Dvadeset prazničnih hlebova širom sveta
Probajte slatke i začinjene ukuse kolača za doručak, hleba sa kvascem i pletenica od testa iz Meksika, Nemačke, Holandije, Hrvatske, Francuske i drugih zemalja, ali i nezaobilazni tradicionalni hleb domaće božićne trpeze, pravoslavnu božićnu česnicu.
1. Vekna sa jabukama i začinima
Vekna sa jabukama i začinima se pravi od jabuka, putera, slatkih sultana grožđica, muskatnog oraščića i cimeta i greje srce i stomak tokom zime u Severnoj Americi. Ispecite ovaj ukusan kolač i isecite ga čim ga izvadite iz rerne da biste dobili sočne parčiće sa voćem koji savršeno idu uz kafu sa šlagom, ali i sa čajem ili vrućim kakaom.
2. Nemački božićni stolen
Ovaj kolač sa kvascem koji potiče iz Nemačke je tradicionalan u svakoj kući u kojoj živi neka baka. Svako parče je bogato začinjenom kombinacijom sušenog voća kao što je suvo grožđe, ribizla i rendana kora citrusnog voća. Među začinima koji se stavljaju su karanfilić i muskatni oraščić. Svi ovi divni sastojci se kombinuju sa izdašnim dodatkom marcipana.
3. Meksički hleb „Tri kralja“
Ovaj tradicionalni meksički praznični hleb ima oblik venca i ispunjen je cimetom, semenkama anisa, ekstraktom vanile, a dodaje mu se i nekoliko šolja kandiranog voća. U sredini vekne je figurica Isusa koja se takođe peče. Od gosta za trpezom koji izabere parče sa ovom figuricom se očekuje da za sledeće okupljanje napravi tamale.
4. Ontbijtkoek – holandski kolač za doručak
Ovaj originalni, stari recept za veknu hleba sa đumbirom dolazi iz Holandije, gde slatki mirisi cimeta, muskatnog oraščića i melase ispunjava kuhinju tokom praznika. Kada se ispeče, zavodljivi miris ovog sočnog hleba će privući goste iz celog komšiluka da dođu i probaju jedno parče premazano puterom.
5. Bogojavljenski hleb
Španski kraljevski kolač, koji se zove i Bogojavljenski hleb, nazvan je tako zato što se vekne spremaju na Bogojavljensku noć i jedu u okviru proslave Otkrovenja. U ovaj kolač se stavljaju grašak i pasulj, a gosti srećne ruke koji ih nađu dobijaju počasnu titulu kralja i kraljice te proslave.
6. Julekake
Ovaj tradicionalni norveški božićni hleb je kao topao zagrljaj u hladnom zimskom danu. Svako parče koje miriše na kardamon je simbol Božića za Norvežane, koji uživaju u debelim komadima bogatim suvim grožđem i kandiranim citrusnim voćem premazanim puterom i sa komadićima smeđeg ovčijeg sira. Ovaj hleb od kvasca se dugo priprema zato što se testo umesi ujutro da bi se nekoliko puta nadiglo pre pečenja.
7. Pompe de Noel
Ako ste se ikad pitali kako izgleda božićno jutro u francuskoj Provansi, duboko udahnite miris Pompe de Noela, tradicionalnog božićnog hleba te regije. Vekna dobija delikatnu slatkoću od cvetne vode, najčešće vode od pomorandžinog cveta, koja daje delikatan citrusni ukus ovom tradicionalnom slatkom hlebu koji se jede ujutro.
8. Češki božićni hleb „Vanočka“
Ovo je jednostavnija verzija tradicionalnog češkog božićnog hleba. Vekna se pravi od tri pletenice, od kojih je prva najveća, druga srednja, a treća najmanja, i koje se stavljaju jedna preko druge. I ispunjena je seckanim bademom, suvim grožđem i citrusnim voćem.
9. Italijanski panetone
Ovo je vazdušasti božićni hleb u kom cela porodica uživa tokom božićnog doručka. U pitanju je slatki hleb punjen suvim grožđem i kandiranim pomorandžama. Ispecite hleb u okruglom plehu i na kraju pospite ga prah šećerom. U ovom hlebu se uživa uz šolju vruće kafe ili čak čašu vina!
