Da li bi ovo mogla da bude ključna namirnica za gubitak težine?
Pre nego što počnete da se osećate krivim zbog prepuštanja čarima hrane, razmislite o novoj studiji Centra za istraživanje ishrane na Institutu za tehnologiju u Ilinoisu, koja sugeriše da vam masnoća u avokadu može pomoći da suzbijete glad i da budete duže siti.
Na osnovu studije zaključuje se da su ljudi sa prekomernom težinom i gojaznošću koji su dodali avokado u svoje obroke kao zamenu za rafinisane ugljene hidrate mogli duže da budu siti i povećaju uživanje u obroku. U tri različita dana, istraživači su davali trideset jednoj odrasloj osobi tri obroka: jedan sa visokim sadržajem masti sa jednim avokadom, drugi sa visokim sadržajem masti sa pola avokada, i obrok sa niskim sadržajem masti.
Svi su izjavili da duže osećaju sitost nakon obroka sa celim avokadom. Dalji testovi su pokazali da su obroci avokada pomogli da se pojača intestinalni hormon koji se zove PII – koji kada opadne, osećate glad.
Ne postoji univerzalno rešenje za kontrolu apetita koje se može primeniti na sve ljude. Međutim, razumevanje odnosa između hemije hrane i njenih fizioloških efekata u različitim populacijama može otkriti mogućnosti za rešavanje problema kontrole apetita i smanjenje stope gojaznosti, što nas čini korak bliže personalizovanim preporukama za ishranu.
Iako stručnjaci za ishranu dugo okrivljuju mast za povećanje telesne težine, sve više i više ovakvih studija ukazuje na to da konzumiranje razumne količine zdravih masti može pomoći u suzbijanju gladi i pomoći u kontroli težine. Ova studija dokazuje da male, prijatne promene u vašoj ishrani kao što je zamena komada hleba za polovinu avokada mogu dovesti do postizanja ciljeva gubitka težine.