Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Srpski filmovi u ponudi 50. FEST-a: Arsenijević, Radovanović, Milić, Pušić…

AUTOR: Đorđe Bajić 10 Feb, 2022
Srpski filmovi u ponudi 50. FEST-a: Arsenijević, Radovanović, Milić, Pušić…

Program predstojećeg, 50. po redu FEST-a donosi niz premijernih srpskih filmova od koji će neki imati i svoje svetske premijere na našem najvećem filmskom festivalu. U ovom tekstu pobrojaću i živopisati sva ostvarenja srpskih autora u festovskoj ponudi, ukupno njih deset. Ukoliko ste propustili preporuke za strane filmove, njih možete pročitati ovde.

Kako je ranije već najavljeno, jubilarni FEST otvoriće 25. februara višestruko nagrađivani Strahinja Banović reditelja Stefana Arsenijevića; ovo u svetu zapaženo ostvarenje biće deo Glavnog takmičarskog programa, ali se nalazi van konkurencije za nagrade. Strahinja Banović je svetsku premijeru imao prošle godine, na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu „Kristalni globus“ za najbolji film. Ovo je, treba istaći, prvi put u XXI veku da je jedan srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala A kategorije, što svakako domaću publiku čini dodatno nestrpljivom da novo Arsenijevićevo ostvarenje vidi na velikom platnu.

Strahinja Banović je od trijumfa na Karlovim Varima do sada učestvovao na još dvadesetak filmskih fešti širom sveta, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu… Film donosi adaptaciju naše čuvene narodne epske pesme Banović Strahinja koja je smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život…

U filmu, pored u Karlovim Varima nagrađenog francuskog glumca Ibrahima Kome (koji glumi i u svežoj TV adaptaciji romana Put oko sveta za 80 dana, kao i u akcionoj komediji OSS 117: Iz Afrike sa ljubavlju koju takođe možete pogledati ove godine na FEST-u), važne uloge tumače austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil, dok su epizode odigrali srpski glumci Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić i Jelena Mihajlović

Novo dokumentarno ostvarenje našeg poznatog autora Gorana Radovanovića, Čekajući Handkea, biće takođe prikazano van konkurencije u Glavnom takmičarskom progamu 50. FEST-a. Film je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu „Poruka čoveku“ u Sankt Peterburgu, a donosi priču o novinaru Srđanu Petroviću iz Velike Hoče sa Kosova i Metohije koji, nakon što je saznao da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji u kojoj je slavni pisac više puta boravio.

Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji… Radovanović je naš poznati dokumentarista i autor dva hvaljena igrana filma (Hitna pomoć i Enklava). Podsećamo da je njegov film Slučaj Makavejev, ili proces u bioskopskoj Sali nagrađen u selekciji „Srpski film“ Beogradskim pobednikom za najbolji film 47. FEST-a. Čekajući Handkea je na programu 5. i 6. marta.

U Glavnom takmičarskom programu za Beogradskog pobednika će se ove godine boriti dva srpska filma. Heroji radničke klase, treći celovečernji film reditelja Miloša Pušića, imaće svetsku premijeru 15. februara, na Berlinskom filmskom festivalu, svega desetak dana pre početka FEST-a. Ovaj film, u kome glavnu ulogu tumači naša proslavljena glumica Jasna Đuričić (koja je nedavno za ulogu u fimu Quo Vadis, Aida? proglašena za najbolju evropsku glumicu), odabran je da bude deo prestižnog programa Panorama u okviru ovogodišnjeg Berlinala.

Zvanični sinopsis otkriva pojedinosti ove filmske priče: Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani… Prvo prikazivanje Heroja radničke klase na FEST-u je zakazano za 4. mart, a reprize su 5. i 6. marta.

Mrak

Mrak, najnoviji film scenariste i reditelja Dušana Milića, imaće svoju srpsku pretpremijeru 26. februara (repriza je dan kasnije). U ovoj emotivnoj i napetoj priči o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji glavne uloge tumače iskusni Slavko Štimac i sve popularnija srpsko-danska glumica Danica Ćurčić koju smo nevdano gledali u kriminalističkoj seriji Čovek od kestena. Mrak je, podsećamo, imao svetsku premijeru 23. januara ove godine na 33. Filmskom festivalu u Trstu i tom prilikom je pridobio simpatije gledalaca koji su mu dodelili Nagradu publike.

Sinopsis otkriva sledeći zaplet: U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, Milica živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarikadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a? Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste…

Dušan Milić je reditelj filmova Jagoda u supermarketu (2003, producirao Emir Kusturica) i Guča! (2006, producirao Karl Baumgartner) koji su prikazani su u programu „Panorama“ Berlinskog festivala. Svetska premijera njegovog trećeg dugometražnog igranog filma Travelator održana je na festivalu u Montrealu, u takmičarskom programu, gde je osvojio nagradu za inovaciju, a zatim je na 43. FEST-u 2015. nagrađen priznanjem za režiju. Mrak je, sudeći po najavama, angažovana priča sa elementima žanrovskog filma.

