Najzdravije povrće koje treba da uvrstite u ishranu
Sve povrće je zdravo, i svako ima neke posebne kvalitetne osobine. Ipak, kad se sledeći put uputite na pijacu, dajte prednost ovim fantastičnim povrćkama kako biste „bustovali” imunitet i očuvali zdravlje.
Zelena salata
Posebno se ističe vrsta zelene salate zvana romano. Ona je prepoznatljiva po izduženim čvršćim listovima. U sebi ima dosta vitamina C i beta karotena, pa je odlična za salate i smutije.
Slatki krompir
Isplati se potražiti ovaj zdravi krompir, jer je pun vitamina A. Odličan je za srce, zbog čega ga treba što češće koristiti. Ispecite ga u rerni, te začinite himalajskom solju i kajenskim biberom.
Crvena paprika
Mnogi ne znaju da su crvene paprike jedan od najvećih izvora vitamina C. Pored toga, u sebi još imaju vitamin A, K, i B6. Možete ih ispeći, ili jesti sirove uz ukusan umak kao što je humus.
Spanać
Poznato je da spanać sadrži gvožđe, i da je izuzetno dobar za oči i vid. Ima nisku kalorijsku vrednost, pa je poželjan za one koji žele da izgube koji kilogram. Blanširajte ga nakratko, a zatim služite uz pečenu ribu, ili uz jaje na oko.
Cvekla
Bogata antioksidansima, cvekla ima moć da pročisti i detoksifikuje organizam. Sok od cvekle je izvrstan, kao i barena cvekla koja se u salati sjajno slaže sa kozjim sirom i prelivom od balzamiko sirćeta.
Kupus
Dugačak je spisak dobrih komponenti koje kupus poseduje. Tu su, na primer, magnezijum, kalijum, jod, gvožđe i kalcijum. Kupus možete jesti presan i kuvan, a ne zaboravite i na onaj crveni.
Beli luk
Čudotvorni beli luk ubrzava metabolizam, bori se protiv toksina, štiti od upala, pa samim tim i od virusa i prehlada. Osim u kuvanim jelima, neka zasija u raznim sosevima i dresinzima.
Pečurke
Iako pripadaju posebnom carstvu, zbog svojih nutritivnih vrednosti pečurke su svakako jedna od najzdravijih namirnica. U sebi sadrže antioksidanse koji štite i obnavljaju ćelije, a pošto imaju i proteine veoma su važne za vegetarijance i vegane. Okrepljujući potaž od raznih pečuraka idealan je za jesenje dane.
Peršun
U pitanju je prirodni diuretik koji sprečava nadimanje, pomaže pri varenju i čisti krv od toksina. Kako bi se zadržali svi vitamini i minerali, najbolje je da se peršun konzumira sirov.
Karfiol
Iznenađujuće je da karfiol omogućava pravilno funkcionisanje mozga i pravi dobar hormonalni balans. Zapečeni karfiol je izuzetno ukusan, kao i onaj sitno iseckan, koji po upotrebi imitira pirinač.
Špargle
Ove zelene ili bele stabljike predstavljaju prirodni diuretik i čiste digestivni trakt. Zato, počnite da eksperimentišete sa šparglama, tako što ćete ih nakratko kuvati ili grilovati.
Komorač
Pored visokog nivoa vitamina C, komorač je odličan za kvalitet i blistavost kože, što je svakako dodatan motiv da ga uvrstite u ishranu. Ispecite ga u rerni, ili ga iseckajte u salati, jer je veoma hrskav dok je svež.
Avokado
Tehnički gledano, avokado je voće, ali se zapravo konzumira kao da je povrće. Lako se vari i obiluje zdravim mastima, pa umanjuje rizik od srčanih bolesti. Tanko ga isecite i stavite na prepečeni hleb, ili napravite gvakamole.
Brokoli
Zbog kalcijuma, magnezijuma i cinka, brokoli čini kosti jakim. Gvožđe pomaže da krv ostane zdrava, a vitamin A podstiče proizvodnju kolagena. Brokoli kuvajte na pari, a zatim ga začinite susamovim uljem i soja sosom.
Kelj
Kelj u sebi ima vitamine A, B, C, E i K. Tu su još mnogi minerali, hlorofil, pa čak i omega 3 masne kiseline. Zato nije ni čudo što već duže vreme kelj važi za superhranu. Ubacite ga u čorbe, salate, ili napravite pesto.
Naslovna slika: www.thekitchn.com