Prva picerija u Beogradu: Priča o MB-u i pionirima italijanske kuhinje
Pre nego što su pica majstori postali česti gosti u beogradskim restoranima, a pica zauzela centralno mesto na jelovnicima, jedno mesto u srcu grada stvorilo je priču koja i danas odzvanja među ljubiteljima italijanske kuhinje.
Reč je o legendarnom MB-u – jednoj od prvih privatnih picerija u Beogradu i mestu koje je kroz šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka Beograđanima pokazalo šta znači prava pica.
MB se nalazio na uglu tadašnje ulice Borisa Kidriča 37, na spoju sa Proleterskih brigada – mestu koje danas predstavljaju ćošak ulica Beogradske i Krunske.
Ime je dobio po inicijalima svojih osnivača – Milan Radić (Miša) i Miomir Hreljac (Bata), koji su ovom lokalnom kafanom želeli da Beograđanima ponude ukuse italijanske kuhinje koji do tada nisu bili široko prisutni.
Od trenutka kad je otvoren, MB je postao kulturno omiljeno mesto za ljubitelje pice i noviteta u gastronomiji. Novinski opisi iz tog doba pokušavali su da dočaraju čitaocima šta donosi ovaj “specijalizovani ugostiteljski lokal” – testo, sir, paradajz, masline, šunka i gljive – sve to uoči tadašnjim Beograđanima potpuno novo iskustvo.
Picerija je bila relativno mala – imala je oko 25 mesta, radila je do večernjih sati i retko je bila prazna. Posebno su se izdvajale vrste kao što su “Margarita”, “Napolitana” i “Četiri godišnja doba”. Cena je u to vreme bila između 18 i 43 dinara, što je u poređenju sa prosečnim cenama hleba, mleka ili mesa pružalo sasvim nov gastronomski “luk” u gradu.
Iako je MB posao okončao negde početkom 1990-ih, uspomena na njega ne bledi. Na tom istom ćošku danas se nalazi restoran “Na ćošku”, ali mnogi stariji Beograđani i dalje se prisećaju prvih zalogaja pice baš u ovom legendarnom prostoru.
Zanimljivo je da se pre pojave privatnih picerija kao što je MB pica već mogla naći i u ugostiteljskim objektima starijeg datuma – od restorana „Pod Lipom“ u Makedonskoj ulici do drugih lokala koji su tokom sedamdesetih imali picu na meniju.
Ipak, MB se smatra jednom od prvih specijalizovanih picerija u modernom smislu te reči.

Trenutno nema komentara! Budite prvi