• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Aluloza: Novi šećer koji se krije u hrani

Aluloza: Novi šećer koji se krije u hrani

CityMagazine
10.06.2019. 2 min IshranaZdravlje

Aluloza je zaslađivač koji je na tržištu od 2015. godine i koji sve više dobija na popularnosti zahvaljujući malom broju kalorija. Prema podacima Veća za kontrolu kalorija, aluloza ima 90 odsto manje kalorija od klasičnog šećera. Šećer se osim u raznoraznim namirnicama krije i u mnogim industrijskim proizvodima uključujući pića, kolače, jogurt, sladoled, prelive za salatu, žvake i još mnogo toga, te često nismo svesni koliko ga zapravo unosimo u organizam. Zbog toga je dobro znati koje su to alternative, a aluloza je svakako jedna od njih.

Evo šta treba da znate o ovom naizgled čudesnom sastojku:

Šta je aluloza?

Aluloza je jednostavan šećer koji se prirodno nalazi u malim količinama u određenim namirnicama kao što su pšenica, jabukovača, smokve, suvo grožđe, smeđi šećer, javorov sirup i karamel sos. Dok vaše telo apsorbuje alulozu, ono je ne metaboliše – što je čini izuzetno niskokaloričnom.

Gde se aluloza može naći?

Nauka je nedavno otkrila načine za masovnu proizvodnju aluloze i to zahvaljujući kukuruzu. Na taj način ona postaje dostupna za široku potrošnju. Pored toga što ima ukus kao šećer, aluloza funkcioniše veoma slično kao šećer, što je čini veoma raznovrsnim sastojkom u gastronomiji. Može se koristiti u pečenim, ali i u smrznutim i tečnim poslasticama za zaslađivanje.

Aluloza je odlična alternativa šećera sa manje kalorija
Aluloza je odlična alternativa šećeru sa manje kalorija

Kako se aluloza razlikuje od drugih vrsta zaslađivača?

Postoje različite vrste šećera, koje uključuju monosaharide, disaharide i oligosaharide. Monosaharidi su najjednostavniji šećeri. Oni uključuju glukozu, fruktozu i galaktozu. Klasičan šećer se sastoji od glukoze i fruktoze. Kada su dva monosaharida spojena, oni se nazivaju disaharidi.

Aluloza je monosaharid, jednostavan šećer. Što znači da je 70 odsto slatka, baš kao i klasičan šećer.

Zašto biste želeli da jedete hranu sa alulozom?

Aluloza je odlična alternativa za pojedince koji pokušavaju da izgube težinu i da se zdravije hrane. Kalorije se brzo nagomilavaju ako koristite normalan šećer, što znači da možete znatno smanjiti unos kalorija zamenom šećera alulozom. Aluloza ne uzrokuje oštećenje zuba, što je još jedan od problema koji se javlja kod dece i odraslih prilikom konzumacije običnog šećera.

Da li postoje određene negativne posledice usled konzumiranja aluloze?

Aluloza se nalazi na listi Uprave za hranu i lekove koja se generalno smatra sigurnom. To znači da je sastojak siguran u uslovima njegove namene, ali, stručnjaci kažu da to ne znači da ne bi trebalo da budete oprezni prilikom njenog konzumiranja. Reč je o relativno novom proizvodu, te još uvek nema mnogo validnih podataka.

Oznake:

alulozamonosaharidšećerzaslađivač

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

KOOZMETIK SAPUN: Čistoća je pola zdravlja!
Prethodni

KOOZMETIK SAPUN: Čistoća je pola zdravlja!

Francuski šarm u plavoj boci
Sledeći

Francuski šarm u plavoj boci

Sledeći
Francuski šarm u plavoj boci
10.06.2019.

Francuski šarm u plavoj boci

Prethodni
10.06.2019.

KOOZMETIK SAPUN: Čistoća je pola zdravlja!

KOOZMETIK SAPUN: Čistoća je pola zdravlja!

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