Ovo je ipak najzdraviji doručak na svetu
Den Betner proveo je poslednjih dvadeset godina istražujući navike ljudi koji žive 100 ili više godina, posebno hranu koju jedu.
„Pod krovovima od crvenih crepova, desetak ljudi se budi svako jutro oko 4 sata. Pale vatru u glinenim pećima, stavljaju lončiće da se kuva začinjen pasulj i mešaju testo od kukuruznog brašna“, piše on za CNBC.
„Jedna žena odvaja komad testa veličine golf loptice, stavlja ga na papir za pečenje i oblikuje savršeno okruglu tortilju. Stavlja je na vrelu glinenu ploču gde testo nabubri, zatim ga presavije u savršenu tortilju“, opisuje Betner.
„Na drugom kraju šporeta, trojica mešaju pasulj sa lukom, crvenom paprikom i domaćim začinskim biljem. Pasulj se polako krčka oko sat vremena, nakon čega se pomeša sa pirinčem“, dodaje on.
Kukuruzne tortilje su sjajan izvor složenih ugljenih hidrata sa glikemijskim indeksom nižim od celih žitarica.
Crni pasulj sadrži iste antocijane (aminokiseline) koje se mogu naći u borovnicama. Oni su bogati, čiste creva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin i obiluju folatom, kalijumom i vitaminom B grupe.
Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline neophodne za dugovečan život. Prema Betneru, ukupna cena ovog doručka iznosi oko četiri evra, a može se pripremiti za celu narednu nedelju.
Kukuruzne tortilje su odličan izvor složenih ugljenih hidrata sa nižim glikemijskim indeksom od celih zrna. Pepeo razbija ćelijske zidove kukuruza čineći niacin (vitamin B) dostupnim i oslobađajući aminokiseline koje telo može da apsorbuje.
Crni pasulj sadrži iste antocijanine (aminokiseline) koje se nalaze u borovnicama. Bogate su, čiste creva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin i pune su folata, kalijuma i vitamina B.
Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline neophodne za dug život. Prema Buetnerovim rečima, ukupna cena ovog doručka je oko četiri evra, a može se pripremiti cele nedelje, piše Cnbc.com.
Nikstamal tortilje
Sastojci:
2 šolje kukuruznog brašna
1/4 kašičice sode bikarbone
1 1/2 šolje tople vode sa česme (po potrebi više vode)
papir za pečenje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte kukuruzno brašno i sodu bikarbonu.
Dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete mekano testo.
Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa strane pet minuta da odstoji.
Na čistoj i suvoj radnoj površini nežno mesite testo jedan minut.
Podelite ga na 16 jednakih loptica – veličine male šljive.
Razvaljajte testo u krugove između komada papire za pečenje.
Stavite rešetku ili limeni tiganj na jaku vatru, pa stavite testo da se peče 30 sekundi.
Okrenite kuhinjskim hvataljkama i pecite dok se ne ispeče još oko 30 sekundi dok se na tortiljama ne naprave mehurići.
Prebacite na čistu kuhinjsku krpu i poslužite dok je toplo.