Kokice vam mogu smanjiti holesterol i mogu vam pomoći u mršavljenju – samo je bitno da obratite pažnju na jednu stvar
Kada govorimo o grickalicama, kokice su prvo što mnogima padne na pamet. Slane su i hrskave i zadovoljiće želju za grickanjem. A dobra vest je da jedenje kokica može biti od koristi za vaše zdravlje – ako obratite pažnju na tri stvari: masti, kalorije i sadržaj soli.
“Kokice koje se kupuju u prodavnici imaju više kalorija nego domaće kokice jer koriste više masti”, rekla je dijetetičarka Miranda Galati.
Ove masti su zasićene i treba ih konzumirati minimalno jer povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Isto tako, ishrana bogata soli takođe je povezana sa srčanim oboljenjima, zbog čega treba da smanjimo količinu natrijuma u ishrani.
“Možete da napravite sopstvene kokice, koristeći ulje od avokada ili suncokretovo ulje i dodajući minimalno soli”, predlaže Galati.
Ako ne volite obične kokice, možete im dodati čili u prahu ili biber.
Šta se dešava ako jedemo kokice?
Kada redovno konzumiramo zdrave kokice, možemo doživeti četiri promene.
Bolje navike creva
Kokice sadrže vlakna, oko gram po šoljici. Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sistema, podstiču redovno pražnjenje creva i pomažu u sprečavanju zatvora.
Bolje kardiovaskularno zdravlje
Vlakna takođe utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Naime, pomažu u snižavanju lošeg holesterola, koji povećava krvni pritisak i upale.
Možete smršati
Kokice su hrana velikog volumena. To znači da ih možete jesti mnogo i unositi relativno malo kalorija. Uzmite u obzir ovo poređenje kao dokaz: šaka čipsa ima 1.210 kalorija, dok šaka kokica ima 31 kaloriju.
Imaćete više energije
Kokice su užina bogata ugljenim hidratima koja može da obezbedi brz i lako svarljiv izvor energije. Može biti posebno korisno za sportiste ili one koji se bave fizičkom aktivnošću. Imajte na umu da sa kokicama ne treba preterivati jer mogu dovesti do nadimanja, gasova i zatvora. Kao i u svemu, budite umereni, prenosi index.hr.