Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Otpadnici” Anje Mijović su obavezno štivo za sve poklonike trilera

AUTOR: Đorđe Bajić 15 Jun, 2021
„Otpadnici” Anje Mijović su obavezno štivo za sve poklonike trilera

Prvi roman Anje Mijović, Otpadnici – slučaj prvi, izašao je pre otprilike tri godine. Tada mi je to promaklo, što je sa jedne strane neobično, imajući u vidu koliko pomno pratim dešavanja na srpskoj žanrovskoj sceni, a sa druge i nije – imajući u vidu da je roman objavila mala izdavačaka kuća Ammonite, a izdanja malih izdavačkih kuća imaju običaj da skliznu u opskurnost čak i onda kada su vredna čitanja.

Sve se to promenilo 7. aprila 2021. godine kada je Čarobna knjiga objavila knjigu Otpadnici – slučaj prvi i slučaj drugi, zapravo dva romana Anje Mijović na jednom mestu. Između šarenih korica (koje su, ako ćemo iskreno, mogle da budu i bolje dizajnirane) našli su se izmenjeno i dopunjeno izdanje prvih Otpadnika i sveže napisan nastavak priče, sve to na preko 650 stranica. Ambiciozno? Jašta! Kada u knjižari ugledam toliko obimnu knjigu, a novo izdanje Otpadnika je prava pravcata „cigla“ koje se ne bi postideo ni Stiven King, uvek se malo štrecnem. Nije u pitanju neki knjižuljak koji se može slistiti za dan ili dva, već grdosija koja zahteva da joj se posvetite najmanje nedelju dana, ako ne i duže. Da li vredi upustiti se u avanturu?

U situacijama poput ove, kada ste neodlučni da li da date šansu nekoj knjizi ili ne, dosta pomaže pomoć prijatelja. Tada je na scenu stupila i dilemu razrešila jedna sjajna dama, novinarka i strastvena „žanrovka“, Marina Lina Mirković, koja mi je zdušno preporučila Otpadnike. Tada sam malo proučio biografiju autorke (Anja Mijović je diplomirana dramaturškinja, glavna i odgovorna urednica portala „Direktna reč“) i pristupio FB grupi koju vodi (a koja je, praktično, ispostava njenog portala), pa se, nakon posete knjižari Čarobne knjige, upustio u proučavanje slučajeva pripadnika beogradskog Odeljenja za visokotehnološki kriminal.

Anja Mijović (Foto: Nemanja Jovanović)

Do tada sam, po postovima i komunikaciji na Fejsbuku, već znao da je Anja Mijović veoma otresita žena koja se ne libi da iskaže svoje stavove, da ne trpi nepravdu i da je, uz to, veoma duhovita i zanimljiva. Veoma se brzo ispotavilo, već nakon nekoliko prvih poglavlja Otpadnika, da je njena proza slika i prilika njene ličnosti.

Ako mene pitate, Otpadnici su moje književno otkriće godine. Znam, nismo još ni na polovini ove 2021, ali bez obrira – Anja Mijović je pogodila živac i to je nešto što se ne zaboravlja lako. Izuzetno volim kriminalistički žanr, a i lično već duže stvaram u njegovim okvirima (moju najnoviju misteriju Smrt u ružičastom Laguna je objavila samo dan pre nego što su izašli novi Otpadnici), tako da pomno pratim naše autore i scenu.

U tom kontekstu, Otpadnici – slučaj prvi i slučaj drugi za mene predstavljaju pravu pravcatu poslasticu: u pitanju su čistokrvni kriminalistički romani (dva u jednom) koji se ne stide svoje žanrovske pripadnosti i koji veoma jasno pokazuju da je njihova autorka neko na koga možemo i moramo računati. Anja Mijović voli i poznaje žanr, a uz to poseduje i neosporan pripovedački talenat. To je odlična kombinacija.

