• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Crveni kiosk u početku služio samo za ukras: Stari isečak iz 1975. otkriva kako su viršle bile zaglavljene u administraciji
foto: MARTIN SCHUTT / AFP / Profimedia

Crveni kiosk u početku služio samo za ukras: Stari isečak iz 1975. otkriva kako su viršle bile zaglavljene u administraciji

Ivana Milošević
02.09.2025. 1 min Retrovizor

Sećate li se crvenih kioska za viršle, koji su danas već legendarni simbol beogradske ulične hrane? Na jednom starom isečku iz novina, koji je osvanuo na X-u, vidi se koliko je papirologije i administrativnih peripetija stajalo između Beograđana i njihove prve viršle.

Prva crvena kućica trebalo je da otvori vrata 1. septembra 1975. godine. Ali, iako su kiosci već stajali na svojim mestima, administracija je uspela da ih „ukoči“. Prvi problem su bili priključci na struju, a kada je i taj birokratski čvor razrešen, počela je prava trka za pribavljanje dozvola i uverenja.

kiosci PKB, od 1. septembra '75. pic.twitter.com/Xmm3VU8mUc

— Valentina Branković (@BibliotekarkaX) January 17, 2024

Institut zaštite na radu morao je da izda svoje odobrenje, skupština opštine da „ima reč“ o lokaciji, a potom je hrpa papira odlazila u Gradski sekretarijat za inspekcijske poslove da bi se odobrila upotreba kioska. I tu avantura nije završena – svaka kućica morala je da se registruje kao posebna poslovna jedinica pred Privrednim sudom.

Tek kada bi svi pečati i potpisi bili na mestu, kuvarice bi konačno mogle da uključe rešoe i skuvaju prve viršle. Do tada, jedini kiosk koji je radio bio je onaj na Adi, dok su ostali strpljivo čekali svoje papire.

Ako su, pak, kućice i početkom septembra ostale zatvorene, to je bio jasan znak da je nešto ponovo „zaškripalo“ u administraciji.

Ovaj mali zapis iz prošlosti pokazuje koliko je put do jednostavne užine nekad bio dug i trnovit – i koliko je Beograd morao da sačeka svoje crvene kioske i prve viršle „iz šubera“.

Oznake:

crveni kioskjugoslavijak-67viršle

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Ova mesta treba da vidite pre nego što postanu popularna: Dva se nalaze u našem komšiluku i potpuno su neočekivane destinacije
Prethodni

Ova mesta treba da vidite pre nego što postanu popularna: Dva se nalaze u našem komšiluku i potpuno su neočekivane destinacije

Kupili ste tvrde breskve: Uz pomoć ovog trika preko noći će postati mekše
Sledeći

Kupili ste tvrde breskve: Uz pomoć ovog trika preko noći će postati mekše

Sledeći
Kupili ste tvrde breskve: Uz pomoć ovog trika preko noći će postati mekše
03.09.2025.

Kupili ste tvrde breskve: Uz pomoć ovog trika preko noći će postati mekše

Prethodni
02.09.2025.

Ova mesta treba da vidite pre nego što postanu popularna: Dva se nalaze u našem komšiluku i potpuno su neočekivane destinacije

Ova mesta treba da vidite pre nego što postanu popularna: Dva se nalaze u našem komšiluku i potpuno su neočekivane destinacije

9 Comments

  1. Doktor kaže:
    03.09.2025. u 07:11

    Ko nije probao viršle ili kobasice sa senfom iz tih kioska, taj ne zna šta je pravi ukus. Uživanje!

    Odgovori
    1. Anonimni kaže:
      03.09.2025. u 11:57

      Upravo tako. A gde su oni “trouglasti” jogurti? Najlepši deo mog detinjstva.

      Odgovori
    2. Anonimni kaže:
      03.09.2025. u 21:13

      Tako je !

      Odgovori
    3. Beta kaže:
      14.09.2025. u 11:47

      Bravo za Dr., jedinstvene virške u kiflu sa senior! Vov…To su bili dani..

      Odgovori
  2. Danilo Petković kaže:
    03.09.2025. u 11:58

    Upravo tako. A gde su oni “trouglasti” jogurti? Najlepši deo mog detinjstva.

    Odgovori
    1. Nela 1968 kaže:
      03.09.2025. u 16:52

      Vratite ukus trouglastih jogurta.Ovi gusti tek kad odstoje 5 dana slice njima ali pakovanje takodje znaci.Pijes iz trouglica

      Odgovori
  3. Srbislav kaže:
    03.09.2025. u 16:39

    Eh šta bih dao da opet osetim te mirise i ukuse, tih “pucketavih” viršli i blagog senfa u svežoj mekanoj zemički – kao klincu provincijalcu to mi je bio omiljeni deo ritiala posete prestonice…Neko mi je pre par godina pričao da postoji neki restoran u Beogradu čiji gazda zna recept za te viršle, i pravi ih odabranim gostima?

    Odgovori
  4. Silent Walker kaže:
    03.09.2025. u 22:22

    U Banjaluci su bili pored RK Zenit, tzv. Parkić… Nikad više takve kohezije među mladima.

    Odgovori
  5. ☮️ kaže:
    04.09.2025. u 08:25

    Postojao je kiosk sa viršlama, kod okretnice tramvaja broj 6 na Tašmajdanu, još krajem pedesetih godina.Viršle su se prodavale između dve kriške hleba, nije bilo zemički.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