5 grešaka u ishrani koje vas sprečavaju da smršate
Pokušaj gubitka težine na zdrav, dugoročan, održiv način ponekad može biti frustrirajući proces jer svaki pojedinac ima svoje jedinstvene potrebe. To znači da uprkos našim željama ne postoji jedinstveno „čudesno“ rešenje za postizanje naših ciljeva. Umesto toga, da bismo smršali mi moramo da upoznamo sebe i otkrijemo šta je tačno potrebno našem telu, dok unosimo male, ali važne promene u našu dnevnu rutinu.
A ponekad, čak i kada napravimo ove promene, još uvek postoji šansa da se suočimo sa određenim preprekama na putu ka postizanju naših ciljeva. Postoji mnogo mogućih razloga zašto nemate rezultate koje želite, a među njih se u ubrajaju i sledeće navike u ishrani koje sabotiraju vašu misiju ka vitkoj liniji.
Prejedate se zdravom hranom
Kada započnete dijetu, od ključne je važnosti da jedete hranu koju je bogata hranljivim materijama. Mnogi nutricionisti, međutim, smatraju da se i u zdravoj hrani može preterati.
„Namirnice poput orašastih plodova, humusa i avokada su možda bogate hranljivim materijama i zdravim mastima, ali sve one sadrže više kalorija od mnogih drugih ugljenih hidrata ili proteina“, kaže Ejmi Gudson, autorka Priručnika za sportsku ishranu, i dodaje: „Mnogi ljudi koji žele da smršaju misle, ‘ova hrana je dobra za mene tako da nije važno koliko je jedem’, ali to nije tačno. Veličina porcije je ključna kada pokušavate da smršate, tako da brojite orašaste plodove a merenje vašeg putera od kikirikija i humusa je ključ uspeha.“
Ne unosite dovoljno proteina
Konzumiranje dovoljne koločine proteina tokom dana je neophodno za vaše opšte zdravlje, posebno ako želite da smršate ili sprečite gojenje.
„Proteini su od suštinskog značaja za gubitak težine jer pomažu u uklanjanju masti i izgradnji mišića, ali, nažalost, mnogi ljudi jedu obroke kojima nedostaje dovoljno proteina“, kaže Kortni Dijanđelo, novinarka na sajtu Go Wellness.
Ovu grešku neunošenja dovoljno proteina često prave ljudi koji veruju da će ih to učiniti još punijim, što nije tačno, ili jednostavno nisu sigurni kako da dobiju dovoljno proteina pri svakom obroku.
„Po meni su najbolji i najukusniji izvori proteina pileća prsa, ćureće pljeskavice, pileće kobasice, riba ili svinjsko meso“, kaže Dijanđelo i dodaje: „Nakon što pojedete neku od ovih namirnica, bićete manje skloni da konzumirate nezdrave i visokokalorične grickalice ili priloge koji su puni šećera i prerađenih žitarica.“
Kuvate sa previše ulja
Vrsta ulja i njegova količina u kuvanju može negativno uticati na vaš plan da smršate. „Ulje je jedan od onih sastojaka koji čini da se gustina kalorija u hrani značajno i brzo poveća“, kaže Trista Best, registrovana nutricionistkinja u kompaniji Balance One Supplements.
Možete da smanjite unos ulja – i naknadni unos kalorija – tako što ćete precizno meriti koliko ga sipate, što može da napravi razliku ako je to nešto što radite dosledno, ili čak da počnete da ulje nanosite sprejom umesto šta ga sipate iz flaše.
Kuvanje bez ulja je takođe opcija. „Na primer, kada dinstate povrće, nije neuobičajeno da posegnete za ekstra devičanskim maslinovim uljem ili puterom da biste započeli proces. Međutim, dinstanje isključivo u vodi je jednako efikasno i zdravije je“, kaže Best.
Previše užinate nezdrave namirnice
„Dok je svima s vremena na vreme potreban komad torte ili čips, mnogi ljudi preteraju u grickanju između obroka i na kraju unesu dovoljno kalorija da nadoknade deficit kalorija koje su stvorili tokom nedelje. Kada se to dogodi, pojedinac možda neće dobiti na težini, ali je verovatno neće ni izgubiti”, kaže Gudson.
Dodajete obrocima kalorične prelive
„Ponekad dodajemo svoje omiljene prelive u našu hranu da bismo poboljšali njen ukus, ali redovno dodavanje ovih preliva može biti kritična greška koja vas sprečava da izgubite težinu“, kaže Dijanđelo.
„Na primer, dodavanje sirupa u palačinke će ih učiniti ukusnijim, ali taj dodatni šećer će uzrokovati da vaše telo žudi za više šećera i nakon ovog obroka. Drugi primeri uključuju dodavanje sosa za roštilj ili kečapa na ručak ili večeru, dodavanje preliva na salatu, dodavanje majoneza sendviču ili terijaki sosa piletini”, kaže Dijanđelo.
Izvor: Eat This, Not That
Naslovna fotografija: Diana Polekhina on Unsplash