Prvi Otpadnici su (nije tajna) nastali kao prerada scenarija za seriju koja nije nikada nije realizovana (producenti, stidite se!), ali je ovu prekombinaciju i promenu medija autorka preokrenula u svoju korist. Njen stil je osoben: na stranicama koje ispisuje nema previše opisa, introspekcija i unutrašnjih monologa, već se sve uglavnom svodi na akciju i dijaloge. Ova odluka narativu daje dinamičnost, čak povremeno i određenu mahnitost, što odlično pasuje priči i junacima, kao i žanru u čijim okvirima autorka stvara.

Foto: Nemanja Jovanović

Pripovedačka ekonomičnost je otvorila mogućnost da stranice romana Anje Mijović budu krcate likovima i događajima u tolikoj meri da će nekima, siguran sam, zasmetati to obilje. Meni nije, zato što je autorka izuzetno vešto i pregledno postavila priču, sve je tu na svom mestu, svaki lik i svaka digresija, a ono što dobijamo kao rezultat je višeslojan uvid u život savremene Srbije i večnu borbu dobra i zla, svetla i mraka.

Da ne zaboravim da upozorim: Otpadnici su veoma, veoma brutalni. Anja Mijović piše o nekim od najstrašnijih ljudskih devijacija, ima na njenim stranicama onog elrojevskog mraka od koga se čitalac sav naježi, ali istovremeno i mnogo topline i ljubavi (mnogo više nego kod pomenutog Elroja). „Tvrda“ je ovo proza, veoma, ali istovremno i proza „sa dušom“. Taj spoj je razoružavajući. A u središtu svega su glavni junaci koji zaslužuju ne samo poseban pasus (što će ovoga puta dobiti), nego i jedan čitav poseban tekst.

Otpadnike predvode Uroš Stanić i Andrej Popović, beogradski policajci na lošem glasu. Uroš je prijavio korumpiranog kolegu i tako na sebe navukao bes kolega, jedva izvukavši živu glavu iz sačekuše u kojoj je ranjena i njegova tadašnja devojka. Uroš živi sa sestrom Bojanom i njenim malim sinom, voli da popije i još uvek vuče teške traume iz detinjstva kada je bio izložen torturi oca alkoholičara. Andrej je biviši specijalac i bivši štićenik psihijatrijske bolnice, čovek koji je zamalo izgubio glavu na Kosovu i suprug koga je žena prevarila sa njegovim najboljim prijateljem. Andrej je veoma agresivan, stalno na granici pucanja (a često preko nje i prelazi), njegove pesnice su ubitačne i fitilj kratak, ali je, baš kao i Uroš, izuzetno pravdoljubiv, uz to nedoljiv za žene i pse.

Anja Mijović (Foto: Nemanja Jovanović)

Ovi „oštećeni“ muškarci ne trpe nepravdu i spremini su da se, bez obzira na lične žrtve, upuste u borbu sa zlom koje nas okružuje i razjeda društvo čiji smo svi deo. Kada ih sticaj okolnosti spoji u novooformljenom Odeljenju za visokotehnološki kriminal, Andrej i Uroš se instinktivno prepoznaju, sprijateljuju i udružuju. Treći ključni musketar u Otpadnicima je Vera Vasić, samo naoko krhka plavokosa policajka koja je, pokazaće se, najracionalnija osoba u odeljenju, pa samim tim nephodna kako testosteron ne bi odneo prevagu i uništio sve ono dobro što je urađeno. Naravno, tu je još dosta stalnih likova, uključujući kompjuterskog genija Peđu i tužiteljku Katarinu, ali su reflektori uglavnom upereni ka udranoj trojci, a posebno se zadržavaju na momcina. Anja Mijović sa toliko ljubavi i pažnje gradi svoje glavne likove, da je nemoguće ne zavoleti ih.

