• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Izbegavate hranu iz konzerve jer mislite da nije zdrava? Evo koja je najzdravija, a mnogi je potcenjuju
foto: Shutterstock/AlexeiLogvinovich

Izbegavate hranu iz konzerve jer mislite da nije zdrava? Evo koja je najzdravija, a mnogi je potcenjuju

Ivana Milošević
17.09.2025. 2 min ZdravljeIshrana

Sardine iz konzerve obično sadrže i manje žive nego mnoge druge vrste ribe iz konzerve i odličan je izbor kada vam sveža riba nije dostupna, kaže nutricionistkinja.

Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, naročito onu koja je podložna razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i kroz sterilizaciju. „Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali kada se voće ili povrće konzervira, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama“, objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema mišljenju stručnjaka, najzdravija konzervisana hrana.

Izbegavate hranu iz konzerve jer mislite da nije zdrava? Evo koja je najzdravija, a mnogi je potcenjuju
foto: shutterstock/Jiri Hera

To su, kako kaže, sigurno sardine u konzervi, ali i druga konzervisana riba koja je pristupačan izvor proteina, a pritom je i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje. Uključivanje konzervisane ribe u ishranu donosi brojne zdravstvene prednosti. „Konzervisane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, posebno kada vam sveža nije dostupna“, rekla je Kording.

Uz njih unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, dok maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti koje su dobre za srce, objašnjava ona.

Kako jesti sardine?

Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedeljno, a Kording savetuje da ih pomešate sa testeninom, sirom ili krekerima kao međuobrok. „Lično najviše volim da ih izgnječim viljuškom i jednostavno dodam u salatu“, rekla je Kording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se konzervisana sardina uključi u ishranu.

Oznake:

konzervesardine

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Michael
Prethodni

Londonski hit u Beogradu: Magija Michael Jackson-a stiže u Sava Centar

Kako pronaći ravnotežu između digitalnog života i mentalnog zdravlja
Sledeći

Kako pronaći ravnotežu između digitalnog života i mentalnog zdravlja

Sledeći
Kako pronaći ravnotežu između digitalnog života i mentalnog zdravlja
17.09.2025.

Kako pronaći ravnotežu između digitalnog života i mentalnog zdravlja

Prethodni
16.09.2025.

Londonski hit u Beogradu: Magija Michael Jackson-a stiže u Sava Centar

Michael

One Comment

  1. BEG-Istrijan-SCHWAB. kaže:
    18.09.2025. u 15:09

    Има две могућности, виљушком или прстима !

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