Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nikola Vranjković: Osamnaestogodišnjem sebi bih poručio da ide na pecanje kad god može

AUTOR: CityMagazine 11 Sep, 2021
Nikola Vranjković: Osamnaestogodišnjem sebi bih poručio da ide na pecanje kad god može

Nikola Vranjković je kultni beogradski rok autor, pesnik, kompozitor i muzički producent. Više od jedne decenije bio je ključna autorska ličnost beogradskog benda Block Out sa kojim je snimio četiri studijska albuma. Njegov prvi samostalni album Za ovde ili za poneti izašao je 2001. godine uz istoimenu knjigu pesama, a posle raspada matičnog benda objavio je mini album i knjigu Bremeplov (2014) (sa muzičarima bendova Darkwood dub, Orthodox Celts i Goribor) i dvostruki album Veronautika (nazvan po istoimenoj pesmi snimljenoj sa Damirom Martinovićem Mrletom –Let3) u novembru 2017. godine. U Decembru 2019. izdaje trostruki živi album Biološki Minimum snimljen na koncertu u Kombank Dvorani u Beogradu.

Njegova pozicija na sceni nezavisna je i samostalna – u pitanju je poseban fenomen koji na različite načine traje više od dvadeset pet godina. Album Veronautika je po glasovima slušalaca radija Beograd 202 proglašen za najbolji album 2017. godine.

Nikola Vranjković dobitnik je nagrade „Strune od svetla” koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Uz Nikolu Vranjkovića, nastupa sastav u kome su bubnjar Vladan Božilović, basista Miroslav Uzarević, gitaristi Danilo Ikodinovski, Milan Vučković i Ivan Zoranović, koji svira i klavijature.

Foto: Dejan Lalić

Prošle godine u ovo vreme su održali odličan koncert u Bitefartcafe-u, te su rešili da to ponove i ove godine na letnjoj sceni na Kalemegdanu. Kako i sami kažu – upravo letnju sezonu zatvaraju ovim koncertom i iskreno se nadaju uspešnoj klupskoj koncertnoj sezoni u budućim mesecima. Tim povodom, odlučili smo da popričamo sa Nikolom i postavimo ređe postavljana pitanja:

Fakat je da se u intervjuima stalno vrte slična pitanja. Šta je to što te nijedan novinar nikada nije pitao, a uvek si želeo da kažeš?

Ko su članovi benda i da li će se sledeći album razlikovati od prošlog… to nikad niko nije pitao.

Ovo je drugi put da nastupaš na letnjoj sceni kluba Bitefartcafe na Kališu. Za one koji nisu bili, možeš li nam reći šta su propustili, a za one koji su bili, šta ih to novo očekuje 16. septembra?

To je koncertni prostor koji nam veoma prija. Uživali smo prošle godine zaista pa se zato i vraćamo. Odsviraćemo dosta pesama srednjeg tempa koje nismo stizali da sviramo na festivalima zbog ograničenja vremena. Sve to naravno uz odlično svetlo i zvuk.

Kako je izgledalo ovo leto u odnosu na prethodno, kada su koncerti i stvaralaštvo u pitanju?

Mnogo smo svirali ovog leta, puno više nego prošlog. Puno ljudi nas je čulo i videlo i nadam se da se to neće promeniti sledećih meseci.

Foto: Darko Kovačević

Film, knjiga, kantautor, izvođač koji su ostavili trag na tebe.

Film Ostrov Pavla Lungina sa maestralnom glumom Petra Mamonova koji nas je nažalost napustio ove godine.

Knjiga Usta puna zamlje Branimira Šćepanovica, velikana bez kojeg smo takođe ostali pre nekog vremena.

Mark Kozelek definitivno – bilo da su u pitanju bendovi Red House  Painters, Sun Kil Moon ili solo radovi.

2020 godina u 3 reči.

Dezinformacije, nesigurnost, smrt.

Šta bi osamnaestogodišnji Nikola Vranjković mislio o sadašnjem Nikoli, a šta bi sadašnji Nikola poručio ovom tek odskoro punoletnom?

Osamnaestogodišnji bi mislio da je sve ovo čime se bavimo moji drugari i ja veoma lako i bezbolno. Sadašnji bi mu poručio da ide na pecanje kad god može. 

Kako bi pozvao publiku na koncert u Bitefu?

Citiraću jednog našeg nobelovca sa kraja devedesetih „Dođite,necete se vratiti“.

Naslovna fotografija: Dejan Lalić

Nikola Vranjković // 16. septembar // BitefArtCafe Summer Stage

Mali Kalemegdan 2
16.Sep 2021
Bitefartcafe Summer Stage
1.000, 1.400 RSD