Prvi roman nas „baca“ u savremeni Beograd, grad koji ima sve karakteristike „mračnih“ metropola iz noar književnosti/filma. Ulice su prljave, a život jeftin, na svakom koraku vrebaju korupcija, nacionalizam, nasilje u svim vrstama i oblicima… Ali, srećom, postoje i oni koji su spremni da se uhvate u koštac sa svim tim pošastima. U romanu Otpadnici – slučaj prvi ekipa se okuplja i udružuje kako bi raskrinkala perfidni pedofilski lanac u čije su delovanje umešani oni najbogatiji i najmoćniji – leš devojčice zlostavljane do smrti je prizor koji se ne zaboravlja, užasan i potresan, ali istovremno i prizor koji otvara oči i poručuje da je borba protiv zla naša dužnost.

Drugi roman, Dark veb ili Slučaj drugi, zapravo donosi (najmanje) dva nova slučaja: istragu političara-pedofila koji već godinama uništava živote devojčica u jednom manjem srpskom gradu (zvuči poznato?) i pokušaj da se stane na put odlično organizovanoj grupi kriminalaca koja bogatoj kljenteli omogućava lov na ljude, seksualno zlostavljanje pasa i druge perverzije. Naravno, to nije sve. Oba romana (a posebno drugi) bogati su pričom i događajima, sa posebnim fokusom na Urošev, Andrejov i Verin privatni život, koji se često prepliće sa onim što doživljavaju i preživljavaju na poslu. Odavno nisam čitao domaćeg autora koji toliko uspešno i ekonomično uspeva da balansira sa toliko događaja i likova, što prozu Anje Mijović, uz pomenuti jezoviti mrak, dovodi u svojevrsni dijalog sa velikim Džejmsom Elrojem, mada bez i najmanje primisli da se radi o kopiji. Otpadnici su veoma svoji i veoma autentični, što čitalačko iskustvo i čini toliko upečatljivim.

Foto: Đorđe Bajić

Dok Slučaj prvi ima poseduje određenu zaokruženost, u Dark vebu postaje jasno da je Anja Mijović planirala da svojim junacima podari čitav serijal. Neka. Ima tu toliko toga intrigantnog bar za jedno petoknjižje, ako ne za i više od toga. Svet Otpadnika je živ i višeslojan, ima u njemu mnogo potencijala, tako da sam siguran da nas nove priče (i razrade postojećih) mogu zaokupljati još godinama i godinama. Ono što je sada najavažnije jeste da Anja Mijović više nije „najbolje čuvana tajna srpskog trilera“, te da su njena dela dostupna i da će je čitaoci, pre svega oni koji prate kriminalistički žanr i/ili srpsku književnost, otkriti i zavoleti. Da za kraj teksta parafraziram čuvenu repliku iz Kazablanke – mislim da je ovo početak jednog divnog (čitalačkog) prijateljstva.

Naslovna fotografija: Čarobna knjiga

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Kultura

Višestruko nagrađivana predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ u Srpskom narodnom pozorištu

U ponedeljak, 3. oktobra, u 19:30 na sceni ,,Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta biće izvedeno nagrađivano dramsko delo Tijane Grumić…

Otkriveno kada stiže peta sezona serije „Krunaˮ

Peta sezona serije „Krunaˮ stiže 9. novembra, objavljeno je na zvaničnoj stranici serije. Veruje se da će ovo ujedno biti…

60 godina Džejmsa Bonda na velikom platnu

Voleli ga ili mrzeli, čini se da je Džejms Bond neuništiv i da će ova franšiza još dugo vremena biti…

Tolerance project na Weekend Media Festivalu powered by Direct Media

Jedna od trenutno najvećih i najuticajnijih izložbi na svetu pod nazivom “Tolerenacija” otvorena je na Weekend Media Festivalu u Rovinju.…

Isuse! Našli smo staru fotku sa snimanja filma kog svi volimo, a opis joj je genijalan

Film “Štefica Cvek: U raljama života” Rajka Grlića je jedan od omiljenih i najoriginalnijih filmova jugoslovenske kinematografije, koji nema možda…

Četrdeset godina jednog od najgledanijih domaćih filmova, koje mnogi potajno vole, a plaše se da priznaju

Voleli vi ovaj film ili ne, smatrali da je prost, jeftin i laka zabava, 40 godina kasnije postao je deo…