Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Filmski striming noviteti

Sigurno nisu slučajno za naziv tog mamca i tog oruđa odabrali baš izraz striming – od engleskog „stream” (potok, tok…). Jer, evo, teče i teče i ne zna da stane. A, imajući u vidu spisak zakazanih premijera u periodu pred nama ti su potoci izrasli u prave pravcate bujice. Kad je već tako, za vas smo probrali dvanaest premijernih filmova koji su se pojavili nedavno. Čisto da vam City Magazine i po tom pitanju bude od koristi. Podrška je važna. A i smernice.

A Cop Movie

Nakon svetske premijere na uvek prestižnom Berlinskom filmskom festivalu, te sijaset drugih, takođe viđenijih filmskih luka, ova meksička arthaus priča o dva profesionalna glumca, koja, pripremajući se za role, poniru duboko u istraživački proces sa ciljem da zaista pojme i osete kako je to biti policajac u Meksiko Sitiju, evo, stiže i pred širu publiku. Pa još sa dovoljno rečitom preporukom da je tu reč o novom filmu reditelja zapaženog ostvarenja Muzej.

Istina, nešto slično smo gledali u, na primer, odličnom kanadskom delu I Love A Man in Uniform pre četvrt veka i kusur, ali ne mari – samo neka valja. Tim pre što meksički film nekako ostaje u senci severnih im suseda, koji, pak, često posežu za nespornom filmičnošću tamošnjih krajolika, prilika i naravi.

Izvor: Netflix

Army of Thieves

U pitanju je, kažu, prednastavak koji se onda, gle čuda, zbiva pre događaja opisanih u takođe ovogodišnjoj akcionoj zombi-ekstravaganci Armija mrtvih (iz ponude Netfliksa), s tim da je sada u žiži verovatno i najsimpatičniji i najzapamtljiviji lik u tom golemom hitu – nemački stručnjak za provaljivanje u najmbicioznije osmišljene sefove – Ludvig Diter.

Zek Snajder, reditelj pominjane Armije mrtvih, je autor priče i za ovaj prednastavak, kao i producent, a zanimljivo i prilično ilustrativno može da bude i to što je Armiju lopova režirao upravo Matijas Švajghofer, koji i ovog puta tumači lik neodoljivog i blebetavog spadala, Ludviga Ditera..

Foto: Stanislav Honzik/Netflix © 2021

Encounter

Kratak sinopsis – dva malodobna brata kreću na put sa svojim ocem, koji pokušava da ih zaštiti od vanzemaljske pretnje. Istina, ovo zvuči mnogo puta viđeno, ali distopija i dalje jeste značajno nadahnuće, kao i dokazano potentan tematski okvir o borbi za opstanak i svojoj, pa porodičnoj drami koja to obično prati. Reditelj Majkl Pirs je svakako zaslužio da ga pomno pratimo, a zalog za veru u njegove kvalitete je bezmalo pa odličan film Zver (Beast) iz 2017. godine.

Međutim, ovde je svakako najkrupniji i najneodliviji adut Riz Ahmed u ulozi oca, a, ako je uopšte i potrebno podsećati na to, on je mnoge očarao i oduševio (ako ne ranije) lane – maestralnom i nekim čudom Oskarom ipak neovenčanom ulogom u izvrsnoj drami Zvuk metala (A Sound of Metal). Čini se da je pomenuto sasvim dovoljno za poštenu šansu i u slučaju ovog Susreta.

Izvor: Amazon Prime Video

Fever Dream

Radi se o filmu nastalom u koprodukciji Čilea, Španije i SAD, a producenti u ovom slučaju obećavaju upečatljivu priču o, kako je navedeno, slomljenim dušama, već pristiglim ekološkim i duhovnim katastrofama, kao i nitima koji vezuju roditelja za dete. Trejler deluje izuzetno, glavnu ulogu tumači Marija Valverde (zapažena još u filmu Melisa P), film je režirala Klaudija Ljosa koja se nakon sedam godina i filma Aloft (sa Dženifer Koneli i Kilijanom Marfijem) vratila dugometražnom filmu, a film predstavlja ekranizaciju dela Spasonosna razdaljina i kod nas prevođene, cenjene i rado čitane argentinske autorke Samante Šveblin.

Za ljubitelje ibero-arthaus filmskih poslastica, puna kapa. Eto, nanizasmo nekoliko baš značajnjih referenci, zar ne?

Izvor: Netflix

Hypnotic

Kratak sinopsis otkriva sledeće – Mlada žena pokušava da popravi samu sebe i oslobodi zaključane potencijale, te u tom naletu zatraži i pomoć uvaženog hipnoterapeuta. Ali, nakon nekoliko veoma intenzivnih seansi, ona spoznaje i neočekivane i smrtonosne posledice tog svog izbora. Ključnu ulogu igra Kejt Sigel, koju mnogobrojni poklonici žanra u zvezde kuju na konto uloga u filmovima Hush i Džeraldova igra, te u friškijim serijama Ukleta kuća na brdu i Ponoćna misa.

