Najveće zablude o hrani
Informacije o namirnicama koje se mogu pronaći na internetu na vrhu su liste po netačnosti. One su neproverene i nedostaje im naučno objašnjenje. Cilj je da se stvori lažna uzbuna u javnosti, te naškodi ugledu nekog brenda, proizvoda ili osobe. Stoga smo se potrudili da vam u današnjem tekstu otklonimo zablude i pomognemo da se snađete u svetu lažnih vesti koje kruže.
- Smeđi šećer je zdraviji od belog jer je prirodniji
Čak 80 do 90 procenata sastojaka smeđeg šećera isto je kao kod belog. Ostatak čine voda, minerali kalijum, kalcijum, natrijum i gvožđe, vitamini B grupe, te fenoli. Beli šećer je disaharid koji nastaje od glukoze i fruktoze. Sa druge strane, smeđi šećer je ništa drugo do obrađen sok šećerne trske. Stoga, velike razlike zapravo ni nema.
- Oznaka EKO znači da je namirnica zdravija od obične
Ovo je jedna od najvećih zabluda modernog vremena, jer se oznaka odnosi na uticaj na životnu sredinu, ne na kvalitet ploda. U gajenju voća i povrća koriste se odobreni fitosanitarni proizvodi, a kada su u pitanju mesni proizvodi, ne primenjuju se ni antibiotici, ni hormoni.
- Zapakovana i zaleđena hrana lošijeg je kvaliteta
Ovo široko rasprostranjeno verovanje važi jedino za konzerviranu hranu, kojoj se dodaju aditivi da bi duže očuvala svežinu. Kada je u pitanju zaleđeno povrće, ono je delimično obrađeno pre pakovanja, te se neki od dragocenih sastojaka zadrže, a neki izgube. To ne znači da te namirnice nisu zdrave, naprotiv, predstavljaju odličnu brzu alternativu svežim plodovima.
- Limunov sok pročišćava organizam
Limun nam možda pomaže u čišćenju organizma, ali to onda čine i druge namirnice. Takođe, ne postoji naučna potvrda da limun sadrži sastojak koji ima takvo dejstvo. Redovna upotreba limuna ne znači i poboljšanje zdravlja, tu ulogu imaju 3 organa: jetra, bubrezi i pluća. Oni bez prestanka pročišćavaju telo i održavaju zdravlje bez većih problema.
- Superhrana postoji
Nijednoj namirnici ne možemo pripisati ovaj epitet. Sočivo se smatra izuzetno zdravim, ali nijedno istraživanje nije potvrdilo ovo verovanje. Čak i da postoji superhrana, trebalo bi je jesti svakodnevno, da bismo imali koristi od svih tih navedenih blagodeti.
- Mleko bez laktoze je manje masno
Prisustvo laktoze u mleku ne utiče na njegovu masnoću. Laktoza je prost šećer koji nastaje kombinacijom 2 monosaharida, glukoze i galaktoze. Mleko bez laktoze umesto disaharida sadrži slobodne monosaharide. Kada se napravi računica, količina šećera u oba tipa mleka je ista, kao i njihova hranljiva vrednost.
Izvor: Elle Espana
Fotografije: Unsplash