Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 najboljih pesama iz filmova o Džejmsu Bondu

AUTOR: CityMagazine 13 Oct, 2021
5 najboljih pesama iz filmova o Džejmsu Bondu

Ljudi koji su imali priliku da pogledaju Nije vreme za umiranje kažu da istoimena pesma Bili Ajliš koja otvara film zvuči neverovatno u bioskopu. Nas koji još nismo pogledali film to veoma raduje, budući da je do sada uglavnom bilo pravilo da najbolji filmovi o Džejmsu Bondu imaju i najbolje pesme.

Tokom skoro šezdeset godina postojanja ovog filmskog serijala, snimljene su neke zaista odlične numere za potrebe novih avantura agenta 007, a po našem mišljenju, sledećih pet pesama spadaju među najbolje.

5. Duran Duran – A View to a Kill

Ova pesma je snimljena za potrebe filma Pogled na ubistvo (1985), poslednjeg ostvarenja u kome je Rodžer Mur tumačio Džejmsa Bonda. Grupa Duran Duran je u to vreme bila na vrhuncu slave i može se reći da je uradila odličan posao kada je pravila pesmu za ovaj ne baš dobar film. Zanimljivo je da je A View to a Kill jedina pesma iz filmova o agentu 007 koja je uspela da se popne na vrh Bilbordove top liste singlova u Americi.

4. Shirley Bassey – Goldfinger

Naslovna numera filma Goldfinger (1964) je pesma koja je postavila standarde za sve naredne izvođače koji su želeli da se oprobaju u stvaranju muzičke teme za film o Bondu. Komponovao ju je Džon Beri, koji je decenijama bio zadužen za filmsku muziku serijala o Bondu. Pesmu, koju izvodi Širli Besi, otvara prepoznatljivi motiv odsviran na trubi, koji se istog trenutka urezuje u pamćenje svakog gledaoca filma.

3. Nancy SinatraYou Only Live Twice

Džon Beri je takođe komponovao naslovnu pesmu filma Samo dvaput se živi (1967), s tim da je ovog puta Nensi Sinatra dobila zadatak da je otpeva. Pesma je u međuvremenu stekla veliku popularnost, pa je tokom godina više puta bila obrađivana. Izdvajaju se verzije koje su napravile grupe Soft Cell i Coldplay, a fanovi Robija Vilijamsa sigurno će prepoznati uvodne note pesme You Only Live Twice u njegovom hitu Millenium.

2. Carly Simon – Nobody Does It Better

Špijun koji me je voleo (1977), po mnogima najbolji film sa Rodžerom Murom u ulozi Džejmsa Bonda, može se pohvaliti vrhunskom uvodnom pesmom, koju je izvela Karli Sajmon. Zanimljivo je da ona ne deli naslov sa filmom, što nije često praksa u ovom filmskom serijalu. Muziku za pesmu Nobody Does It Better napisao je Marvin Hemliš, dok je tekst delo Kerol Bajer Sejger.

1. Paul McCartney and Wings – Live and Let Die

Polu Makartniju nisu uvek cvetale ruže nakon raspada Bitlsa, ali su svi saglasni da je 1973. bila važna godina u novoj etapi njegove karijere. Tada je, naime, izašao njegov najuspešniji album sa grupom Wings, pod nazivom Band on the Run, ali i pesma Live and Let Die, koju je napisao za potrebe filma Živi i pusti druge da umru (1973). To je prva rok pesma koja se mogla čuti na uvodnoj špici za jedan film o Džejmsu Bondu, a pažljivi slušaoci će primetiti da ona sadrži i elemente u to vreme veoma aktuelne rege muzike.

Izvor: NME

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Kultura

Izložba „Šuma i zvezde“ Frančeska Amorozina

Izložba Šuma i zvezde Frančeska Amorozina biće otvorena 18. oktobra u 18.30h u galeriji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu…

Nemi pesnik: Nova nada novosadske muzičke scene

U inat vremenu u kojem je sve manje poeta a sve više tekstopisaca i kopirajtera Nemi pesnik odlučio je da…

Klišei iz romantičnih filmova koji su nam dosadili

Možda romantični filmovi nisu vaš omiljeni žanr, ali morate priznati da ste sigurno bar nekad pogledali neko takvo ostvarenje, bilo…