Tu je i Džejson O’Mara (irski glumac možda najprepoznatljiviji po rolama u serijama Život na Marsu, Vegas i Čovek u visokom dvorcu). Teglajn filma glasi „Njegova želja za nju je zapovest“, dok dovoljno vešto skockani trejler na planu atmosfere sugeriše i svojevrstan omaž psiho-trilerima iz završne decenije dvadesetog veka.

Izvor: Netflix

Ida Red

Ovaj film je prikazan i na Filmskom festivalu u Lokarnu, filmskoj fešti usredsređenoj na mahom evropske arthaus naslove, a autori obećavaju neo-vestern i kao nadahnuća u slučaju Ajde Red navode filmove Lopov i Vrelina reditelja Majkla Mana, te zlatne klasike iz sedamdesetih – Hardcore i Cruising. Videćemo šta ćemo od svega pomenutog na kraju i dobiti.

Melisa Leo je zadužena za lik Ajde Red, sa nadimkom Crvenokosa, koja veruje da neće preživeti fatalnu bolest u zatvoru, gde je završila zbog oružane pljačke. Ona se, stoga, obraća svom sinu, koga poziva da odradi još jedan poslednji „posao“, a to je u isti mah i njena šansa da ponovo osvoji slobodu. U ovoj, kažu, namerno turobnoj krimi-drami gledaćemo i Frenka Grila, Džoša Hartneta, Deboru En Vul, Boa Nepa, Vilijama Forsajta, Marka Buna Džuniora.

Izvor: Amazon Prime Video

Love Hard

Devojka iz Los Anđelesa, bez sreće u ljubavi, na dejting-aplikaciji zaljubljuje se u momka sa Istočne obale i odluči da ga za praznike iznenadi, a onda utvrdi da je bila prevarena i namamljena u zamku. Nakon toga pratićemo napore junakinje ove dobronamerne i lahoraste romantične komedije da se ponovo prepusti zovu ljubavi – tako glasi opis ovog filma.

U glavnoj ulozi gledaćemo „našu komšinicu“ Ninu Dobrev, i dalje ponajpre povezivanu sa serijom Vampirski dnevnici, a tu su i: Hari Šum Džunior (Gli, Suludo bogati Azijci, Ispričaj mi priču), Daren Bartnet (Nikad nisam…), Džimi O. Jang, Loklin Manro… Film je režirao svestrani Ernan Himenes, čiji smo film Elsewhere (Drugde) gledali par godina unazad. Preporuka može da bude i filmski reditelj kratko znan kao MekDži u svojstvu producenata. Uostalom, romantičnih komedija sa oku ugodnim glumcima nikad dosta.

Izvor: Netflix

Passing

Pretvaranje (u slobodnom prevodu, naravno) prati neočekivani ponovni susret dve prijateljice iz srednje škole, čije obnovljeno poznanstvo podstakne uzajamnu opsesiju koja preti da naruši njihove u međuvremenu brižljivo izgrađene realnosti. Zvuči pomalo kriptično, ali reč je o filmskom viđenju silno hvaljenog i višestruko nagrađivanog romana iz pera Nele Larson, koje je odlično prošlo na podužem nizu prestižnih filmskih festivala tokom tekuće nam godine.

U ovoj kostimiranoj dramskoj priči o varljivosti identiteta gledaćemo Tes Tompson, Rut Negu, Bila Kampa, Andrea Holanda, Aleksandera Skarsgarda…, i sve njih i sve to uz gotovo uvek prijatnu crno-belu fotografiju. Film je režirala uvek odlična glumica Rebeka Hol, dobro znana iz dugog niza kvalitetnih i mahom nezavisnih filmskih dela.

Izvor: Netflix

Red Notice

Na dosadašnjem uzorku mereno, a bivalo je tu, ukupno uzev, podosta pokušaja i sijaset kvalitativnih promašaja, Netfliks se na planu premijernih igranih filmova nekako najsigurnije kreće po polju komičnih akcijaša ili satiričnih krimi-priča. Tako nešto se sa podosta izvesnosti može očekivati od ovog skorog im noviteta; zaplet je u najavama namerno haiku-ekonomičan i otkriva tek sledeće – agent interpola pokušava da uđe u trag najtraženijem kradljivcu umetnina na celom svetu.

Red Notice je lako zamisliti kao zicer i u bioskopskoj ponudi, što se prvenstveno odnosi na zvezdanu glumačku podelu (Dvejn Džonson / D Rok, Rajan Rejnolds, Gal Gadot). Ako sudimo po reditelju, Roson Maršal Turber je znao i da pogodi pravo u metu (kao u slučaju filma Između dve vatre/Dodgeball), da isporuči vrlo dobru zabavu (Mi smo Milerovi), ali i da potpuno razočara (kao sa Rokovim hitom Oblakoder). Međutim, trejler obećava kvalitetan rad na temu promišljenijeg komercijalnog filma sa primetnom dozom autoironije prema žanru kom pripada.

