palate, koja ljudima omogućava da vide umetnička dela koja se nalaze unutar nje. Na njegovoj instalaciji se pak nalaze i dela iz drugih muzeja u Firenci, kao što su, na primer, Botičelijeve slike Rođenje Venere i Proleće.

Direktor ovog zdanja, Arturo Galansino, izjavio je da ova velika rana na palati simbolizuje stanje svih kulturnih institucija u zemlji, koje su zbog pandemije bile zatvorene u prethodnom periodu. „Ljudi su željni izložbi, muzeja, galerija, biblioteka, pozorišta i bioskopa. Oni žele da kultura ponovo bude deo njihovog života. Ovom instalacijom smo hteli da otvorimo uvod u, nadamo se, bolje dane za umetnost i kulturu u Firenci“, rekao je u izjavi direktor palate Stroci.

Izvor: My Modern Met