Hrana koju sportisti jedu na Olimpijskim igrama: Jedno jelo je zabranjeno, a baš svi ga volimo
U prošlosti, neke zemlje domaćini su koristile domaćinstvo OI za promociju svojih kuhinja. Tako je posle Seula 1988. svet upoznao kimči, koji je počeo da se širi širom planete…
Da, Olimpijske igre u Parizu su tu i trajaće nešto više od dve nedelje. Na njima će nastupiti više od 10.000 sportista koji će se takmičiti u ukupno 32 sporta, pa ko god se nađe u Parizu neće moći da kaže da mu je dosadno.
Ali da biste uživali, ne morate biti u Parizu, dovoljno je samo gledati utakmice. Znamo da su svi ljubitelji sporta pažljivo proverili rasporede, a ovde ćemo pokazati malo drugačiju stranu Olimpijskih igara i fokusirati se na – gastronomiju.
Priprema svih tih ogromnih količina hrane je svakako veliki izazov na utakmicama. Kada se sportistima dodaju i njihovi treneri i članovi tima, broj ljudi kojima je potrebno da se usluže obroke penje se na oko 15 hiljada, tako da je pre svega neophodna dobra priprema i organizacija.
Da ne govorimo o tome da takmičari dolaze iz celog sveta, pa je važno poštovati sve moguće razlike u kuhinji.
To je dugotrajan posao, a tome u prilog govori i procena kako će se jela pripremati po više od 500 različitih recepata. Naravno, uglavnom zdravo i hranljivo.
Vino, kimči i meso
Nekada je sve ovo o čemu sada pričamo bilo potpuno nezamislivo. Moderne Olimpijske igre pokrenute su 1896. godine u Atini, gde takmičari nisu baš pazili šta jedu. U to vreme nije bilo čak ni olimpijskog sela, a takmičili su se amateri koji su svakodnevno pili vino za snagu.
Osim toga, uživali su i da jedu kozjih nogu, verujući da će im to dati životinjsku snagu.
A danas? Danas se 50.000 obroka priprema svakog dana, obraćajući pažnju na vegetarijanske obroke i održivost.
U prošlosti, neke zemlje domaćini su takođe koristile domaćinstvo Igara za promociju svojih kuhinja. Tako je posle Seula 1988. svet upoznao kimči, koji je počeo da se širi širom sveta. Takođe, 24 godine ranije, kada je domaćin bio Tokio, trener zlatne ženske odbojkaške reprezentacije Japana je objasnio značaj dijete koja kombinuje ribu i pirinač. Pogađate, taj trenutak definitivno nije dugo trajao za suši.
Ali vratimo se na impresivne pariske brojke i činjenice. Procenjuje se da će tokom OI biti pripremljeno više od neverovatnih dva miliona obroka, a sva hrana osim banana, kafe i čokolade dolazi iz Francuske.
Zvuči neverovatno, ali jedno od poznatijih jela, pomfrit, neće biti servirano – i to iz bezbednosnih razloga (pripremanje u dubokom ulju u fritezama). Naravno, i Francuzi žele da što više predstave svoju kuhinju, pa će u selu biti održane radionice koje će polaznike naučiti kako da spreme ukusan baget i dobar kroasan. Sve u svemu – biće veselo i nezaboravno, prenosi punkufer.hr.
Šta je kimči?
Kimči je proizvod koji se dobija procesom mlečno-kiselinskog vrenja, tj. fermentacije na niskim temperaturama, kako bi se obezbedilo pravilno sazrevanje i očuvanje. Potom se meša sa začinskom mešavinom povrća, koja se uglavnom sastoji od mlevene paprike, belog luka, đumbira, mladog luka i rotkvica.
Glavni sastojci kimčija su kineski kupus, ljuta mlevena paprika, beli luk, đumbir, mladi luk, rotkvice, so, voće, povrće, susam, orah, šećer, usoljena riba, pasta od pirinča i pasta od brašna.