U programu „FEST Fokus“ biće prikazana tri srpska filma. Za 27. februar je zakazana svetska premijera Heroja, dugometražnog prvenca Gorana Nikolića (reprize su 26. februara i 1. marta). Heroji donose mešavinu istorijske drame i komedije, a radnja ovog debija je smeštena u 1389. godinu – neposredno nakon Kosovskog boja. Radnja filma prati ratnika koji se nakon Kosovskog boja vraća kući i usput sreće maltene divljeg dečaka, samog u surovom svetu. Ova dva potpuno različita ljudska bića, piše u sinopsisu, uspostavljaju dirljiv odnos na svom putovanju porobljenom zemljom…

U filmu glavne uloge tumače Mladen Sovilj, naš sve popularniji pozorišni, televizijski i filmski glumac (filmovi Izgrednici, Neposlušni, Asimetrija i Reži, serije Južni vetar i Klan) i dečak Todor Jovanović koga je publika već gledala u komediji Taksi Bluz. Pored njih dvojice, u fimu se pojavljuju Mina Nikolić, Branko Perišić, Lazar Nikolić, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović i Saša Ali. Narator filma je naš proslavljeni glumac Žarko Laušević.

Gejm (The Game)

Arsenijevićev junak neće biti jedini Strahinja u vihoru izbegličke krize. U okviru „FEST fokusa“ biće prikazan i srpsko-američki Gejm (The Game) rediteljke Ane Lazarević, film koji je imao svoju svetsku premijeru prošle godine na Filmskom festivalu u Torontu. Branislav Trifunović glumi krijumčara Strahinju koji ostaje zarobljen sa dvojicom dečaka-migranta u balkanskoj zabiti, sve to u pokušaju da pređu „igricu“ i pronađu ilegalan prelaz u zapadnu Evropu. Izražena strast prema životu jednog od dečaka povešće Strahinju na put osvešćenja po pitanju zidova koje je podigao oko sebe… Pored Trifunovića, u filmu Ane Lazarević glume Jusef Al Haled, Hamed Hamoudipourarabi, Sloboda Mićalović, Radoslav Milenković i Boris Isaković. Gejm će na FEST-u biti prikazan 1, 2. i 3. marta.

Komunistički raj

Komunistički raj u režiji Miloša Stojanovića, baš kao i Nikolićevi Heroji, na FEST-u imaju svetsku premijeru, i to 3. marta (reprize su 4. i 5. marta). Film je nastao po motivima istoimene drame našeg proslavljenog pisca Aleksandra Popovića, a u njemu glume Goran Daničić Žuća, Lazar Strugar, Rade Knežević, Zoran Ćosić, Lea Blaško, Tatjana Kecman, Vukašin Nikitović, Alek Kezele, Fredrik Vagner, Viktor Akerblom, Duško Radović, Aleksandra Šaljić, Nikola Bulatović… Radnja filma Komunistički raj je smeštena u 1941. godinu, u okupiranu Srbiju, u kojoj, pod pritiskom, stanovnici menjaju svoju narav. Užasi rata izazivaju hipokriziju društva čiji se odjeci osećaju i danas…

Gradonačelnik

I to nije sve… U okviru „Specijalnih projekcija“ beogradska publika će moći da pogleda dokumentarni film Gradonačelnik u režiji Vuka Dapčevića (priča o legendarnom Branku Pešiću, velikom graditelju i vizionaru, koji je stvorio najveće simbole Beograda) i prve dve epizode druge sezone popularne serije Klan u režiji Slobodana Bobana Skerlića (Šok i Paša sve krupnijim koracima napreduju u kriminalnoj hijerarhiji prestonice, a ovoga puta imaju novi izvor prihoda – otmice bogataša i političkih neistomišljenika). Deo programa „Intro FEST“ je i trinaestominutni igrani film Organizmi reditelja Nikole Polića u kome glavnu ulogu tumači Mladen Sovilj.

Vidimo se na FEST-u!

Fotografije: FEST Promo

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Kultura

Počinje skupljanje potpisa da trg ispred SKC-a dobije naziv po Tusti iz KUD Idijota

Kako je najavio Savez komunističke omladine Jugoslavije, danas će krenuti sakupljanje potpisa da prostor ispred SKC-a u Beogradu ponese naziv…

Ograničen broj ulaznica po posebnoj ceni za koncert „Zoran pjeva Arsena”

Album Zoran pjeva Arsena, dirljiva posveta najvećem hrvatskom kantautoru Arsenu Dediću, svojim je izlaskom u februaru 2019. godine pobudio veliko…

Oni su odbili da igraju Džejmsa Bonda: 5 poznatih glumaca koji rekli ne producentima popularnog filmskog serijala

Danas se navršava 60 godina od izlaska filma Doktor No, prvog u nizu ostvarenja sedme umetnosti o britanskom agentu Džejmsu…

Glumac koji će sledeći igrati Džejmsa Bonda će morati da ispuni ovaj uslov

Nakon zvaničnog penzionisanja Danijela Krejga kao Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme za umiranje, producenti popularne britanske franšize su nas…

Depeche Mode najavili novi album i turneju, ali zaobilaze Srbiju

Legendarni elektro pop bend Depeche Mode najavio je izlazak novog albuma pod nazivom Memento Mori, kao i novu turneju koja…

Kanski pobednik na otvaranju “Slobodne zone”

Ove jeseni, osamnaesti put zaredom, najposećeniji i najveći domaći festival angažovanog filma Slobodna zona ugostiće sve one koji žele da…