Uz ove namirnice i vi ćete imati ravan stomak, a nadutost će nestati
Namirnice koje izazivaju nadutost mogu i te kako uticati na izgled našeg stomaka, a nutricionistkinja Kasandra Barns preporučila je 10 najboljih uz koje vaš stomak neće izgledati naduto – već ravno.
Ove namirnice sprečiće nadimanje, poboljšati varenje hrane i učiniti vaš stomak ravnijim, kaže Barns za Dejli mejl, prenosi Miss7zdrava.
- Beli luk – njegova antigljivična i antibakterijska svojstva deluju blagotvorno na varenje i želudac.
- Kimči – tradicionalno korejsko jelo od fermentisanih namirnica pripravljeno s rendanim kiselim kupusom. Sličan je našem kiselom kupusu, ali u njemu ima više vrsta povrća i začina. Deluje kao prirodni probiotik i odličan je za varenje.
- Artičoke – odličan su izvor inulina, rastvorljivih vlakana, a odličnu su za varenje zbog svog probiotičnog efekta.
- Đumbir – stimuliše proizvodnju želudačne kiseline i probavnih sokova, kao što i podstiče prolazak hrane kroz creva. Možete ga dodati u supe, sosove, gulaše, sokove od povrća, salate ili čaj.
- Miso – fermentisana pasta od soje ili pirinča, ječma i morske soli, a ponekad se dodaju i alge. Sadrži visok procenat bakterija Lactobacillus kao i enzime koji dobro deluju na varenje. Osim toga, bogata je i mineralima, proteinima, esencijalnim uljima, ugljenim hidratima i aminokiselinama. Može se dodavati svim jelima.
- Ovas – vlakna su neophodna za dobar rad creva, a ovas je odličan za to. Osim toga, dobar je i za smanjenje visokog nivoa holesterola i pomaže u kontroli šećera u krvi.
- Jabukovo sirće – većina ljudi to ne zna, ali ljudi više pate od manjka nego od viška želudačne kiseline, ističe Barns. Ovaj manjak izaziva lošu probavu, podrigivanje, vrtoglavicu pa i gorušicu. Kašika jabukovog sirćeta rastvorena u malo vode neposredno pre jela može pomoći u održavanju zdravog nivoa želudačne kiseline. No, ovo ne bi trebalo da radite ako već uzimate lekove za smanjenje želudačne kiseline, ističe nutricionistkinja.
- Potočarka – gorkasti ukus ove biljke stimuliše lučenje probavnih sokova. Gorčina iz njih pomaže i kod rastvaranja i varenja masti i pomaže u varenju i apsorbovanju vitamina A i E koji su ključni za razgradnju masti.
- Supa od kostiju – ovakva supa kuva se satima i pri tom ispušta vredne nutrijente iz kostiju, uključujući i želatin i minerale. Upravo želatin je taj koji pomaže u održavanju zdravog nivoa kiseline u želucu.
- Semenke bundeve – sjajan su izvor cinka koji je ključan za dobro zdravlje creva. Sveže semenke odavno su se koristile kao lek protiv parazita. Danas se ipak preporučuje da ih kratko propržite kako biste dobili maksimalne koristi od njih.