Čaj od šipurka ima 50 puta više vitamina C od limuna, ali samo ako se kuva na ovaj način
Čaj od plodova šipurka je savršen jesenji napitak koji će vas okrepiti, ali i ojačati vaš imunitet budući da ima 50 puta više vitamina C od limuna. Caka je samo u načinu pripreme.
Plodovi šipurka beru se u oktobru i početkom novembra i bez njih ne treba da dočekate zimu, ukoliko želite jak imunitet. Obiluje visokim sadržajem vitamina C, vitamina B2, karotenom, manganom, pektinom, limunskom kiselinom. Čaj od plodova šipurka se preporučuje za jačanje imuniteta, u slučajevima upale bubrega, otklanjanju kamenca i peska iz bubrega. Čisti krvne sudove, pomaže u održavanju normalne probave, opušta organizam, umiruje upalne procese. Jedna prava, pravcata supernamirnica!
– Šipurak je biljka koja sadrži čak 50 puta više vitamina C od limuna, ali ono što svi znamo jeste da je vitamin C termolabilan. Kuvanjem čaja ili džema od šipurka na temperaturama višim od 60 stepeni, gubi se vitamin C, ali bivaju očuvani mnogi drugi fitonutrijenti koji nisu termolabilni, kaže Hristina Lazarević, magistar farmacije i kreator aplikacije “Izbegni aditive”.
Osim džema i čaja, može se koristiti i sirov šipurak, tako što se plod očisti, usitni na četvrtine i doda npr u smuti ili u salatu.
Iako se vitamin C tokom kuvanja džema izgubi, u džemu ostaju ostale korisne materije koje šipurak sadrži, tako da je svakako puno zdraviji od neke marmelade lošeg kvaliteta. Postoji puno recepata za kuvanje čaja od šipurka, ali Hristina je izdvojila ovaj.
Recept za čaj od šipurka
Kafenu kašiku plodova šipurka oprati, očistiti i iseći na četvrtine. Prokuvati 200 ml vode i ostaviti sa strane da se prohladi. Kada se prohladi, dodati šipurak, poklopiti i ostaviti da odstoji 20ak minuta. Po želji dodati limun ili kašičicu meda i piti dnevno po 1-2 šolje.
Naslovna fotografija: Shutterstock