Izvor: Netflix

The Electrical Life of Louis Wain

Nominalno gledano, ovo je biopik, pa još britanski i kostimiran, odnosno, po srpski – biografski film u čijem su središtu lik i avanture engleskog slikara Luisa Vejna koji je krajem devetnaestog veka na sebe skrenuo silnu pažnju, i to svojim nadrealnim slikama mačaka. Njega ovde igra Benedikt Kamberbač, a tu su i Kler Foj, Andrea Rajzborou, Olivija Kolman (u svojstvu naratorke), Tobi Džouns, Adel Aktar, Stejsi Martin, ali pre svega Taikika Vaititi, odličan i krajnje osoben reditelj i povremeno glumac, a on je istovremeno i sigurna garancija apsurdističkog humora kao jednog od najvažnijih potpornih stubova i priče i filma u celini. Film je režirao takođe reditelj i glumac Vil Šarp, koga smo gledali u slično intoniranoj seriji Flowers, a koju je,uz to, i režirao.

Izvor: Amazon Prime Video

The Harder They Fall

Ovde ima podosta uglova iz kojih se pre premijere, može preporučiti ovaj film; kao prvo reč je o, kako vele, punokrvnom vesternu čiji glumački ansambl predvode i čine velikom većinom tamnoputi glumci, što je, dakle, nova prilika da se pokuša redefinisanje okoštalih postavki (i) tog filmskog žanra. Osim toga, već sama odrednica „starostavni” vesterrn dobrom delu filmoljubaca predstavlja veoma ubedljiv adut.

Najposle, tu je i faktografija sa najavne i/ili odjavne špice – u filmu glume: Zazi Bits, Idriz Elba, Redžina King, Džonatan Mejdžors, Lakit Stenfild. Pomenimo i to da je film, između ostalih, producirao i čuveni Džej-Zi. A u par redaka krunski zaplet zvuči ovako – kada odmetnik otkrije da je njegov neprijatelj pušten iz zatvora, on ponovo udružuje snage sa svojom bandom, naravno, željan osvete.

Izvor: Netflix

tick, tick… Boom!

Dosta se, a ponajpre na planu oskarovskih i drugih nominacija, očekuje od ovog spoja biopika, drame i mjuzikla, o kompozitoru muzike za pozorište koji obećava, a koji se nosi sa podosta toga stresnog i neizvesnog (ljubav, prijateljstvo, pritisak, strah od neuspeha, zamor materijala, karijera koja nikako da se zbilja zahukta…) i to na samo par koraka od tridesetog mu rođendana.

Film je režirao Lin-Manuel Miranda koji se ove godine predstavio i kao filmski reditelj, takođe mjuziklom In the Heights, a koji je uradio po vlastitom pozorišnom komadu. Ovog puta, za osnovu je uzeo knjigu Džonatana Larsona, autora čuvenog mjuzikla Rent koji je umro prerano – u 35. godini. Manje-više njega u ovom filmu igra Endru Garfild, jedan od skorašnjih Spajdermena, a uz njega gledaćemo i Vanesu Hadžens, Bredlija Vitforda, Džudit Lajt, Ričarda Kajnda, Džoela Greja, Aleksandru Šip… Garfild i izvodi numere u ovom filmu.

Izvor: Netflix

Izvor slika iz naslovnog kolaža: Amazon Prime Video, Netflix, Netflix

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Kultura

Dobre vesti: Vins Giligan i Rija Sihorn ponovo će sarađivati na novoj seriji

Vins Giligan, tvorac serija Breaking Bad i Better Call Saul najavio je da će na svojoj novoj seriji ponovo udružiti…

Samo jedan muzički izvođač je ušao u Rokenrol kuću slavnih čak tri puta

Rokenrol kuća slavnih je jedna od retkih poštovanih institucija posvećenih ovom popularnom muzičkom žanru. Ona se nalazi u Klivlendu, a…

Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović najavili novi Kids Fest i poručili nam kako da sačuvamo dete u sebi

Kulturni program za decu je nešto što uvek treba istaći i pohvaliti, što bi moralo biti mnogo prisutnije i raznovrsnije…

Indexi i prijatelji obeležavaju 60 godina od osnivanja benda

Koncertni spektakl INDEXI I PRIJATELJI omaž je kultnom sarajevskom bendu INDEXI. Povodom 60. godišnjice od osnivanja benda, produkcijska kuća MUSIC…

„Svet pokreće ške”, kaže beogradski reper Bvana

Beogradski reper Nikola Ćosić poznatiji kao Bvana objavio je novi spot za pesmu Svet pokreće ške sa albuma Zelena glava…

Deset stvari koje ne smete propustiti na Novosadskoj nedelji dizajna

Design Week Novi Sad, pod sloganom ’’Eho’’ počinje 30. septembra i traje do 7. oktobra na Spensu. Kao što je…