10. Grčki hristopsomo
Hristopsomo je tradicionalni grčki božićni hleb. Ime ovog hleba znači „Hristov hleb“ i zato je on ukrašen krstom. Bogat je uzbudljivim ukusima kao što su kardamon i karanfilić, a sadrži i suvo grožđe i seckane orahe.
11. Rumunski kozonak
Kozonak je jednostavan hleb od kvasca koji dočarava ukus Rumunije. Umesto suvog grožđa i koštunjavog voća, ovaj slatki hleb sadrži kakao.
12. Finske rolnice sa kardamonom
Ove rolnice sa kardamonom iz Finske su veoma ukusne i mekane i svi u njima uživaju tokom Božića. Poslastica je punjena šećerom i cimetom, ali sadrži samo 155 kalorija po rolnici!
13. Bugarski božićni hleb
Ukusni Bugarski božićni hleb se sprema za manje od sat vremena. Koledna pitka se jede na Badnje veče i tokom praznika. Po tradiciji, unutra se stavlja srebrni novčić i smatra se da će onaj ko ga pronađe imati sreće tokom nastupajuće godine. Bez obzira da li poštujete tu tradiciju ili ne, ovaj hleb definitivno treba probati jer se pravi od jednostavnih sastojaka!
14. Slovenački hleb sa krompirom
Ovaj hleb predstavlja sočnu pletenicu sa hrskavom koricom. Sadrži jedan usitnjeni krompir i nekoliko drugih jednostavnih sastojaka. Odlično ide sa puterom ili džemom i može da se iskoristi za ukusni puding od hleba kad počne da se suši.
15. Kanadski voćni kolač sa gumenim bombonama
Ako ranije niste voleli voćni kolač, treba da probate kanadski voćni kolač sa gumenim bombonama! Ovo je klasično kanadsko jelo sa dodatkom ukusnih gumenih bombona i slatkog voća. Ovaj bogat voćni kolač obiluje neverovatnim teksturama i ukusima koji savršeno idu uz neki topli napitak.
16. Hleb sa likerom od jaja i glazurom od ruma
Iako liker od jaja potiče iz srednjovekovne Bretanje, ovaj recept je nov i zanimljiv, tako da svakako može postati deo trpeze u vašem domu. Ovaj hleb sadrži začinjen rum, muskatni oraščić, vanilu i naravno, liker od jaja, a ukrašen je predivnom glazurom od likera od jaja i ruma!
17. Banana hleb sa komadićima čokolade
Banana hleb je klasični američki recept i u njemu se može uživati i na jutro Božića i tokom cele godine! Ukusni komadići čokolade dodatno pojačavaju teksturu ovog slasnog hleba. Recept je jednostavan, ima malo sastojaka i hleb se brzo pravi!
18. Hleb sa jabukom i cimetom
Hleb sa jabukom i cimetom je mirisan i sladak i predstavlja savršen izbor za božićni doručak. Recept je sličan vekni sa jabukom i začinima ali ne sadrži iseckano koštunjavo voće ili suvo grožđe i neverovatno je sočan! Ovaj hleb ima komadiće jabuke, cimet, đumbir i muskatni oraščić. Za predivnu sočnu strukturu je zaslužan grčki jogurt kao dodatak.
19. Bakina potika
Uživajte u potikama koja imaju ukus kao da dolaze pravo iz bakine kuhinje. Slovačke zemičke sa koštunjavim voćem se tradicionalno služe za Božić i Uskrs. Ovaj divni hleb ima ukusno punjenje od koštunjavog voća – mlevenih oraha, šećera i nekoliko drugih sastojaka.
20. Božićna česnica
Česnica je srpski tradicionalni okrugli obredni kolač, koji je neizostavan deo božićnog doručka u srpskoj tradiciji. Pripremu česnice prate razna pravila i obredi. Uobičajeno je da se u testo česnice stavi novčić, a prema lokalnim običajima i neki drugi sitni predmeti. Česnica se na početku božićnog ručka okrene tri puta sleva na desno, nakon čega je članovi porodice razlome među sobom. Veruje se da će osoba koja nađe novčić u svom komadu kolača biti posebno srećna i imati novca u narednoj godini.