Svaki put kad sam u Budimpešti, postoji samo jedno mesto kojem se uvek vraćam
Šetnja prelepim gradom, sjajna arhitektura sa pogledom na reku, kao i super mesta za izlaske, sve su to stvari zbog kojih nas Budimpešta oduševljava, ali ipak postoji jedan lokal koji se ističe i koji svaki put posetim. Postao je ili prva ili poslednja stanica mog turističkog pohoda u glavni grad Mađarske.
Godinama unazad, Budimpešta je bila ili prva stanica odakle se jeftinijim letovima išlo dalje, ili mesto na kom ste provodili vikend u onim jeftinim aranžmanima, ili pak ostajali i nekoliko dana više, jer ima i te kako šta da se vidi. Upravo zbog toga, skoro svako od nas poznaje nekog samoproglašenog vodiča za Budimpeštu koji ima najbolje preporuke gde i šta videti i, ono što je najvažnije, gde jesti.
Klopa u Mađarskoj je specijalna vrsta priče, od raznoraznih poznatih specijaliteta koje svi znamo poput gulaša, pa do langoša i kurtoš kolača, koji se ovde kupuju na svakom ćošku, postoji lokalčić u Jevrejskoj četvrti koji se bavi street food pričom – Bors Gastro bar. Ono po čemu se on razlikuje od mnogih je to što prave čorbice za poneti.
Da, reći ćete, šta će mi čorbice u čašama, bolje da zveknem neku picu ili nešto drugo s nogu, ali šta ako vam kažemo da ovde možete tehnički da pojedete pica čorbu. Momci iza ovog malog restorana su vrhunski kuvari koji su davno batalili posao fensi kuhinja i rešili su da sve svoje znanje ulože u pravljenje ulične hrane. Nešto što ste možda gledali u hit seriji ovog leta Bear.
Njihovi recepti su jedinstveni, pa tako supa od paradajza nikad nije samo to, već uvek ima u sebi dosta mocarele, začina, i raznoraznog mesišta. Supe od brokolija ili spanaća isto su obogaćene raznoraznim vrstama sira i dodacima, tako da postaje nešto jednostavno i unikatno. Momci naglašavaju da je street food koncept nešto što se razlikuje od brze hrane i da ljudi naprosto mogu i sa nogu da pojedu nešto kvalitetno i zdravije nego klasično parče mesa u zemički. Ceo koncept je skroz okrepljujući i osvežavajući, pogotovo ako vežete par dana partijanja ili klopanja suve hrane.
Ipak, prave i sendviče, ali i tu se razlikuju od svih, jer mešaju džem od luka sa džemom od maline, a onda na sve to dodaju parče piletine. To je vaš omiljeni sendvič, koji još uvek niste probali.
Mesto se nalazi u Jevrejskoj četvrti, koje je prepuno kertovima iliti pabovima i barovima koji su se uselili u ruinirane zgrade, kao i raznom hranom. Ovo je epicentar turizma za mlađu populaciju, i realno je da ste se, ako ste bili u Budimpešti, zadesili ovde. Bors Gastro bar je ono mesto ispred kog je uvek red (ali jako brzo ide) tako da ga ne možemo baš nazvati dobro čuvanom tajnom Budimpešte, ali još uvek nije ono mesto koje se nalazi u svim onim Things to do in Budapest listama, a trebalo bi da bude barem u top 10.
Naslovna fotografija: Bors Gastrobar / City Magazine