5 vrsta namirnica koje treba izbegavati kako biste očuvali pamćenje i fokus
Hrana koju konzumiramo utiče na naše zdravlje na različite načine, pre svega na srce, obim struka, ali i na mozak, a to nikad ne treba zaboraviti.
Dr Uma Najdu, nutricionistkinja sa Harvarda, pisala je o tome kako ishrana utiče na raspoloženje, zudravlje mozga i sveukupno zdravlje. Ona savetuje da izbegavamo narednih 5 vrsta namirnica ukoliko želimo da nam pamćenje i fokus budu očuvani.
Namirnice napravljene sa industrijskim i procesuiranim uljem
Visoko procesuirano ulje se dobija od soje, kukuruza, suncokreta i drugih namirnica i sadrži puno omega-6 masnih kiselina. Prevelika konzumacija ovih kiselina izaziva u telu proizvodnju hemikalija koje dovode do zapaljenja mozga. Preporučuju se maslinovo, kokosovo i avokadovo ulje.
Namirnice sa dodatim i rafinisanim šećerom
Našem mozgu treba glukoza kako bi bio funkcionalan, ali previše šećera može da dovede do viška glukoze u mozgu. To može pogoršati pamćenje i to se odnosi i na slane namirnice koje imaju skrivene šećere, a to su kečap, sosevi za testenine i druge gotove stvari iz kesice.
Procesuirane namirnice
Ishrana bogata visoko procesuiranim namirnicama može da dovede do lošijeg zdravlja ćelija organizma i povećanog rizika od degenerativnih bolesti. Pored toga, oni koji konzumiraju ovakvu hranu imaju veću šansu da osete blagu depresiju u odnosu na one sa drugačijom ishranom.
Hrana sa veštačkim zaslađivačima
Kada unosite veštačke zaslađivače koje nemaju nutricionističku vrednost, to može pogoršati nivo loših bakterija u crevima. Ovo se odnosi na saharin, sukralozu i steviju, a naročito na aspartam koji je povezan sa anksioznošću, a može povećati i nivo slobodnih radikala u mozgu.
Pržena hrana
Pohovana, duboko pržena ili hrana sa koricom mođe biti ukusna, ali isto tako može i negativno uticati na mozak. Jedno istraživanje pokazalo je da oni koji jedu puno ovakve hrane imaju lošije pamćenje i gore kongitivne sposobnosti.
Izvor: CNBC
Naslovna fotografija: Andy Wang on Unsplash