Lekar otkriva 4 navike koje čuvaju jetru – čak i ako povremeno pijete alkohol
Bolesti jetre ne nastaju samo zbog alkohola. Virusi poput hepatitisa, određeni lekovi, genetika, ali i svakodnevne navike mogu ozbiljno da ugroze rad ovog ključnog organa. Kada se jetra trajno ošteti i razviju se ožiljci, dolazi do ciroze, stanja koje prate simptomi poput hroničnog umora, slabosti, gubitka apetita, mučnine i smanjenog libida.
Iako se alkohol često navodi kao glavni krivac, lekari ističu da se veliki deo problema može sprečiti jednostavnim koracima i brigom o zdravlju jetre na vreme.
Gastroenterolog dr Angad Dilon za magazin Stylist objasnio je zašto je jetra jedan od najopterećenijih organa u telu:
„Verovatno je to najotporniji organ u telu, ali o njemu zaista ne razmišljamo dok nešto ne krene po zlu.“
Dodaje i:
„Jetra neprestano radi na obradi svega što unosite, proizvodnji ključnih proteina i održavanju metabolizma pod kontrolom.“
Upravo zato izdvojio je četiri navike koje, prema njegovim rečima, svako može da uvede u svakodnevicu kako bi sačuvao zdravlje jetre, piše Index.hr.
Svakodnevno kretanje
Dr Dilon naglašava koliko je važno da se telo svakodnevno pokrene:
„Kretanje je nezaobilazan deo mog dana“, otkrio je.
Dugotrajno sedenje, upozorava, može doprineti problemima sa jetrom. Zato tokom dana postavlja podsetnike da ustane i prošeta, vozi bicikl kad god može i redovno ubacuje neki oblik organizovanog vežbanja.
Jutro uz kafu
Prema istraživanjima, umereno konzumiranje kafe može imati zaštitni efekat na jetru.
Dr Dilon kaže:
„Neke studije sugerišu da umereno ispijanje kafe može biti povezano sa smanjenim rizikom od upale jetre i ciroze.“
Dodaje i:
„Volim svoju jutarnju šoljicu kafe, ne samo zbog kofeina, već i kao deo moje strategije zaštite jetre.“
Bez alkohola dva dana zaredom
Kada pije alkohol, dr Dilon se drži strogog pravila:
„Ako odlučim da pijem alkohol – čak i ako je to manje od preporučenog nedeljnog unosa – nikada to ne činim dva dana zaredom.“
Povremeni izlazak ne vidi kao problem, ali upozorava da jetra mora da ima dovoljno vremena za oporavak između dana konzumiranja alkohola.
Manje industrijski prerađene hrane
Visoko prerađena hrana povezana je sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i bolestima srca, ali i sa problemima sa jetrom. Zato dr Dilon savetuje da se ovakve namirnice svedu na minimum:
„Pokušavam da izbegavam visoko prerađenu hranu koliko god je to moguće.“
Njegovo „zlatno pravilo“ je jednostavno:
„Fokusiram se na celovite namirnice – puno lisnatog povrća, nemasne proteine i hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i oraha.“

Trenutno nema komentara! Budite prvi