Da li nam šargarepa zaista poboljšava vid i menja boju kože?
”Šargarepa je dobra za oči.” Da li je i vama majka to govorila u detinjstvu kako bi vas naterala da pojedete svu šargarepu s tanjira? Često možemo čuti da konzumiranje veće količine korenastog povrća osim dobrog vida daje i zdravu boju kože. Da li je to stvarno istina?
Prvo, treba razbiti mit po kome je šargarepa neka vrsta superhrane.
”Nikada nije dobro fokusirati se na određeno povrće u ishrani. Šargarepa je bez sumnje zdrava namirnica koja može biti deo vaše ishrane kao i ostalo povrće”, kaže stručnjakinja za nutricionistiku, doktorka Vinfrid Kjutidž, a prenosi Index.
Od “a” za artičoku do “z” za zelje, svako povrće ima svoje prednosti. Najvažnija je raznovrsnost, odnosno da tanjir bude ispunjen sa više boja. A šargarepa, uglavnom narandžasta, ali takođe i žuta ili ljubičasta, tome može prirodno doprineti.
Koja je nutritivna vrednost šargarepe?
”Šargarepa ima vrlo veliki sadržaj hranljivih materija. Ona je bogata vitaminom C, sadrži nekoliko vitamina B i vitamine koji su rastvorljivi u mastima, E, K i A”, pojašnjava Kjutidž.
Pre svega, snabdeva telo obiljem karotenoida, vrstom uglavnom žutih, narandžastih ili crvenih pigmenata rastvorljivih u mastima ili sekundarnim biljnim metabolitima – jedinjenjima koje proizvode biljke i koji ne doprinose njihovom rastu, ali ih čine konkurentnima u njihovoj okolini.
Karotenoidi su ono što šargarepi daje jarku narandžastu boju. Najpoznatiji karotenoid je beta-karoten.
“Telo ga može pretvoriti u retinol, oblik vitamina A”, kaže Kjutidž. Nešto beta-karotena čuva se u jetri za kasniju konverziju u vitamin A u slučaju nedostatka.
Kako ističe Nemačko nutricionističko društvo (DGE), znatne količine beta-karotena mogu se naći i u bundevama, batatu, crvenoj paprici, kelju i kajsijama. Lako je zadovoljiti preporučenu dnevnu dozu beta-karotena: za odraslu osobu dovoljno je jednostavno pojesti šargarepu srednje veličine od 60 grama, kaže Kjutidž.
Da li je konzumiranje šargarepe zaista dobro za vid?
Da bi nam vid bio što kvalitetniji, organizmu je potreban vitamin A, za koji Kjutidž kaže da je “preteča rodopsina, fotopigmenta u štapićima (vrsta fotoreceptorskih stanica) mrežnjače oka. Adekvatn snabdevanje njime važna je za sposobnost dobrog razlikovanja svetla i mraka.
Nedostatak vitamina A rezultira “noćnim slepilom” – lošim vidom noću ili pri slabom svetlu. Kjutidž kaže da je nedostatak vitamina A redak u industrijalizovanim zemljama, gde ljudi u uobičajenim okolnostima unose dovoljno beta-karotena i vitamina A uravnoteženom ishranom.
No, ako se nadate da ćete čestim konzumiranjem šargarepe poboljšati i izoštriti vid, razočaraćete se, kaže Kjutidž te dodaje da “povećan unos beta-karotena ne rezultira boljim vidom”.
Može li beta-karoten uticati na promenu boje kože?
Odgovor je – da. Dermatološnkinja dr Uta Šlosberger pojašnjava da beta-karoten stvara neku vrstu zaštitnog sloja na koži, a on, barem u manjoj meri, uspeva blokira dejstvo ultraljubičastog zračenja sunca koje oštećuju ćelije.
“Takav štit može uticati na spoljašnji izgled kože. Ako jedete dovoljno šargarepe, koža će vam poprimiti žućkasto smeđu nijansu”, kaže Šlosberger i dodaje: “Boja malo odudara od boje osunčane kože, a razliku može primetiti samo stručnjak. Izgledaćete nešto zdravije i odmornije.”
Ako uveče pojedete dva tanjira supe od šargarepe, sledećeg jutra se nećete probuditi sa žućkasto-smeđom kožom.
“Govorimo o četiri do šest šargarepa dnevno tokom dva do tri meseca, količini koju bi čak i ljubitelji ovog povrća teško podneli”, kaže Šlosberger,
Ne bi trebalo da se oslanjate na zaštitu koju pruža beta-karoten kada svoju kožu želite da izložite suncu. “Pruža zaštitni faktor samo od 2 do 3, a od toga nema nikakve koristi”, pojasnila je Šlosberger. Dakle, korišćenje kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i dalje je obavezno.
Kako organizmu olakšati apsorpciju hranjivih materija iz šargarepe?
”Beta-karoten je jedinjenje koj voli masti ili lipofile”, istakla je Kjutidž, no šargarepa sama po sebi gotovo da i ne sadrži masti. U tom slučaju svojoj salati od šargarepe možete dodati malo naseckanih orašastih plodova.
Rendanje šargarepe za salatu i te kako je vredno truda. To je zato što rendanje razgrađuje ćelijske zidove, omogućavajući bolju apsorpciju hranjivih materija. Isto važi i za pasiranje šargarepe za umake ili supe.
Takođe je dobro znati, kaže Kjutidž, da su “važne hranjive materije odmah ispod kore. Stoga je preporučljivo šargarepu dobro oprati, umesto da je gulite”.
Treba na kraju reći da je za najveću zdravstvenu korist od šargarepe, poželjno da je konzumirate u sirovom stanju.
Izvor: Index.hr