Naučnici podelili detaljan spisak namirnica koje sprečavaju rak
Broj ljudi obolelih od raka povećava se iz godine u godinu, te na pojedine faktore, poput genetike, ne možemo uticati. Međutim, nauka je dokazala da se korigovanom ishranom može smanjiti rizik od pojave raka.
“Znamo da je stopa gojaznosti velika i da se samo povećava, a da je faktor rizika za mnoge vrste raka”, tvrdi dr Brajan Slomovic, direktor ginekološke onkologije i kopredsedavajući Komiteta za istraživanje raka u medicinskom centru Mount Sinaj u Majami Biču na Floridi.
Registrovana dijetetičarka nutricionistkinja i specijalistkinja za ishranu i rak, Nikol Endruz, podelila je preporuke i savete o izboru hrane kako bi smanjili rizik od raka.
Moć biljne hrane
Kada je u pitanju životni stil koji smanjuje rizik od raka, Endruz preporučuje da biljna hrana bude glavni deo obroka.
“To znači da prihvatite ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama jer je prepuna esencijalnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata koji su povezani sa smanjenim rizikom od različitih vrsta raka”, objasnila je Nikol.
Dr Amber Orman, onkoliškinja sa Floride, tvrdi da više od 40% svih karcinma može da se spreči korigovanom ishranom u kojoj preovlađuju biljke, naročito u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, izbegavanjem duvana i alkohola i zdravom telesnom težinom.
„Neke od najmoćnijih namirnica protiv raka su tamnozeleno lisnato povrće, pečurke, mahunarke, uključujući soju, bobičasto voće, neoljuštene jabuke, đumbir, beli luk, kurkuma, mleveni lan i zeleni čaj sa limunom“, rekla je Orman.
Takođe ističe da je važno jesti domaću hranu kad god je to moguće, i to od proverenih proizvođača.
„Biljna ishrana uključuje svu hranu osim prerađenog mesa i alkoholnih pića. Poenta je da dve trećine obroka bude povrće, voće, cele žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, semenke.”
Preostala trećina, kako kaže, treba da budu mlečni proizvodi, jaja, nemasni životinjski proteini, zdrave masti i desert, ali umereno. Ključno je da se fokusiramo na to da ubacimo vilje biljaka u ishranu, a ne na ono što treba eliminisati, rekla je Endruz.
Pravi proteini
Manje prerađenog crvenog mesa, a više nemasnih izvora proteina kao što su piletina, ćuretina, riba, morski plodovi i biljni proteini, kako Endruz tvrdi, čine promenu koja ima više prednosti u prevenciji raka, posebno raka debelog creva.
„Pored toga, belo meso i riba generalno pomažu u održavanju zdrave težine, što je ključno za smanjenje rizika od nekoliko vrsta raka.”
Uz ovakav odabir proteina smanjićete rizik od potencijalno kancerogenih jedinjenja i poboljšati svoje opšte zdravlje. Zato Endruz predlaže sledeće proteine: posni komadi govedine, jagnjetine, svinjskog buta, piletina i ćuretina bez kožice, losos, tunjevina, škampi, skuša, jastog, som, jogurt, mleko, sir, pasulj, grašak, sočivo, soja.
Integralne žitarice
Integralne žitarice kao što su smeđi pirinač, cela zrna pšenice, kinoa i ovas su bogate vlaknima, pomažu u varenju i održavaju zdravu težinu, što je ključni faktor u prevenciji raka, rekla je Endruz.
„Ove žitarice takođe sadrže esencijalne vitamine, minerale i antioksidante koji se bore protiv upale i oksidativnog stresa, koji su povezani sa razvojem raka“, primetila je ona.
Pored toga, vlakna u integralnim žitaricama mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju insulinske rezistencije, što može smanjiti rizik od određenih karcinoma poput karcinoma debelog creva, dodala je.
„Alkohol može da ošteti DNK, da izazove upalu i ometa sposobnost tela da apsorbuje esencijalne hranljive materije – što sve doprinosi razvoju raka.“
Dovoljno vlakana
Kao deo ishrane za smanjenje rizika od raka Endruz preporučuje dnevni unos vlakana od 30 grama.
Ovo su njeni saveti – započnite dan ovsenim pahuljicama, zamenite beli pirinač i testeninu integralnim, jedite više pasulja i sočiva, graška, malina, jedite voće, povrće i orašaste plodove umesto prerađenih grickalica.
Zdrava hidratacija
Konzumacija alkohola je usko povezana sa povećanim rizikom od raznih vrsta raka, uključujući rak usta, grla, jednjaka, jetre, dojke i debelog creva, upozorava Endruz.
Da bi se smanjio taj rizik, Endruz preporučuje zdrava pića umesto alkohola, i to ova – voda u koju ste nacedili voće, čaj od kamilice ili nane, smuti od svežeg voća, zeleni čaj.
Manje soli
Manje soli u toku dana ključno je za smanjenje rizika od raka želuca, rekla je Endruz.
Da biste postigli taj cilj, ona daje praktične savete – pažljivo pročitajte etikete na hrani i birajte one na kojima piše „sa malo natrijuma“ ili „bez dodate soli“; ograničite unos prerađene hrane jer je često puna soli i birajte onu svežu poput voća, povrća i nemasnih proteina; umesto solju obroke začinite biljem, začinima i prirodnim pojačivačima ukusa kao što su beli luk, limun i sirće, prenosi NY Post.