Kako da prepoznate da je jabuka u marketu tretirana: Samo dobro pogledajte etiketu
Na prvi pogled, jabuke u supermarketima deluju besprekorne – sjajne, lepe i savršeno crvene. Ipak, stručnjak za voćarstvo, prof. Tomislav Jemrić, objašnjava da mnoge od njih prođu kroz proces premazivanja jestivim voskom kako bi zadržale sočnost i izgledale privlačno tokom transporta i skladištenja.
“Ovo nije samo estetski trik. Na primer, kod sorta poput zlatnog delišesa prirodna voštana prevlaka nije kompaktna i jabuka može brže gubiti vlagu ili propasti. Dodavanje voska pomaže da plod duže zadrži svežinu i sočnost”, kaže Jemrić za Agroklub.
Na etiketi jabuke, broj koji počinje sa 4 signalizira da je plod tretiran pesticidima i voskom. Vosak smanjuje gubitak vode, štiti od patogena i produžava rok trajanja, ali nepravilna primena može promeniti ukus i boju. “Ako se vosak ne koristi pravilno ili nije prilagođen sortama, jabuka može spolja biti savršena, ali meso će imati braon nijansu ili ukus na etanol”, upozorava stručnjak.
Za one koji žele da uklone vosak kod kuće, postoje jednostavni načini: pranje toplom vodom uz meku četku ili trljanje krpicom s par kapi sirćeta.

Postoji li jabuka u prodavnici u Srbiji da nije prskana bilo cime.
Nije samo u Srbiji.
Jabuka se standardno prska oko 30-36 puta pre branja. A onda tek dolazi voskiranje…
Uzgred, da izgleda crvenija, ( ne samo jabuka, sve crveno voce i povrce) u samousligama se iznad njih postavi sijalica koja potencira crvenu svetlost, ne samo da crvenkaste boje pocrvene, i zute porumene – pa sve izgleda ‘lepse’…
Парафин
Jabuke prskaju do 30 puta.
Ja uvek izbegavam da kupim one mega velike jabuke. Takve jabuke nisam u životu video da rastu na stablu, obično su to male i kvrgave.
Koja bre etiketa. To imaju samo banane. Na jabukama nisam našao ni jednu etiketu.