Kako da razlikujete obično od organskog jajeta
Organsko je jedna od onih reči koja je neverovatnom brzinom preplavila prehrambenu industriju, a potražnja za organskim jajima je u konstantnom porastu. Pa kako znati da li je ta kartonska kutija jaja sa oznakom organsko koju ste kupili u prodavnici zaista prava?
Kada je reč o nalepnicama, zanemarite prazne marketinške reči poput „sveže sa farme“ i „prirodno“. Ono što bi trebalo da stoji na etiketi su natpisi „Certified Organic“ ili „USDA Organic“. Te kokoške nisu bile zatvorene u kavezima i imale su barem malo svežeg vazduha i sunca. Oim toga, ova etiketa, koju je vlada odobrila, takođe znači da su ove kokoške hranjene organskom hranom bez antibiotika i pesticida.
Organsko jaje se od običnog razlikuje po unutrašnjosti
Potrebno je više od čitanja nalepnice da biste zaista bili sigurni da su ta jaja organska. Ključni znak koji treba uzeti u obzir je ono što se nalazi unutar ljuske – žumance.
Ponekad morate razbiti nekoliko jaja da biste otkrili istinu, a upravo je to slučaj kod verifikacije organskih jaja. Nema veze šta piše na etiketi na kartonu jaja, ako razbijete jaje, a žumance je žute boje, to je dobar znak da nije organski uzgojeno. Kokoška koja ga je položila verovatno ne bi znala šta da radi ako bi ikad videla bilo kakvu prirodnu vegetaciju. Ovaj opis odgovara jajima sa komercijalnih farmi.
Organska jaja imaju više narandžaste boje, a živina koja je uzgojena na pašnjacima imaće jaja posebne tamnonarandžaste boje, jer su se kokoške slobodno kretale jedući razne biljke i insekte. Boja žumanceta ne utiče na njegove hranljive vrednosti, ali mnogi kuvari radije kuvaju sa jajima koja imaju tamnije narandžasto žumance jer kažu da je ukus bolji.
Izvor: Mashed
Fotografije: Unsplash