Čaj od podbela za ublažavanje kašlja i problema sa disajnim putevima, ali morate biti oprezni
Podbel je višegodišnja biljka iz porodice glavočika, koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini za ublažavanje kašlja i drugih problema sa disajnim sistemom.
Listovi i cvetovi podbela sadrže sluzi, tanine i flavonoide, koji imaju antiinflamatorno i ekspektorantno dejstvo, odnosno pomažu u iskašljavanju sluzi iz pluća. Takođe, podbel sadrži i alantoin, koji ubrzava zarastanje rana i regeneraciju kože.
Podbel se može koristiti u obliku čaja, sirupa, tinkture ili kao obloga.
Čaj od podbela se priprema tako što se kašika suvih listova ili cvetova prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da odstoji 10-15 minuta. Preporučuje se piti 2-3 šolje čaja dnevno.
Iako je podbel popularan u narodnoj medicini, važno je imati na umu da je biljka otrovna ako se nepravilno koristi. Prekomerna upotreba ili upotreba u kombinaciji sa nekim lekovima može dovesti do neželjenih efekata. Stoga, pre upotrebe podbela, treba se konsultovati sa lekarom ili farmaceutom.
Podbel može da interaguje sa određenim lekovima, posebno sa onima koji utiču na srce, krvne sudove, centralni nervni sistem i digestivni trakt. Stoga, pre upotrebe podbela, treba se konsultovati sa lekarom ili farmaceutom, naročito ako osoba već koristi neke druge lekove.
Takođe, podbel nije preporučljiv za trudnice, dojilje i decu mlađu od 2 godine. Osobe koje su alergične na biljke iz porodice glavočika treba da izbegavaju podbel, jer mogu da dožive alergijsku reakciju.