I dalje kuvate testeninu u vodi? Evo zašto je to greška
Testenina je odavno osvojila svet, ukusna je, raznovrsna i pre svega spasitelj u vremenskoj stisci, jer se sprema veoma brzo. Ali, ako ih ipak kuvate u vodi, proverite zašto pravite „grešku”.
Uz veoma koristan trik u kuvanju, možete ih još brže pripremiti, ali i ukusnije.
Umesto da kuvate testeninu u vodi, sada možete u sosu. Ovo će vam uštedeti mnogo vremena – što je savršeno za one dane kada treba da pripremite nešto zaista brzo – a testenina će biti još bogatijeg ukusa.
Kuvajte u sosu od paradajza
Pripremite sve za sos – možete koristiti paradajz iz konzerve, dodati beli luk, maslinovo ulje, bosiljak i bilo šta drugo što biste inače koristili za pripremu domaćeg paradajz sosa. Na kraju dodajte malo vode i, naravno, testeninu. Pustite da provri, a zatim pustite da se kuva.
U početku će biti prilično vodenasta i neće izgledati baš ukusno, ali ne brinite, testenina će upiti vodu, ostavljajući vam gust sos (za ovo će se pobrinuti i skrob iz testenine) i zaista bogat ukus.
I još jedna dobra strana- uprljaćete samo jednu posudu.
Sos od parmezana i belog luka
Potrebno je: Jedan puter, 4 čena belog luka (sitno iseckanog), 2 šolje pilećeg temeljca, 1 šolja mleka, 220 g testenine (npr. fetučini), so i biber po ukusu, rendani parmezan (po ukusu), svež peršun.
Beli luk brzo propržite na puteru, zalijte temeljcem i mlekom, dodajte testeninu i posolite i pobiberite po ukusu. Pustite testeninu da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte dok se testenina ne skuva po vašem ukusu. Na kraju umešajte parmezan i seckani peršun.
Pizza pasta
Potrebno je: Maslinovo ulje, kobasica, paprika, pire paradajz, origano, bosiljak, beli luk, testenina (npr. rotini), so i biber, mocarela i svež peršun.
Kobasicu (ili bilo koje drugo meso po želji) tanko iseckajte i brzo propržite, dodajte sitno iseckanu papriku, pržite minut-dva, pa sipajte paradajz, malo vode i na kraju u šerpu dodajte testeninu.
Kada testenina provri, smanjite vatru i kuvajte dok se testenina ne skuva. Na kraju umešajte mocarelu i seckani peršun.
Ali, ako imate malo više vremena i volje: stavite testeninu u posudu za pečenje, pospite mocarelom i malo sitno iseckane paprike i stavite u rernu na nekoliko minuta – da se sir otopi i malo pozlati. Možete pripremiti i bolonjez, sos od povrća, špagete karbonaru…, piše aktivni.si.