• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako da prepoznate da je jabuka u marketu tretirana: Samo dobro pogledajte etiketu
Jabuka, foto: Sari Gustafsson / Lehtikuva / Profimedia

Kako da prepoznate da je jabuka u marketu tretirana: Samo dobro pogledajte etiketu

CityMagazine
07.11.2025. 1 min Ishrana

Na prvi pogled, jabuke u supermarketima deluju besprekorne – sjajne, lepe i savršeno crvene. Ipak, stručnjak za voćarstvo, prof. Tomislav Jemrić, objašnjava da mnoge od njih prođu kroz proces premazivanja jestivim voskom kako bi zadržale sočnost i izgledale privlačno tokom transporta i skladištenja.

“Ovo nije samo estetski trik. Na primer, kod sorta poput zlatnog delišesa prirodna voštana prevlaka nije kompaktna i jabuka može brže gubiti vlagu ili propasti. Dodavanje voska pomaže da plod duže zadrži svežinu i sočnost”, kaže Jemrić za Agroklub.

View this post on Instagram

A post shared by Udruženje potrošača EFEKTIVA (@zastitnik_potrosaca)

Na etiketi jabuke, broj koji počinje sa 4 signalizira da je plod tretiran pesticidima i voskom. Vosak smanjuje gubitak vode, štiti od patogena i produžava rok trajanja, ali nepravilna primena može promeniti ukus i boju. “Ako se vosak ne koristi pravilno ili nije prilagođen sortama, jabuka može spolja biti savršena, ali meso će imati braon nijansu ili ukus na etanol”, upozorava stručnjak.

Da li je dobro jesti jabuke nakon 18h?

Za one koji žele da uklone vosak kod kuće, postoje jednostavni načini: pranje toplom vodom uz meku četku ili trljanje krpicom s par kapi sirćeta.

Oznake:

jabuka

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Jesen i zima zahtevaju drugačija pravila: Na koliko bara treba napumpati gume?
Prethodni

Jesen i zima zahtevaju drugačija pravila: Na koliko bara treba napumpati gume?

Drška nagore ili nadole? Evo kako se pravilno slaže escajg u mašinu za sudove
Sledeći

Drška nagore ili nadole? Evo kako se pravilno slaže escajg u mašinu za sudove

Sledeći
Drška nagore ili nadole? Evo kako se pravilno slaže escajg u mašinu za sudove
07.11.2025.

Drška nagore ili nadole? Evo kako se pravilno slaže escajg u mašinu za sudove

Prethodni
06.11.2025.

Jesen i zima zahtevaju drugačija pravila: Na koliko bara treba napumpati gume?

Jesen i zima zahtevaju drugačija pravila: Na koliko bara treba napumpati gume?

6 Comments

  1. Zvezdan kaže:
    07.11.2025. u 09:27

    Postoji li jabuka u prodavnici u Srbiji da nije prskana bilo cime.

    Odgovori
    1. Ajaj kaže:
      07.11.2025. u 19:31

      Nije samo u Srbiji.
      Jabuka se standardno prska oko 30-36 puta pre branja. A onda tek dolazi voskiranje…
      Uzgred, da izgleda crvenija, ( ne samo jabuka, sve crveno voce i povrce) u samousligama se iznad njih postavi sijalica koja potencira crvenu svetlost, ne samo da crvenkaste boje pocrvene, i zute porumene – pa sve izgleda ‘lepse’…

      Odgovori
    2. Душан Кокорини kaže:
      07.11.2025. u 21:22

      Парафин

      Odgovori
  2. Vlada kaže:
    07.11.2025. u 13:01

    Jabuke prskaju do 30 puta.

    Odgovori
  3. Ubik kaže:
    07.11.2025. u 13:10

    Ja uvek izbegavam da kupim one mega velike jabuke. Takve jabuke nisam u životu video da rastu na stablu, obično su to male i kvrgave.

    Odgovori
  4. Posmatrač kaže:
    08.11.2025. u 12:38

    Koja bre etiketa. To imaju samo banane. Na jabukama nisam našao ni jednu etiketu.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